Din handlekurv er nå tom!
Olaboller
Opplev Jessheim
Olaboller har fulgt meg gjennom hele oppveksten. Etter skoledagen var over og sulten stakk, gikk jeg som regel bort i bakeriet vårt og hentet meg ei Olabolle. Et glass iskald melk og ei Olabolle før middag var vanlig.
Bolla med vaniljekrem og kokos var med i sekken på tur, på skoleavslutning, i posen barna fikk 17. mai, på juletrefester og på speideravslutninger. Jeg tør påstå at alle som har bodd på Jessheim mer enn 20 år veit hva ei Olabolle er. Jessheim og Olaboller henger liksom sammen.
Da jeg var liten reiste vi på ferie til Sørlandet, til salt sjø, sol og blanke svaberg. Jeg ville bare hjem til Jessheim. Hjem til bading på Ljøgodttjernet med blodigler i grumsete ferskvann. Til abborfiske i Nordbytjernet og Svarttjern. Venninna mi Mona og jeg gravde mark som vi hadde i ei gammal isbøtte. Så syklet vi gjennom skauen med markbøtta dinglende på styret. I fiskeveska lå en pose Olaboller vi kunne spise om vi ble sultne. Små bollebiter var forresten agn for å få mort på kroken. Stien var full av store, sleipe røtter og det hendte vi «kælva ta». Å velte med sykkelen, eller å «kælve» som vi sa, skjedde stadig. Marken lå og vred seg i barnåler på stien. Den ble lempet tilbake i bøtta. Så syklet vi videre til tjernet og fisket i timevis. Det gjorde ikke så mye om vi ikke fikk fisk.
Ferien – den var best hjemme.
«Opplev Jessheim» sto det på en joggedress broren min eide en gang. Han hadde fått den av Hanser’n som jobba for Jessheim Handelsstand. Jessheim Handelsstand besto av en håndfull butikker rundt Storgata som stengte klokka fem, men som holdt oppe til sju på torsdager. På sommeren hadde de fleste butikkene sommerlukking. Da låste de døra kl.1600. Jeg tror ikke vi stusset så mye over det. Sånn var det bare.
20 år gammel ble jeg Norgesmester som Ung konditor. Avisene skrev om meg og vi hang opp et vinnerbilde i butikkene våre. Onkel Svein tok bildet. Meg – i bakeritøy – med en diger pokal på armen og en vinnersløyfe i rød, hvitt og blått på brystet. En sånn sløyfe premiehunder får. Tenk, Norgesmester. Til og med foreldrene til Gunnhild Øyangen kom innom butikken jeg jobbet for å gratulere. Foreldrene til hvem? Landbruksministeren? Oi. Så stas, da gitt! Jeg var minikjendis på Jessheim!
Apropos kjendiser. Begynte å tenke etter hvilke Jessheimkjendiser jeg har en relasjon til? Nok et bevis på at Jessheim er et lite sted, men litt pussig er det jo at: Tanya Hansen (avdanka puppedame) gikk et par klasser under meg på barneskolen. Anniken Huitfeldt var leder for elevrådet jeg satt i på ungdomsskolen. Else Kåss Furuseth vokste opp på Haugsletta og var naboen vår. Solveig Kloppen spilte jeg både ute- og inneteater med, og Ole Kristian Furuset, slalåmkjøreren, var kompis med brødrene mine. Var det flere da? Jo – Diaz. Selveste Mr. Jessheim. Husker han godt som ganske liten «kid» da han syklet rundt i Jessheims gater seint og tidlig på bmx-sykkelen sin.
Handelsstandens slagord lød : Jessheim – midt i verden. 7 timer til New York, tre timer fra London og under en time til Oslo. Men egentlig trengte vi ikke å reise noe sted. Vi hadde alt vi trengte.
Folk fra Oslo syntes nok fortsatt Jessheim ligger midt på et jorde langt utpå landet. Det er helt greit for meg. Vi som bor her sier forresten by’n om Oslo, selv om Jessheim har hatt bystatus i flere år.
Skikkelig byfolk blir vi nok aldri.
Det kan du ta deg ei Olabolle på!
|
|
Olaboller skal være flate som pannekaker når du lager dem (se bilder under) . Et annet viktig element for å få ekte Olaboller er å dryppe et par romdråper i glasuren.
Olaboller (skolebrød)
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Vil du lage vaniljekremen selv? Du finner den her: Vaniljekrem
Glasur:
Melis og vann
Romdråper
Kokosmasse
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett kald eller lunken melk og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter.
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time).
6. Lag biter på ca. 50 gram eller mer. Rull til boller og sett på en plate kledd med bakepapir. Klem hvert deigemne flat. Ha på vaniljekrem i midten.
7. Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
8. Stekes på 220 grader (over/undervarme) 7-10 minutter
9. Avkjøles. Smør på melisglasur og dypp hele bollen i et fat med kokos.
|
|
May Iselin
Er disse mulig å fryse ned (for melis og kokos kommer på) og evt hvordan er det å tine de igjen? Hvor lenge holder de i kjøleskap? 🙂
Konditor-Elin
Hei May Iselin, ja det går fint å fryse bollene uten melis. Da kan du tine dem i ovnen på 100 grader noen minutter, eller bare la de tine på benken et par timer. Du behøver ikke oppbevare skolebrød i kjøleskap. Gjærbakst smaker best samme dag, blir det noe til overs, frys fremfor å legge i en pose i en brødboks.
Ella
Hjelp!! Deigen et fortsatt klissete etter 20 min elting (i stedet for dine 10 i oppskriften). Klarer ikke glutentest. Hva skal jeg gjøre??? Har fulgt oppskriften til punkt og prikke
Elin Krem.no
Vanskelig for meg å si, men har du prøvd å kjøre deigen på høy hastighet i 3-4 minutter? Det er gjerne trikset!
Solveig
Prøver å lage de uten kjøkkenmaskin – men ser ut som det ikke er mulig? Spesielt med tanke på hinnen.
Elin Krem.no
Hinnen? Glutentest, mener du? Det har du rett i…det kreves i så fall langvarig knaing.
Emilie
Disse ble kjempegode! Takk for god oppskrift. Ville bare informere om at «dert» også er et vanlig uttrykk i Fredrikstad.
Petter Paulsen
Ser veldig bra ut . Akkurat ferdig stekt. Har du noen tips på å få på melisglasur uten at kjøkkenet ser helt bombet ut ?
Elin Krem.no
Ha ha, nei Petter, nå veit ikke jeg hvordan du pleier å ta på melis på olaboller sånn til vanlig, men et tips er å røre sammen melisen i en kopp, så tar jeg melisen på bollene med en smørekniv. Så på med kokos 🙂 Lykke til!
Petter
Hei Elin,
Har du forsøkt å la denne deigen heve over natten litt kjølig?
Jeg ønsker å kunne ta frem den nybakte lukten tidlig på søndag morgen….
Jeg likte godt din svenske oppskrift.
Elin Krem.no
Det kan du. Halver gjærmengden og sett kjølig over natten. Bak ut/ eller la heve på benken en times tid før steking.