Ostekake med mascarpone, vanilje og blåbær

Ostekake med mascarpone, vanilje og blåbær

Bilde

Bakt, glutenfri ostekake med fløyelsmyke smaker

Jeg tror jeg har fått meg en ny ostekake-favoritt.  Åh, så god denne er!

Etter jul har jeg hatt noen ingredienser i kjøleskapet som jeg gjerne skulle ha laget noe godt av. Og hva gjør en matblogger da? Jo, hun saumfarer både egne og andres oppskrifter, myser gjennom kokebøker og søker på nettet.

I kjøleskapet hadde jeg en boks mascarpone, en boks kremost og yoghurt. I skuffen hadde jeg en pose mandler. Så var det alle disse bæra da. Som jeg har i fryseren. Skulle gjerne brukt noe av den frosne blåbæra også. Og plutselig snublet jeg over en oppskrift som jeg rett og slett falt pladask for. En bakt ostekake med blåbær. For å være ærlig så er jeg ikke særlig begeistret for bakte ostekaker. Vet ikke helt hvorfor, men det blir ofte litt for mektige og «ostete», hvis du skjønner hva jeg mener. Men med mascarpone i massen var jeg villig til å gi den et forsøk.

Det er ingen ting å lure på folkens, dette er den beste bakte ostekaken jeg noen gang har spist. Og smakene er helt himmelske sammen. Kaken egner seg best å bake dagen før den skal spises. Da får bunnen satt seg skikkelig. Når du lager bunnen, så finmal mandlene så fint du kan. Da vil den henge best sammen (mine mandler kunne vært litt bedre malt). Blåbærene tar du opp fra fryseren samme dag du baker kaken. La de marinere et døgn. Legges på rett før servering.

Picture

Picture

Picture


Bakt ostekake med mascarpone, vanilje og blåbær

Bunn:
250 g mandler
2 ss sukker
2 ss smeltet smør

Ostemasse:
200 g kremost
250 g mascarpone
50 g yoghurt (vanilje eller nøytral)
175 g sukker
4 egg
Frøene av 1 vaniljestang

Blåbærsaus til toppen:
300 g frosne (eller friske) blåbær
50 g sukker
2 ss appelsinlikør (Grand Marnier eller lignende)
3 ss appelsinsaft
revet skall av 1/2 appelsin

Slik gjør du:
1. Kle en springform 20-22 cm med bakepapir og smør sidene godt. 
2. Mal mandler og sukker i en food processor. Hell over i en bolle og bland med smeltet smør. Klemmes hardt sammen i formen. Klem den litt oppover på sidene også. 
3. Stekes på 180 grader til den har gyllen farge (15-20 minutter). Avkjøl.
4. Rør sammen romtemperert kremost, mascarpone, yoghurt, sukker og vanilje. Bruk gjerne en håndmikser, men pass på at du ikke rører for mye.  Visp inn ett og ett egg. 
5. Kle hele springformen med aluminiumsfolie (det sikreste er å ta tre lag).
6. Hell ostemassen i den avkjølte formen og sett den i vannbad på 150 grader.
7. Stekes i ca 1,5 timer. Avkjøles og settes i kjøleskap til den skal spises. 
8. Rør sammen blåbær, sukker, appelsinsaft, zest og likør og la stå i kjøleskap til dagen etter. Bærsausen legges på kaken rett før servering.
 

Picture

Picture

Picture

Picture

Be the first to write a review
52 Kommentarer
  • Trine
    Svar
    Skrevet på17:25, 1. mars 2014

    TAkk for oppskriften. Den var fantastisk god!!

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på02:29, 2. mars 2014

    Ja, er det noe som er sikkert, så er det at denne kaka er himmelsk god! 🙂

  • Helen York
    Svar
    Skrevet på14:11, 17. april 2015

    Hei igjen, lurte på om det gikk an å lage blåbærfyllet som gelélokk? Ville du da bare tilsatt agar agar eller gelatinpulver (og ikke blåbærgelé?) for å ikke ødelegge smaken i marinaden? Ser fantastisk god ut, men tenkte kanskje det ville se litt mer «elegant» ut, og mindre søl, med gelélokk 😉 Skal lage den til konfirmasjonen 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:20, 17. april 2015

      Ja, du kan gjerne lage et gelelokk. Jeg har ikke så mye er faring med å bruke agar agar, men gelatinpulver fungerer fint. Du kan evt. røre ut gelatinpulveret i appelsinsaften, varme den forsiktig og røre den smeltede gelatinen sammen med resten. Bærmarinade bør ha romtemperatur. Lykke til!

  • Hedda
    Svar
    Skrevet på11:05, 22. juli 2015

    Hei!
    Jeg har aldri lagd noe som skal stå i vannbad. Åssen gjøres det? (sikkert dumt spørsmål…)
    Og må jeg bruke likør i marinaden?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:57, 22. juli 2015

      Hei Hedda. Ikke dumt spørsmål i det hele tatt! Slik gjør du: Sett forma i en langpanne og plassert den i ovnen. Hell i vann (gjerne litt varmt). Vannet skal gå til ca. midt opp på forma.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:58, 22. juli 2015

      …og du behøver ikke bruke likør i marinaden 🙂

  • Ellen
    Svar
    Skrevet på12:11, 4. september 2015

    Kan jeg bruke dampovn isteden for vanndamp?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:16, 4. september 2015

      Ja, Ellen – det tror jeg du kan.

  • Guro
    Svar
    Skrevet på13:04, 4. september 2015

    Hei, dette ser ut som en super ostekake. Kan den fryses? Hvor lenge kan den i såfall oppvevares i fryseren?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:34, 5. september 2015

      Ja, kaka kan fryses. Minimum tre måneder (godt innpakket)

  • Maie
    Svar
    Skrevet på00:17, 5. september 2015

    Lurer også på om den kan fryses.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:34, 5. september 2015

      Jada, kaka kan fryses Marie. Legg gjerne bærene på ved servering.

  • Siv
    Svar
    Skrevet på08:51, 5. september 2015

    Og yougurten ?? Skal den spises ved siden ?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:35, 5. september 2015

      Haha, nei Siv – jeg har lagt det inn i teksten nå, den skal blandes med kremosten og mascarpone. Godt du sa i fra 🙂 Takk!

      • Roger
        Svar
        Skrevet på18:07, 5. september 2015

        Opplevde at ostemassen ble veldig tynn. Har man da gått litt for kraftig til verks med håndmikseren?

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på19:22, 5. september 2015

        Hei Roger – Om den blir rennende så skal ikke det ha så mye å si, denne massen stivner uansett i ovnen.

  • Anne
    Svar
    Skrevet på09:42, 10. september 2015

    Helt fantastisk kake! Og jeg liker ikke engang ostekake! Lagde kaken men overså delen om «bakes dagen før» 😉 Valgte pga tidsnød å lage bærene som lunken litt tykk «saus» som jeg jevnet litt med potetmel for at den skulle bli litt mindre flytende, og la vaniljestangen oppi når jeg varmet opp. Vi var 4 personer, og det var under 1/4 del av kaken igjen etter kaffen! Anbefaler oppskriften på det varmeste!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:34, 10. september 2015

      Så flott! Takk for fint tips med å lage blåbærene som en kompott Anne 🙂

  • Nina
    Svar
    Skrevet på15:34, 13. september 2015

    Du burde skrevet innledningsvis at kaken skal bakes dagen før! Jeg så heller ikke det, så krysser fingrene at det funker samme dagen.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:10, 13. september 2015

      Well, Nina – det står i den innledende teksten…

  • Michael
    Svar
    Skrevet på19:53, 26. oktober 2015

    Hej
    Har prøvet at lave denne, men syntes at den blev «grynet» i ostecremen. Hvor har jeg lavet fejl?? Er den bagt for længe? For høj temp. ? Nogen der ved dette?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:49, 27. oktober 2015

      Hei Michael. Var ostekremen grynete før du helte den i bunnen? Det er lett å overpiske denne kremen, særlig mascarponekremen blir fort fast, og jeg tror det er kanskje hva som har skjedd. Kremen endrer ikke karakter selv om den er bakt på høy temperatur eller for lenge. Et tips til neste gang for å unngå at kremen blir grynete – bruke en stavmikser når du blander ingrediensene sammen (eller rør litt mindre). Lykke til!

  • Åse
    Svar
    Skrevet på19:45, 17. desember 2015

    Hei, det står at den skal stå i vannbad i ovnen, men hvor lenge?
    Skal den stekes igjen etterpå?
    Ble litt usikker her…

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:01, 17. desember 2015

      Ca. en og en halv time. Den skal stå i vannbad hele steketiden.

  • Stine
    Svar
    Skrevet på22:36, 25. desember 2015

    Hei!
    Kan jeg bruke kun mascapone i denne kaken? Er det en grunn til at du bruker 2 typer ost?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:42, 26. desember 2015

      Det går helt fint å bruke bare mascarpone Stine! Ingen spesiell grunn til at det er to typer annet enn at du får en litt mer «ostete» smak med å bruke kremost.

      • Stine
        Svar
        Skrevet på14:45, 26. desember 2015

        Takk for svar:) Kaken ser nydelig ut😍

  • Britt
    Svar
    Skrevet på08:11, 20. april 2016

    Super kake. Silkemyk konsistens og lekker smak. Bunnen er velbalansert, verken tykk, søt eller fet. Ostefyllet er fromasjmykt, ikke voksaktig som mange andre stekte ostekaker, og uten den emne gelatinsmaken ikke-stekte ostekaker har. Dette er den perfekte oppskrift.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:08, 20. april 2016

      Tusen takk for kommentar! Forøvrig – helt enig 🙂

  • Sara
    Svar
    Skrevet på02:13, 12. februar 2017

    Hei Elin! Vil veldig gjerne lage denne. To spørsmål:
    Pga nøtteallergi vurderer jeg å bytte ut bunnen med kjeks, funker Gjende,degistive, bixit? Hvilken av dem?
    Kan jeg lage en rennen «bærsaus» av å kjøre ferske jordbær i en blender med litt sitronsaft, f.eks, eller vil ikke det gjøre seg her? Jeg har ikke blåbær tilgjengelig akkurat nå, og ettersom det er søndag i morgen kan det bli litt vanskelig å få tak i…

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:51, 12. februar 2017

      Hei Sara. Alle kjeksene du nevner funker fint! Bruk gjerne jordbær i steden for blåbær. I steden for å kjøre bærene helt glatt kan de moses lett,så det blir litt tekstur.

  • Araya
    Svar
    Skrevet på21:13, 9. mars 2017

    Kaken ser utrolig godt ut 🙂 Jeg skal bake i morgen, har gjester på lørdag. Kan jeg bruke springform som er 24cm istedenfor 20-22? Jeg har bare 24 og 26. Tusen takk for oppskriften 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:19, 9. mars 2017

      Hei Araya – ja det kan du. Kaken blir da litt tynnere totalt og vil kanskje bli litt før ferdig i ovnen.

  • Araya
    Svar
    Skrevet på21:36, 9. mars 2017

    Et spørsmål til, kan jeg bruke gresk yoghurt i kremen? 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:34, 10. mars 2017

      Ja, det går fint.

  • Skrevet på08:13, 10. mars 2017

    Da skal vel både mandelbunnen og ostemassen oppi den aluminiumsfoliekledde forma eller…?

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på08:35, 10. mars 2017

    Ja, det er riktig (se på bildene).

  • Araya
    Svar
    Skrevet på11:44, 12. mars 2017

    Har bakt kaken, ble kjempe god og ikke for mye oste smak 🙂 alle som ikke var så glad i ostekake ble helt overrasket og likte den så godt. Tusen tusen takk igjen. :))

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...