Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Rundstykker / brytebrød tangzhong style

Rundstykker / brytebrød tangzhong style

Picture

Saftigere enn saftigst – også dagen derpå

Tangzhong er en japansk bakemetode som gir ekstra saftig bakverk. Disse spiste jeg til frokost først dagen etter at de var stekt. At det ikke var dagsfersk var umulig å gjette. Snakk om saftig bakverk!

I foregående blogginnlegg om tangzhongboller og kanelknuter forklarer jeg prinsippet med denne japanske bakemetoden, som i hovedsak går ut på å øke væskemengde i gjærbakst til 75% ved å lage en jevning av litt av melet og væsken. LES INNLEGGET HER

Dette er en helt vanlig grunnoppskrift som jeg har gjort om til tangzhong, dvs jeg har ganget melmengde med 0.75 for å finne riktig væskemengde. Så har jeg laget en jevning i startet av bakeprosessen. Jevningen avkjøles før man tilsetter resten av ingrediensene og lager deigen på vanlig måte.

Picture

Picture

Picture

Start med å veie 200 g melk/ vann og 40 g mel. Kok en jevning, rør ut klumper og ha i bakebollen. Tilsett resten av ingrediensene når jevningen er avkjølt.
Rundstykker/ Brytebrød
Lag jevning først av:
40 g hvetemel
200 g vann

tilsett i bakebollen:
460 g hvetemel
175 g kaldt vann
20 gram gjær eller 6 g tørrgjær
14 g salt
4 ss olje

 


Slik gjør du:
1. Bland jevning med resten av ingrediensene i en bakemaskin (bortsett fra salt og olje), tilsett kald væske.
2. Elt på middels fart i 7-10 minutter. Tilsett salt og olje. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten (Dra deigen mellom fingrene som vist på bildet til høyre)
3. Deigen settes på benken til den hevet til dobbel størrelse.(Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, del opp i seksten emner på ca. 50 gram.
5. Trill til runde kuler.
6. Plasser deigemnene i en smurt springform ca. 28 cm i diameter.
7. La heve i ca. 30-45 min (med tørrgjær går det lenger tid – opp til halvannen time)
8. Pensle med vann, strø på valmuefrø.
​9. Stekes på nederste rille 230 grader i ca. 15-20 minutter.

Picture

Picture

Del deigen opp i like store emner på ca. 50 gram. Når emnene er like store er det lettere å få jevn steking og et godt resultat.

Sett rundstykkene i forma med litt mellomrom. Det er viktig å ikke sette deigkulene for tett. Bruk heller en for stor form (evt. liten langpanne) enn en form som er for liten.

La rundstykkene heve i formen ca. 30-45 minutter.

Picture

Picture

Pensle eller spray på vann etter heving. Strø på frø etter ønske.

Picture

Stek på nederste rille ca. 230-240 grader i 15-20 minutter. Ta av ringen og avkjøl på rist.

Picture

Saftig! Kan serveres til alle typer koldtbord, gryteretter og salater. Eller bare maule til frokost dagen derpå….
5 based on 1 reviews
35 Kommentarer
  • My Anh
    Svar
    Skrevet på10:21, 5. oktober 2018

    Er det mulig å kaldheve med tangzhong? Hvordan går man da frem?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:31, 5. oktober 2018

      Halver gjærmengde og lag på vanlig måte. Lag ferdig og sett i kjøleskap til dagen etter. Sett på benken en times tid før du steker.

  • Nybegynner
    Svar
    Skrevet på07:38, 9. oktober 2018

    Stemmer det at det skal være 14g salt? Synes det høres mye ut.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:03, 9. oktober 2018

      Det er riktig. Hvor mye salt du bruker er opp til deg, men skal det smake noe må det salt til.

  • Anette
    Svar
    Skrevet på14:35, 7. desember 2018

    Hei. Hva gjør jeg når deigen er så klissete etter heving at det er umulig å få runde boller?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:30, 7. desember 2018

      Ta olje eller mel på fingrene

  • Karin Hansen
    Svar
    Skrevet på17:43, 10. desember 2018

    Hvis jeg tripler denne deigen, skal jeg triple tørrgjærmengden også da?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:59, 11. desember 2018

      ja, eller bruk litt mindre.

  • Skrevet på09:24, 26. desember 2018

    Så fantastisk bra oppskrift, jeg liker med litt solsikkkekjærner i og godt med div. Korn oppå🙋‍♀️

  • Grete
    Svar
    Skrevet på20:47, 2. januar 2019

    Kan jeg spørre hvilken kjøkkenmaskin du bruker? Har så lyst å bake alt mulig med tangzhong😊 men har en maskin som er utrolig dårlig på elting, vet ikke hvor lenge den skulle gått for å få en deig som bestod noen glutentest😕

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:24, 3. januar 2019

      Kenwood chef sense xl heter min. Det er en stor maskin. Anbefaler å kjøpe en bakemaskin over 1000 watt.

      • Grete
        Svar
        Skrevet på12:57, 3. januar 2019

        Tusen takk for svar😊

  • Guri Bruserud
    Svar
    Skrevet på10:41, 8. februar 2019

    Jeg tok i salt og olje fra starten av, er deigen ødelagt nå?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:59, 8. februar 2019

      Neida, ikke i det hele tatt. Olje og salt hemmer utviklingen av glutennettverket, derfor tilsettes det litt senere, men det går helt fint altså!

  • Lisa Eie
    Svar
    Skrevet på18:57, 8. februar 2019

    Hei 😊går det an å bake disse på speltmel?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på07:35, 9. februar 2019

      Det kan du sikkert, jeg har ikke forsøkt.

  • Gry Lundiin
    Svar
    Skrevet på16:07, 12. februar 2019

    Er det ok å fryse disse med?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på20:41, 12. februar 2019

      Ja, det går fint.

  • Christine
    Svar
    Skrevet på18:24, 3. mars 2019

    jeg prøvde å lage denne deigen, men glutentesten får jeg ikke til. Den er bare klissete å sliter…er det slik at en da må ha i mere mel eller? Det har sikkert åsså me at jeg har en dårlig maskin som ikke funker (den skal byttes ut for å si det sånn)!

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:09, 3. mars 2019

      Tilsettes mer mel vil tangzhongeffekten forsvinne, men er det vanskelig å ta i den i det hele tatt må du jo bare prøve å få det til. Elting på lav fart over lang tid er å anbefale.

  • Jannicke K.
    Svar
    Skrevet på09:45, 22. april 2019

    Tar eltingen lengre tid med tørrgjær – for å få riktig glutentest? Prøver denne nå, men har opplevd å måtte elte lenger enn oppskriften sier på tangzhong prinsessebollene. (Kenwood major)

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:58, 23. april 2019

      Gjær har ingen ting med glutenet i melet å gjøre.

  • Tina Tveit
    Svar
    Skrevet på10:14, 15. mai 2019

    Hei 🙂

    Laget dette fantastiske brytebrødet i går til 17 mai og har frøset det ned, hvordan tine/varme de på best mulig måte på 17.mai?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på13:04, 15. mai 2019

      Du kan tine det på benken et par-tre timer. Varm det gjerne litt i ovnen på ca. 120 grader varmluft i 5-6 minutter.

  • Elisabeth Holsether
    Svar
    Skrevet på11:20, 14. november 2019

    Hei, er det sånn at man MÅ ha kjøkkenmaskin til denne oppskriften? Det ser så fristende ut, og har så lyst til å prøve å lagge disse rundstykkene, men har bare håndmikser med sånn eltevisper…

    Elisabeth 😊

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:51, 14. november 2019

      Man tager hva man haver. Selvfølgelig kan du lage uten maskin, men jeg vet ikke hvordan resultatet blir. Bare prøv!

  • Astrid Langnes
    Svar
    Skrevet på19:20, 2. mars 2020

    Jeg reduserte salt til halv mengde,kuttet ut olje,brukte 100 gr smør istedenfor+ at jeg tilsatte 1 teskje sukker. Det blei bedre rundstykker enn originaloppskriften 👍👍😊

  • Line eintveit
    Svar
    Skrevet på09:58, 8. mai 2020

    Takk for fin oppskrift! Jeg bruker denne til pizza. Blir veldig bra!

  • Jeanette Johansen
    Svar
    Skrevet på09:34, 23. desember 2020

    Har ikke så fintfølende vekt. Ca hvor mye er 14g salt, og 6 g gjær…?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:53, 23. desember 2020

      Kanskje du kan få litt hjelp her: Mål og vekt

  • Astrid Karin Strand
    Svar
    Skrevet på12:08, 19. mars 2021

    Hei! Ødelegg eg noko viss eg bruker lunka vatn i deigen? 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:10, 19. mars 2021

      nei

  • Marianne Nordberg
    Svar
    Skrevet på07:41, 15. desember 2022

    Laget disse i går ettermiddag og kveld, de var nydelige på smak, og har lyst til å lage flere, men da lurer jeg på om denne deigen tåler å stå fra en ettermiddag til neste og heve?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:03, 15. desember 2022

      Ja, det gjør den. Bruk bare halvparten av gjærmengden og la den stå kjølig.

  • Helene Bjerke
    Svar
    Skrevet på15:19, 23. desember 2023

    14 GR salt er 15 ml dvs 1 TBSP. 175 kaldt vann er 1,75 dl. GR på gjær er ikke så nøye men hvis det feks er 20 GR i en pose tørrgjær tar du litt under halvparten. Fersk gjær deler jeg i to og tar av litt på den ene halvparten.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Min første bakebok ..

Reklame. Denne boka er superpopulær om dagen. Hurra!...

Juletrær

Sjakkruter er en populær småkake. Jeg fant ut...

Marsipankonfekt (adv..

Lyst til å lage en eske med marsipankonfekt?...

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...