Din handlekurv er nå tom!
Juletre i bolledeig
Lun gjærbakst til gløggen?
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
(svensk) perlesukker
Fyll:
75 g sukker
75 g mandelmasse (minimum 50% mandler) Evt. kan du bruke marsipan/ kransekakemasse.
75 g smør
4 g kanel (ca. 3 ts)
Bland romtempererte ingredienser sammen – gjerne med hendene – til du har en jevn masse.
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur/ kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter.
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10-15 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. La deigen heve til dobbel størrelse (minimum 1 time). Del deigen i to og kjevle ut den første delen av deig som et tre (som godt du kan). Plasser deigstykket på en bakeplate kledd med bakepapir. Legg på fyllet. Det bør være romtemperert. Er det vanskelig å smøre utover, bruk fingrene.
6. Kjevle den andre delen av deigen så lik i form som du kan og legg oppå den første.
7. Skjær til, slik at treet får fine kanter.
8. Legg en rett pinne på midten og skjær inn «grener» på begge sider.
9. Vri deigstykkene så de får en vridd form.
10. Flytt gjerne litt på grenene, slik at de fyller ut platen og at treet får en fin form.
11. Settes til heving ca. 30 min.
12. Stekes nederst i ovnen på 220 grader (over/undervarme) ca. 15-25 minutter (avhenger av tykkelse).
|
|
Vivi Andersen
Lagde dette juletreet i går. Fantastisk morsomt og smakte kjempe godt :). Ikke var det vanskelig å lage heller.