Din handlekurv er tom.

Maiboller 2025
Det er snart mai og tradisjonen tro – her kommer årets maibolle! Den er enkel å lage, blir dekorativ, både med og uten vaniljekrem (se bilder lenger ned). Årets bolle er ikke vanskelig å lage, men du trenger en smultringutstikker. Den kan du få kjøpt i butikken min.
Jeg stikker ut fire ringer, som deles i to og legges på hverandre. Rull sammen. Vanskeligere er det ikke! Om du vil ha vaniljekrem i – tyt litt inn i hver bolle før steking.
Boller (15-18 boller)
500 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
1 egg til pensling (valgfritt)
en liten klype salt
evt. perlesukker på toppen
Det går med ca. en halv porsjon vaniljekrem dersom du vil fylle bollene
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15 g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker/vaniljepasta)
2 stk eggeplommer
Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett kald melk og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 8-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett opp farten siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, kjevle deigen ut til ca. en halv cm tykkelse. Bruk en smultringutstikker og stikk ut fire ringer per bolle. Del ringene i to og legg de sammen som vist på bildet under. Rull sammen, klem gjerne skjøtene sammen på undersiden av bollen. Sett på plate med bakepapir eller et stekeunderlag.
6. Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med et sammenvispet egg.
Hvis du vil ha i vaniljekrem: Rør opp vaniljekremen og ha den i en sprøytepose. Klipp et lite hull eller bruk en liten rund tyll i posen. Stikk posen nedi bollen og klem i vaniljekrem, til det tyter litt opp på toppen. Dryss evt med svensk perlesukker.
7. Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter.

Kjevle deigen ca. en halv cm tykk. Stikk ut rundinger med en smultringutstikker. Du trenger 4 stk per bolle.

Sett på plate. La etterheve i 30-45 min. Hvis du vil tyte litt vaniljekrem i, så se de neste bildene.

Rør opp vaniljekremen, ha den i en sprøytepose og klipp et ikke for stort hull – eller sett i en tyll med ikke for stor åpning. Stikk forsiktig nedi hver bolle og klem til det tyter vaniljekrem opp.