Landgang som metter
Det er sikkert mange som har spist litt for mye godt i julen, men hva så? Hva er det egentlig vi holder på med hver januar? Hvorfor dette hysteriet? Ta vare på kroppen din, men slutt å sende hat-meldinger til deg selv, bare fordi det er januar. Det er nemlig det som skjer. Vi forakter noen ekstra kilo på kroppen. Hva slags melding sender det til barna våre? Sunnhet, hva er egentlig det? Pakk dere vekk, hele helseguru-gjengen. Jeg kjøper ikke et eneste ukeblad, ikke ei eneste bok. Jeg trenger ikke den destruktive masse-propagandaen deres.
Sånn, nå har jeg bjeffet fra meg.
En gang var jeg butikkdame med rødt butikkforkle, regulering på tenna og permanent i håret. Og før bakeributikken åpnet sto vi og smurte og smurte og smurte. Landgang med ost og landgang med skinke. Så enkelt, så godt. Ikke var det dyrt heller. Lukten av fersk bakverk og nyhøvla agurk er faktisk et godt salgstriks. Du fikk lyst på disse godsakene med det samme du åpnet døra til butikken.
Disse grove franskbrødene kan gjerne lages som rundstykker, brytebrød eller som vanlig brød. Året er nytt og mulighetene er mange.
Her får du 12 tips for å lykkes med gjærdeig
350 g hvetemel
150 sammalt hvete grov
2 ts salt
2 ss sukker
3 dl væske ++ (melk eller vann)
25 g gjær
4 ss smør eller olje
1 egg (valgfritt)
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm væsken fingervarm og hell i.
2. Tilsett gjær, smeltet smør/olje og egg.
3. Deigen eltes godt til den er smidig. Tilsett litt ekstra vann om deigen syntes fast.
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen og deles opp i emner a 100 gram.
6. Lag pølser av deigemnene og sett på plate. Sett til heving et lunt sted ca. 45 minutter.
7. Pensle med litt vann og snitt forsiktig med en skarp kniv før du steker.
8. Stekes på 220 grader i ca. 10-12 minutter.
|
|