Din handlekurv er tom.

Sjokoladekake ala Stig
Mektig, glutenfri sjokoladekake, der du i praksis lager den samme oppskriften to ganger. Første gang stekes den som en bunn, andre gang helles sjokoladeblandingen over den avkjølte bunnen. Jeg har fått oppskriften av min gamle lærer, Hans Helge Raae Olsen, som rappet den fra innehaveren av en dansk restaurant, der innehaveren het Stig. Derav navnet ala Stig.
Opprinnelig var oppskriften på tre kaker. Jeg har nedskalert oppskrift til én kake, og forenklet fremgangsmåten litt. Opprinnelig skal eggedosisen av plommer og sukker piskes varmt, så kaldt (bain marie) men jeg prøvde uten. Poenget med å piske på den måten er å få sukkeret til å gå i oppløsning, samtidig som eggene binder bedre sammen. Og joda, det er litt sukkerkorn i eggedosisen min når alt blandes, men det går bra. Et tips er å bruke finkornet sukker.
Kaka vil falle sammen etter at den er stekt. Det er sånn den skal være. Jeg la i kakeplast langs kanten før jeg helte på topping, men det viste seg å ikke være nødvendig. Den kan være litt vanskelig å dra av bakepapiret under, men setter du den litt i fryser, eller sørger for at den er helt kald, burde det gå bra.
Du kan sikkert blir fristet til å slå sammen røre 1 og 2 til en røre, men jeg anbefaler deg ikke å gjøre det. Den andre delen av røra vil da falle en del sammen mens den står, dessuten vil den bli enda mer suppe når gelatinen skal røres inn. Av den grunn har jeg heller delt den opp i to, sånn at du får en mousseaktig konsistens på toppingen.
Dette er en lyxig, mektig sjokoladekake som man ikke spiser store mengder av. Bruk en god sjokolade (jeg brukte en kuvertyre fra Odense). Server gjerne bær til. Husk at blandingen på toppen skal tilsettes 2 plater gelatin (for at den skal stivne).
Sjokoladekake ala Stig
Bunnen (ca. 26 cm form)
125 g mørk sjokolade
125 g smør/margarin
125 g sukker (bruk gjerne finkornet sukker)
65 g eggeplomme (ca. 4 stk)
130 g eggehvite
topping
125 g mørk sjokolade
125 g smør
125 g sukker (bruk gjerne finkornet sukker)
65 g eggeplomme (ca. 4 stk)
130 g eggehvite
2 plater gelatin
Slik gjør du:
1. Hakk sjokolade og ha i en bolle sammen med smør. Smelt over vannbad eller i en mikroovn.
2. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør inn smeltet sjokolade og smør.
3. Pisk eggehvitene. De skal ha myke topper (blir eggehviten for mye pisket vil den ikke blande seg inn)
4. Ta litt av eggehviten og rør inn i sjokolademassen, før du rører inn resten. Jeg brukte en slikkepott. Bruk gjerne litt kraft om du må.
5. Hell røra i en springform kledd med bakepapir, ca. 26 cm i diameter. Stek midt i ovnen på 170 grader varmluft i ca. 20-25 min, eller over undervarme på 175 grader i ca. 30 min. Avkjøl kaka i formen.
6. Når kaka er avkjølt (den vil synke sammen), lag toppingen, som er å gjøre akkurat det samme en gang til, men MED gelatin i blandingen.
7. Start derfor med å bløtlegge 2 plater gelatin i kaldt vann.
8. Hakk sjokolade, og ha det i en bolle med smør.
9. Klem ut vannet av gelatinen og ha den i bollen sammen med sjokolade og smør. Smelt over vannbad eller i mikro.
10. Følg punkt 2-5, der du til slutt heller sjokolademassen over bunnen, i ringen.
11. Sett kaka kjølig i minst et par timer. Skjær langs kanten av ringen, før du fjerner den. Dra av bakepapiret under og sett på fat.
12. Dryss på kakao og pynt med bær.

Det ser ikke bra ut dette, men det er sånn det skal være. Bruk gjerne litt kraft for å få rørt ut eggehviten i sjokolademassen.

Etter at bunnen er stekt vil den falle noe sammen. La den være i ringen sin, og gjør alt en gang til. Eneste du gjør annerledes i andre runde, er å tilsette bløtlagt gelatin i bollen med sjokolade og smør (smelt det sammen).