Din handlekurv er nå tom!
Mini suksessterter
Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs på en lat søndag, og hva lager man da? Jo en krysning av suksesstopper (som er laget med ferdigkjøpt mandelmasse og dyppet i sjokolade) og Elins gule bomber – som mange syntes er litt for mye jobb. Disse mener jeg er enklere. Og får du ikke til å smelte sjokolade og lage sånne fine sjokoladestriper på toppen – bare dropp det. Eller riv litt sjokolade på et rivjern og strø oppå.
Mandlene er ikke helt finmalt, og det er hele grunnen til at de ble til overs (jeg skulle egentlig ha dem til fyrstekake, men valgte der heller å bruke mandelmel). Disse mandlene er nemlig malt på en liten foodprocessor, en sånn som følger med stavmikseren. Det gjør at de blir litt grovmalt, noe som passer veldig fint til disse mini suksesstertertene. Deigen er bare å røre sammen, og ja, den blir litt bløt, men ettersom jeg ikke har puttet alt for mye sukker i, vil de ikke flyte ut noe særlig under steking.
Suksesstertekremen begynner dere å kjenne nå, jeg har brukt den en rekke ganger, og det som er viktig å huske er å «koke» grunnbasen til den tykner. Jeg skriver koke i anførselstegn, for det skal jo ikke bli eggerøre. Likevel, den tåler noen kokebobler uten at den skiller seg. Sikt den over i en bolle og la avkjøle til romtemperatur. Smøret tempereres og piskes opp alene, før den kokte kremen tilsettes.
Min krem skilte seg (kommer av temperaturforskjeller på smør og kokt krem), men det løste jeg enkelt ved å smelte litt av den ferdige kremen og tilsette. Pisk sammen igjen, ha i en sprøytepose, og lag små topper. Tyllen heter Wilton 4b. Frys inn småkakene og pakk dem (gjerne på hverandre) i en tett boks etterpå. Oppbevares i fryseren.
Mini suksessterter (ca. 30-35 stk)
200 g malte mandler
60 g eggehvite (du bør veie, men det er ca. eggehvite av 2 små egg)
100 g sukker
Bland alt sammen i en bolle. Legg på et godt lag med melis på benken og rull ut en pølse av deigen. Deles i ca. 30-35 biter. Settes på brett med bakepapir. Klem rundingene litt ned, så de er på størrelse med en 20 krone. Stekes på 210 grader varmluft, ett hakk ned fra midten ca. 8 minutter.
Kremen
1 dl kremfløte
3 eggeplommer
75 g sukker
2-3 ts vaniljepasta/ eller frø fra en halv vaniljestang
75 g smør
Bland eggeplommer, fløte, sukker og vanilje i en kjele og varm det opp uten at det koker. Husk å røre hele tiden slik at det ikke legger seg ved i bunnen. Kremen skal tykne. Hvis kremen virker rennende, er den for lite varmet. Koking vil gjøre at den skiller seg, men den tåler et par kokebobler. Skulle uhellet være ute og den har fått for mye varme, kan du sile den for å få bort alle koagulerte biter av egg. Vil du heller lage litt mer krem? Bruk 4 eggeplommer og bruk oppskrift du finner her
Montering:
Pisk opp det romtempererte smøret og bland inn eggekremen. Den kokte kremen og smøret skal begge ha romtemperatur når det piskes sammen.
Ha kremen over i en sprøytepose og sprøyt en topp på hver (tyllen heter Wilton 4b). Smelt evt. 50 g sjokolade over vannbad eller i mikroovn, lag en sprøytepose og sprøyt over bombene.
Ann Elise Solbu
Lekkert