Din handlekurv er nå tom!
Kardemommeknuter
Det nærmer seg høstferie og her på Østlandet ser det ut til å bli mye innevær. Da kan det være fint å ha noen bakeprosjekter!
Kardemommeknuter er rett og slett vanlige kanelknuter hvor kanel er byttet ut med kardemomme, og mine boller har trippel dose kardemomme. Det er kardemomme i deigen, i fyllet og som om ikke det var nok, jeg har drysset det på toppen også. Nei, det kan virkelig ikke bli nok, haha!
I disse bollene bruker jeg kun grovmalte kardemommekjerner. De maler jeg i en morter. Jeg vet det kan være vanskelig å få tak i ferdig rensende kardemommekjerner, så her har jeg laget en liten sak om hvordan du kan kjøpe hele kardemommekapsler som renses, deretter males.
Hvis du ( som jeg) ikke gidder å rense kan du se etter ferdig rensende kjerner. De selges blant annet i coop sine butikker.
Det er mange måter å lage knuter på, jeg viser deg et par måter du kan gjøre det på (se bilder). Bollene blir fort veldig store, men det er jo helt opp til deg. Selv liker jeg at hver bolle veier mellom 60-70 gram. Så et tips helt til slutt: blir deigen din vanskelig å jobbe med, sett den en halvtime i kjøleskap før du begynner å dele deigen i strimler og rulle knuter.
Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
1 egg til pensling
Remonse (fyll):
100 g brunt sukker
100 g mykt smør
1.5 ts kardemomme(etter ønske)
10 g maisenna
Topping
2 ts grovmalt kardemomme
2 ss sukker
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur
eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet
ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg
et klede over bollen.
7. Etter at deigen har stått en time på benken, kjevle ute et langt rektangel. Smør på fyll på ene halvdelen. Legg den andre halvdelen over. Kjevle deigen ut igjen og lag strimler. Snurr knuter.
8. Settes til etterheving i ca. 35–45 minutter.
9. Før steking, pensle evt. med egg (eller vann) og dryss på en blanding av grovmalt kardemomme og sukker.
10. Stek i 7-10 minutter på 225 grader (over/undervarme eller varmluft)
H
Tusen takk for fantastisk oppskrift! Beste bollene jeg noen gang har smakt😍 Brukte tangzhong-bolledeigen din, og fulgte ellers oppskrift og fremgangsmåte til kardemommeknuter.
Kari Kjøniksen
Disse ble knallgode. Lærte meg et nytt knep, nemlig maisenna i remonsen. Det har aldri falt meg inn før, takk for tips og super oppskrift
John asbjørn Husø
Kan man elte deigen for lenge?, syns det tok veldig lang tid før jeg klarte og ta glutentesten
Elin Krem.no
Ja, det kan man. Da blir deigen nærmest rennende. Skjer som oftest i en kombinasjon med at deigen blir for varm.
Karina Solhaug
Hei! Hvor mye tørrgjær tilsvarer 20 g ferskgjær?
Elin Krem.no
2 ts