Enter your text
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Lussekatter

Det nærmer seg Luciafeiringen den 13. desember. Jeg har tidligere laget en oppskrift på disse med tangzhong-jevning (supergodt!). Til alle dere som bare vil lage vanlige lussekatter, her kommer oppskrift:

Lussekatter (30 stk)
850 g hvetemel
5.5 dl væske (melk eller vann)
35 g gjær
1 g safran
(evt. 1 ts kardemomme – valgfritt)
175 g sukker
1/2 ts salt
150 g smør (romtemperert eller kaldt)

1. Ha alle ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Rør safran ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Juster med væske om du syntes deigen er for fast. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8.  Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter.

Elte deigen til du kan ta glutentesten
Etter at deigen har hvilt en times tid, del deigen opp i 30 biter, eller vei hvert emne til ca. 60 gram
Rull deigen til en lang pølse..
Rull sammen fra hver sin kant
Sett på brett med bakepapir og la heve ca. 30-45 minutter
Dytt i rosiner og pensle med egg. Stek på 225 grader over/undervarme eller 210 grader varmluft i 7-12 minutter
Har laget litt andre fasonger også…
..bruk fantasien!
Lussekattene spises helst ferske. Legg direkte i fryser etter avkjøling, og ta opp igjen når de skal spises, om så det bare er dagen etter…
Be the first to write a review
2 Kommentarer
  • Kari Kjøniksen
    Svar
    Skrevet på23:23, 7. desember 2020

    Yum yum, jeg gleder meg til å lage disse i år

  • Anne Vollebæk
    Svar
    Skrevet på11:30, 14. desember 2021

    Prøvde denne deigen til Luciadagen igår. Det ble veldig gode lussekatter, lette, luftige og en god deig å bake med. Tusen takk Elin !!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Bringebærboller med..

Bringebæra (og blåbæra for den saks skyld) er...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Ingrids enkle frokos..

Om vår alles matmor Ingrid Espelid Hovig hadde...

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...