Din handlekurv er nå tom!
Ostekake med mascarpone, vanilje og blåbær
Bakt, glutenfri ostekake med fløyelsmyke smaker
I kjøleskapet hadde jeg en boks mascarpone, en boks kremost og yoghurt. I skuffen hadde jeg en pose mandler. Så var det alle disse bæra da. Som jeg har i fryseren. Skulle gjerne brukt noe av den frosne blåbæra også. Og plutselig snublet jeg over en oppskrift som jeg rett og slett falt pladask for. En bakt ostekake med blåbær. For å være ærlig så er jeg ikke særlig begeistret for bakte ostekaker. Vet ikke helt hvorfor, men det blir ofte litt for mektige og «ostete», hvis du skjønner hva jeg mener. Men med mascarpone i massen var jeg villig til å gi den et forsøk.
Det er ingen ting å lure på folkens, dette er den beste bakte ostekaken jeg noen gang har spist. Og smakene er helt himmelske sammen. Kaken egner seg best å bake dagen før den skal spises. Da får bunnen satt seg skikkelig. Når du lager bunnen, så finmal mandlene så fint du kan. Da vil den henge best sammen (mine mandler kunne vært litt bedre malt). Blåbærene tar du opp fra fryseren samme dag du baker kaken. La de marinere et døgn. Legges på rett før servering.
Bakt ostekake med mascarpone, vanilje og blåbær
Bunn:
250 g mandler
2 ss sukker
2 ss smeltet smør
Ostemasse:
200 g kremost
250 g mascarpone
50 g yoghurt (vanilje eller nøytral)
175 g sukker
4 egg
Frøene av 1 vaniljestang
Blåbærsaus til toppen:
300 g frosne (eller friske) blåbær
50 g sukker
2 ss appelsinlikør (Grand Marnier eller lignende)
3 ss appelsinsaft
revet skall av 1/2 appelsin
Slik gjør du:
1. Kle en springform 20-22 cm med bakepapir og smør sidene godt.
2. Mal mandler og sukker i en food processor. Hell over i en bolle og bland med smeltet smør. Klemmes hardt sammen i formen. Klem den litt oppover på sidene også.
3. Stekes på 180 grader til den har gyllen farge (15-20 minutter). Avkjøl.
4. Rør sammen romtemperert kremost, mascarpone, yoghurt, sukker og vanilje. Bruk gjerne en håndmikser, men pass på at du ikke rører for mye. Visp inn ett og ett egg.
5. Kle hele springformen med aluminiumsfolie (det sikreste er å ta tre lag).
6. Hell ostemassen i den avkjølte formen og sett den i vannbad på 150 grader.
7. Stekes i ca 1,5 timer. Avkjøles og settes i kjøleskap til den skal spises.
8. Rør sammen blåbær, sukker, appelsinsaft, zest og likør og la stå i kjøleskap til dagen etter. Bærsausen legges på kaken rett før servering.
|
|
Randi Moldstad
jeg lurer på hvorfor du kler formen i aluminiumsfolie?? Skal den stekes med det?
Konditor-Elin
Kaken skal bakes i vannbad. Dobbelt (eller trippelt) lag med folie er for å holde vannet ute!
Camilla
Jeg tok tre lag med folie, men den ble ikke tett og det var vann inne i folien når jeg tok ut kaka🙈Nå står den i kjøleskapet og jeg er redd den er ødelagt av vannet.
Elin Krem.no
Den er jo ikke ødelagt, bare litt fuktig i bunnen…
Gørill
Forslag til hva man kan bruke istedet for mandler i bunnen? Pga allergi.
Konditor-Elin
Du kan lage en vanlig kjeksbunn (som til ostekake) 200 -250 g digestive kjeks og 75 g smør (eller mer om du liker).
meg igjen
.. med da er den ikke lenger glutenfri!
Sigrid
Blir det forskjell på resultatet om man setter en skål med vann i ovnen, ved siden av kakeformen, i stedet for å sette formen i vannbad?
Konditor-Elin
Ja. Poenget med å la kaken omsluttes av vannet er at vanntemperaturen aldri blir høyere enn 100 grader. En skål med vann i ovnen vil kun gi litt damp inni ovnen – ikke holde temperaturen konstant.
Carina
Hei denne vil jeg prøve ! Men skal den stekes midt i ovnen eller nederst…?
Konditor-Elin
Midt i eller et hakk ned i ovnen
Christel
Hei Elin 🙂 Boka di er i hus og står godt fremme i hyllen med de få utvalgte kokebøkene (en måtte vike for å få plass, her er det hard konkurranse!). Veldig kjekk og inspirerende bok! Nå skal det bakes a’gitt 🙂 Lurer på om appelsinlikør er nødvendig, har den en funksjon utenom smak?
Elin Krem.no
Åh, så stas! Neida, likøren kan droppes. Den er bare tilsatt for smak.