Din handlekurv er nå tom!
Tysk eplekake med vaniljekrem
Flere har etterspurt eplekake med vaniljekrem, og selv om jeg har en variant her tenkte jeg at en typisk tysk eplekake ville falle i smak for kremvennene mine.
Eplekake med mye fuktighet (som denne) er vanskelig å gjennomsteke. Pass derfor på at deiglaget i bunnen ikke blir for tykt. Jeg stekte på varmluft, og selv om kaka sto i ovnen nesten en time, hadde den en rund ring midt under som ikke var gjennomstekt. Har du en ovn med pizza-effekt, sett den på, så er du sikker å at bunnen blir jevnt stekt under.
Kaka bør avkjøles minst en time før du skjærer i den. Jeg lot min stå i kjøleskapet til dagen etter. Lun den i ovnen før servering (ca. 120 grader, varmluft) i 8-10 minutter.
Kaka har en holdbarehet i 2-3 dager og kan fryses.
Tysk eplekake (ca. 26 cm)
Mørdeigsbunn
225 g hvetemel
75 g melis
150 g smør eller margarin (romtemperert)
1 ss vann
Vaniljekrem (du trenger ca. 500 gram hvis du velger å bruke ferdigkjøpt)
2 dl helmelk
2 dl kremfløte
75 g sukker
25 g maisenna
3 eggeplommer
1 vaniljestang eller 4-5 ts vaniljepasta
Mørdeig-smuldretopping
120 g sukker
120 g smør eller margarin
200 g hvetemel
2-3 ts kanel (valgfritt)
ca. 800 g – 1 kg epler (uskrelt)
Slik gjør du:
1. Lag mørdeig til bunnen: Vei opp alle ingrediensene og kna sammen med hendene. Klem deigen ut i en form ca. 26 cm i diameter. Om du velger å klipse fast et lag bakepapir i bunnen av formen er den lettere å dra over på rist for avkjøling. Lag gjerne en pølse av deigen og skjær i skiver. Plasser skivene i formen og klem godt sammen. Sørg for å ha jevn tykkelse. Se bilder lenger ned på siden. Sett formen kjølig i en halvtimes tid.
2. Lag vaniljekremen: Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.
3. Skrell eplene
4. Bruk hendene og kna sammen ingrediensene til smuldretoppingen. Den skal være smulete, med små innslag av klumper.
4. Prikk mørdeigbunnen med en gaffel, stryk ut vaniljekremen i formen. Legg på eplebiter og dryss smuldretoppingen på.
5. Stek på 165 grader varmluft (bruk pizzaeffekt om du her) nederst i ovnen i ca. 55 minutter. Eller stek på over/undervarme i 175 grader i ca. 1 time.
6. La kaka avkjøles minst en time før den skal spises, la den gjerne stå kjølig til dagen etter. Dryss over melis og server!
Trude Sørgård
Hei. Tenker å prøve denne oppskriften og ser du skriver at det kan bli en rårand i bunnen (ikke akkurat ordene du brukte men min tyding) derfor lurer jeg på om det er et alternativ å lagge vaniljekremen på toppen av eplene istedet for smuldredeig-toppingen? Eller vil det kanskje påvirke toppingen?
Elin Krem.no
Det kan du godt prøve. Men, det er med fare for at smuldredeigen blir soggy. Lykke til!