Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Kardemommeknuter

Det nærmer seg høstferie og her på Østlandet ser det ut til å bli mye innevær. Da kan det være fint å ha noen bakeprosjekter!

Kardemommeknuter er rett og slett vanlige kanelknuter hvor kanel er byttet ut med kardemomme, og mine boller har trippel dose kardemomme. Det er kardemomme i deigen, i fyllet og som om ikke det var nok, jeg har drysset det på toppen også. Nei, det kan virkelig ikke bli nok, haha!

I disse bollene bruker jeg kun grovmalte kardemommekjerner. De maler jeg i en morter. Jeg vet det kan være vanskelig å få tak i ferdig rensende kardemommekjerner, så her har jeg laget en liten sak om hvordan du kan kjøpe hele kardemommekapsler som renses, deretter males.

Hvis du ( som jeg) ikke gidder å rense kan du se etter ferdig rensende kjerner. De selges blant annet i coop sine butikker.

Det er mange måter å lage knuter på, jeg viser deg et par måter du kan gjøre det på (se bilder). Bollene blir fort veldig store, men det er jo helt opp til deg. Selv liker jeg at hver bolle veier mellom 60-70 gram. Så et tips helt til slutt: blir deigen din vanskelig å jobbe med, sett den en halvtime i kjøleskap før du begynner å dele deigen i strimler og rulle knuter.

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
1 egg til pensling

Remonse (fyll):
100 g brunt sukker
100 g mykt smør
1.5 ts kardemomme(etter ønske)
10 g maisenna

Topping
2 ts grovmalt kardemomme
2 ss sukker

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur
eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet
ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg
et klede over bollen.
7. Etter at deigen har stått en time på benken, kjevle ute et langt rektangel. Smør på fyll på ene halvdelen. Legg den andre halvdelen over. Kjevle deigen ut igjen og lag strimler. Snurr knuter.
8. Settes til etterheving i ca. 35–45 minutter.
9. Før steking, pensle evt. med egg (eller vann) og dryss på en blanding av grovmalt kardemomme og sukker.
10. Stek i 7-10 minutter på 225 grader (over/undervarme eller varmluft)

Ferdig rensende kardemommekjerner. Helles rett i morteren og så i deigen, fyllet og på toppen.
Rør sammen mykt smør, brunt sukker og kardemomme. Stryk på deigen
Brett deigen over fyllet
Kjevle ut og lag strimler. Dette er en måte å gjøre det på: Snurr strimlene før du lager knuter.
…dette er den andre måten: snurr remse av deig rundt fingrene.
Bruk gjerne to remser…
Sett knutene på plate og etterhev 30-45 min. Pensle med egg eller vann og dryss på kardemommesukker på toppen.
Jeg ELSKER kardemommeknuter mer enn noe annet, og tar gjerne to av disse knutene, som har trippel dose kardemomme i seg.
5 based on 2 reviews
6 Comments
  • H
    Svar
    Posted at 15:28, 14. mai 2021

    Tusen takk for fantastisk oppskrift! Beste bollene jeg noen gang har smakt😍 Brukte tangzhong-bolledeigen din, og fulgte ellers oppskrift og fremgangsmåte til kardemommeknuter.

  • Kari Kjøniksen
    Svar
    Posted at 23:41, 9. september 2021

    Disse ble knallgode. Lærte meg et nytt knep, nemlig maisenna i remonsen. Det har aldri falt meg inn før, takk for tips og super oppskrift

  • Posted at 14:10, 28. juni 2023

    Kan man elte deigen for lenge?, syns det tok veldig lang tid før jeg klarte og ta glutentesten

  • Karina Solhaug
    Svar
    Posted at 18:18, 11. april 2024

    Hei! Hvor mye tørrgjær tilsvarer 20 g ferskgjær?

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...