Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Risalamande 

Risalamande 

Bilde

Dansk luksusdessert

Risalamande er nesten det samme som riskrem. Bare tilsett en dæsj finhakkede mandler og en god dose ekte vanilje. Denne desserten serveres aller helst med lun kirsebærsaus til. 
Jeg jobbet som lærling i et konditori i København. Det nærmet seg jul, men jeg hadde ingen julestemning. Jeg lengtet bare hjem. Trøsten ble å spise noe som lignet riskrem. For å være ærlig likte jeg den danske varianten mye bedre enn den norske. Det knaste i tennene av deilig vanilje! Men kirebærsausen kunne jeg styre meg for…

Her har jeg vært tro mot tradisjonene og laget kirsebærsaus til. Den er ganske så markant i smak og temmelig forskjellig fra den norske bringebærsausen vi ofte bruker her på bjerget. Du velger selv! Jeg hadde frosne kirsebær i fryseren, men det har jo de færreste. Du kan kjøpe ferdig kirsebærkompott på butikken – eller kjøpe boksekirsebær (hermetiske) som du tilsetter litt sukker og jevner med maisenna eller potetmel (se oppskrift lenger ned).

Mandlene skal skåldes og finhakkes. Og husk å putte en hel mandel i kremen. Den som finner den får en julegris i marsipan.

Vil du heller lage vanlig Riskrem? Klikk her for oppskrift.

Risalamande med kirsebærkompott

Grøt
2 dl vann
120 g grøtris
1 1/2 vaniljestang 
1-2 ts salt
8 dl helmelk

Slik gjør du:
1. Kok opp vannet med ris. Bruk en tykkbunnet kjele.
2. Når vannet er nesten kokt inn, tilsett salt, melk og vaniljestang. Skrap ut frøene og putt både stang og frø i kjelen.  
3. Kok grøten under omrøring til den tykner. 
4. Sett grøten til avkjøling (med stangen i) – la gjerne stå til dagen etter. 

Krem
5 dl kremfløte
100 g skåldete mandler, finhakket
5 ss sukker
frøene av en 1/2 vaniljestang eller 1 ss ekte vaniljesukker

Slik gjør du:
1. Pisk kremen slapp. Tilsett sukker og vaniljesmak.
2. Vend inn den kalde grøten (fjern vaniljestenger) sammen med de hakkede mandlene.
3. Hell over i en serveringssskåler eller i en bolle. 

Kirsebærsaus
Lag kirsebærkompott av hermetiske eller frosne bær. 

Du kan også lage
Rød saus
2 dl saft + litt vann (den sort du selv måtte like – helst hjemmelaget)
litt sukker? (et par skjeer om saften er litt lite søt) 
1 ts potetmel 

Bland saft og vann slik at den blir sterkere enn om den skulle drikkes. Smak til om den trenger mer sukker. Rør potetmelet ut i et par ss kaldt vann og hell i saftblandingen under omrøring like før den koker opp. Gis så et lite oppkok under omrøring. Hell sausen i en mugge og dryss litt sukker på den så den ikke får snerk. 

Bilde

Bilde

Hva er det i glassene? Kirsebærlikør? Sherry? Nei – den fargen var da altfor gild? Vil du vite? Stikkord: Nype-te :) 
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...