Sjefens mektige sjokoladekake (SMS)

Sjefens mektige sjokoladekake (SMS)

Denne sjokoladekaken er helt sjef – den har nemlig alt: Saftig bunn, knasende marengs med mandler, en lys sjokoladeganache med knust daim. Det hele er toppet med bløtpisket kremfløte. Naaaam!

Den trenger noen timer i kjøleskapet før den kan serveres. Det er fordi ganachen trenger å stivne. Min kake ble stående i to dager før jeg fikk tatt bilder av den, og da hadde marengsen mistet krønsjen sin. Det gjør ingen ting! For, den var likevel veldig god.

Det eneste jeg er litt usikker på når det gjelder denne kaka er den ganachen…den er nemlig litt bløt. Det betyr at den kanskje vil sige ned på kantene når kakeringen fjernes. Det er veldig godt, men var ikke helt som jeg hadde planlagt. Jeg ville den skulle bli mer fast på toppen.

Når har jeg likevel ikke endret noe på oppskriften, det betyr at den kommer til å bli myk for deg også, men her er trikset for at den skal blir fast(ere): Tilsett 50 gram lys sjokolade til.
En ting til: Daimen må røres inn i ganachen når den har fått romtemperatur. Det er ikke meningen at daimsjokoladen skal smelte. Har du ikke daim? Dropp det. Glasuren blir god uten også.

Er veldig spent på hva du syntes, for jeg er alltid så kritisk til egne kreasjoner. Falt den i smak?

Sjefens mektige sjokoladekake (25 -27 cm form)
140 g sukker
140 g smør/margarin
3 eggeplommer + 1 egg (du skal bruke eggehvitene til marengs)
140 g hvetemel
35 g kakao
1 1/2 ts bakpulver
1 1/2 ts vaniljesukker
1 dl melk eller vann

Marengslokk
3 egghviter
140 g (finkornet) sukker
100 g grovhakkede mandler

Lys ganache med hakket daim
2 dl kremfløte
200 g lys sjokolade (finhakket). Vil du ha den fastere? Tilsett 50 gram sjokolade i tillegg.
50 g smør
ca. 100 g daim grovhakket (jeg brukte 3 plater av en 4 pk). Røres inn når ganachen er litt avkjølt til romtemperatur.

2 dl kremfløte og 10-15 g finhakket sjokolade til toppen av kaka.

Slik gjør du:
1. Smør / margarin og sukker røres lyst og luftig.
2. Rør inne eggeplommene én for én og det hele egget.
3. Tilsett hvetemel blandet med kakao, bakepulver og vaniljesukker, vekselsvis med melk. Stryk ut røren i form ca. 25-27 cm kledd med bakepapir (eller smurt).
4. Marengstopping: Rør sammen sukker og eggehvite. La så i minimum 10 minutter. Pisk til du har en blank fin masse. Vend inn hakkede mandler.
5. Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen. 
6. Stek på varmluft 165 grader midt i ovnen i ca. 45-50 minutter. Bruker du over/undervarme, beregn 50 min – 1 time. Bruk en bakepinne og sjekk om det henger deig igjen. Stek til du har en bakepinne det ikke henger noe igjen på.
7. Avkjøl på rist. La kaken stå i formen, men dra en kniv rundt kanten for å løsne den.
8. Lag ganache: 2 dl kremfløte varmes til kokepunktet.
9. Hell fløten over finhakket sjokolade. La stå noen minutter før du rører den glatt. Rør inn romtemperert smør.
10. Bland inn grovhakket daim når ganachen ikke lenger kan smelte sjokoladen.
11. Klem marengsen litt sammen (om det trengs) og hell sjokoladeganachen over kaka. Sett kjølig for å stivne i et par timer.
12. Bløtpisk kremfløte. Varm en kniv og dra rundt på innsiden av kaka. Løft av ringen, dra av evt. bakepapir og sett kaka rett på fat. Bre utover bløtpisket kremfløte og dekorer med finhakket sjokolade.

Vei opp alle ingrediensene. Rør sammen det tørre, sånn at hevemiddel blir jevnt fordelt.
Pisk sukker og smør/margarin så det får lys farge. Tilsett egg, ett for ett.
Ha i melk og det tørre vekselsvis. Ikke rør for mye, du skal ikke aktivere glutenet i melet.
Ha massen i en form 25-27 cm form kledd med bakepapir.
Pisk opp eggehvite og sukker til marengs. Vend inn hakkede mandler.
Smør ut på toppen av kaka. Stek som anvist.
Lag lys sjokoladeganache: Varm fløte til kokepunktet og hell over sjokoladen. La stå noen minutter før du rører glatt.
Tilsett romtemperert smør. Rør glatt. Når ganachen har romtemperatur, rør inn hakket daim.
Klem gjerne marengsen litt sammen.
Hell på ganache på avkjølt kake.
Sett denne kjølig.
Ringen er fjernet og bakepapiret under tatt av. Satt rett på fat. Tenkte først jeg skulle sprøyte på krem, men ombestemte meg…
Gjorde det enkelt, og pyntet enda enklere.
Om den ble god? Gjett tre ganger, da 😉





4.9 based on 8 reviews
14 Kommentarer
  • Oddny wøllo
    Svar
    Skrevet på17:44, 31. januar 2024

    Hei. Kan jeg vispe ganache så den blir fastere? Den er nesten flytende

  • Hilde Bjerga
    Svar
    Skrevet på19:28, 31. januar 2024

    Er denne kaken grei å fryse? 🤗

  • Gunn Anita Kleffelgård
    Svar
    Skrevet på14:24, 2. februar 2024

    Hei! Tenkte å prøve kaken, men tidsmessig kommer jeg i klemme dagen den skal serveres. Tror du det er en idé å steke massen og marengsen kvelden før, og så vente med ganachen og resten til neste dag for å beholde marengsen sprø til servering?

  • Ina OA
    Svar
    Skrevet på20:33, 3. februar 2024

    Ganachen ble bra med 50gr ekstra sjokolade som foreslått👍🏻 «Det va den bæste kaka æ har smakt på leeenge» kom det fra gjengen som ble servert i dag😊👏🏻

  • Bernita skogly
    Svar
    Skrevet på12:11, 8. februar 2024

    Kjempe god kake, brukte 50 g ekstra sjokolade, ble etter forventningen👍anbefales

  • Rebecka
    Svar
    Skrevet på14:12, 8. februar 2024

    Kan jeg lage kaken i dag med ganache uten at marengsen blir soggy til i morgen? Eller må jeg lage ganache og krem i morgen?

  • Ingvill Strømsnes
    Svar
    Skrevet på08:31, 31. mars 2024

    Jeg laget halve kaken igår. Lagde sjokoladen dag å hellte på………den forsvant nedover i kaken🙈🙈🙈 Hva gjorde jeg feil? Gjorde akkurat som i oppskrifta, med ekstra sjokolade å……

  • Linn Johansen
    Svar
    Skrevet på19:28, 6. april 2024

    Har du tips til hva man kan bruke som ikke er mandler eller daim slik at den blir nøttefri? 😇

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...