Lussekatt-kake med mandelfyll

Lussekatt-kake med mandelfyll

Bilde

Saftig bollekake med safran

Lussekattene skal bakes til den 13. desember, og i år har jeg valgt å lage en saftig kake av safrandeigen. 
Lussekatter bakes originalt med safran, men min erfaring er at nordmenn ikke er spesielt begeistret for safransmaken. (Eller  kanskje tar jeg feil? ) Om du ikke er så begeistret kan du droppe det dyre krydderet og bare bruke kardemomme i deigen. 

Lussekatt-kake med marsipanfylling
50 g gjær
5 dl melk
1 g safran
(1 ts kardemomme)
1 1/2 dl sukker
1/2 ts salt
13-14 dl hvetemel
150 g smør

rosiner

Remons (fyll):
100g sukker
100 g marsipan (50% mandler)
100 g smør
1 ½ ts kanel
Bland sammen sukker og marsipan, tilsett smør og kanel og rør sammen. 

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin og smuldre i gjæren.
2. Rør ut safran i 2 ss kokende vann. Helles i bakemaskinen. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig (ca. 10 minutter). Ha i terninger med romtemperert smør til slutt. Elt deigen enda 5-6 minutter. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, ta av en del og kjevle rund. Legg på bunnen av springformen (ca. 26-28 cm) og skjær rundt. 
6. Plasser deigemnenet i smurt form. Smør på et lag med remons og legg på lussekatter. 
7. La heve i ca. 45 minutter. Stek av på ca. 220 grader i 5-7 minnutter (sett gjerne plata litt ned i ovnen). Skru ned temperaturen og stek videre på ca. 200 grader i  ca.10 minutter. Det er litt vanskelig å anslå steketid – kommer veldig an på tykkelse på kaka. 

Det bli enda en del deig igjen  - lag saffransbullar av resten

Bilde

Legg på bunnen av springformen og skjær rundt. 
Bilde

Plasser den i en godt smurt form. Smør på mandelfyll og legg på lussekatter
Bilde

Plasser lussekattene så de har plass til å heve. 
Bilde

Nydelig og saftig bollekake til Lucia-fikat den trettonde. 
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Halvgrove pestosnurr..

Sommer og varme er synonymt med lite matlyst...

Sitronboller

Sitronboller! Bare fordi jeg har tyta øra dine...

Skolebrød - mini

Hver siste fredag før skoleslutt har det blitt...

Formkake med rabarbr..

Flere har spurt etter en formkake som kan...

Pizza og pavlova lag..

Reklame. Hurra! Wilfa har kommet med en ny...