Julekatter

Julekatter

Er det lov å si høyt, noen dager før luciafeiringen, at man ikke er så veldig glad i den derre safran-smaken?

Jeg ser svenskene reiser seg i stolen og hytte med neven over at jeg har tatt den typiske lussekatt-formen og gjort den om til noe heilnorsk, nemlig bolle med masse kardemomme, julete smaker og en dæsj vaniljekrem.

Rolig, søta bror. Jeg har drøssevis av goda grejer til dere, laget med krydderets gull: safran. Som for eksempel lussekatter tangzhong, vanlige lussekatter, saffransbullar (safranboller med mandelfyll) og en safran-bollekake.

Det måtte fem forsøk til før jeg lykkes med julekatt-bollene. Hvorfor? Fordi jeg ikke kan fordra tørre boller. Å lage vakre lussekatter med fyll krever en litt fastere deig. Fastere deig betyr å tilsette mer mel i deigen, som igjen betyr tørrere boller. Jeg nektet, og kjørte på med min vanlige oppskrift, noe som ga et mindre bra resultat – visuelt. Brukte masse smør i fyllet, og sammen med en bløt deig ble det lusse-ruker. Det er kanskje å overdrive, men for å gjøre en lang historie kort: jeg har tilsatt mer mel i deigen og droppet mesteparten av smøret i fyllet. Det ble en ubetinget suksess. Men, disse bollene bør spises ferske. For, joda, de blir fortere tørre . Alt for skjønnheten!

Kryddermiksen som skal strøs på deigen kan du trikse og mikse med som du selv vil. Jeg brukte de tradisjonelle pepperkake-krydderne, men liker du bare sukker og kanel, tar du det. Mengden er omtrent dobbelt så mye som du trenger, og det er fordi det er vanskelig å blande dette med mindre mengder. Det betyr bare at du må lage dem en gang til før jul.

Jeg lagde en halv porsjon vaniljekrem, men fikk bruk for bare halvparten. Resten av vaniljekremen kan du bruke til for eksempel linser, olaboller eller kanskje terter med bær og vaniljekrem?

Julekatter (ca. 20 stk)
550 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
1 egg til pensling

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur
eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet
ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen på benken med plast over.
7. Når deigen har hvilt en times tid, kjevle deigen ut til en firkant (se bilder under). Pensle med smør/ margarin og strø på krydderblandingen.
8. Brett deigen over og kjevle deigen litt utover igjen. Lag stimler på ca. 3 cm. Lag lussekatter og sett på plate. Klem bollene ned.
8. Settes til etterheving i ca. 35–45 minutter.
9. Bruk tre fingre og lag groper til vaniljekrem. Sprøyt på kremen i de små hullene.
10. Stekes på 220 grader i 10-12 minutter.

En halv porsjon vaniljekrem
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker/vaniljepasta)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.

Kryddermiks (blandes sammen og drysses på deigen)
75 g sukker
1.5 ss kanel
0.5 ss kardemomme
0.5 ts tørket ingefær
0.5 ts nellik

Deigen pensles med ca. 25 g smeltet smør/ margarin

Kjevle deigen ut til et kvadrat, pensle halve deigen med smør eller margarin
Dryss på krydderblandingen på halve deigen
Brett deigen over. Kjevle deigen litt utover, del i strimler på ca. 3 cm
Fukt gjerne endene med litt vann. Rull sammen som en lussekatt. Klem bollene litt flate.
Etter etterheving, lag groper til vaniljekrem. Sprøyt på kremen, pensle med egg og stek av
De ble så vakre! OG gode! Disse har stekt 10 minutter, 7 minutter på over/ undervarme, 3 minutter på varmluft.







6 Kommentarer
  • Bjørg Marit Rasmussen
    Svar
    Skrevet på12:36, 10. desember 2020

    Det heter ikke julekatter men lussekatter
    Dette er helt utrolig!!

  • Elisabeth H
    Svar
    Skrevet på10:32, 12. desember 2020

    Fantastisk! Digger dette. Jeg takler ikke safran i bakverk, men ettersom jeg bor i Sverige er det bra å ha et alternativ!

  • Shona MacDonald
    Svar
    Skrevet på22:23, 12. desember 2020

    Er det brukt fersk eller tørr gjær? Gleder meg til å bake dette i morgen ☺️

  • Helle M
    Svar
    Skrevet på23:30, 13. desember 2020

    Enig! Knallbra, må prøves:)

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Rundstykker med spel..

Jeg har rydda i mel-skuffen. Der fant jeg...

Januarkake

I går fylte jeg femti, og jammen rundet...

Stjernekringle

Denne bollekaka har versert i sosiale medier i...

Jaffa cakes

Jaffakaker er hyttemat i vår familie. Vi spiser...

Små bringebærpaier

Du som kjenner lemon meringue pie vil se...