Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Humlens flukt

Humlens flukt

Picture

Pynt kaka med ville humlefavoritter

Hva er vel vakrere enn en kake pyntet med spiselige, ville blomster? På denne kaken har jeg valgt en skikkelig humle-favoritt. Humlene er nemlig i ferd med å forsvinne og trenger ekstra oppmerksomhet og hjelp for å bli bevart.  Av deg!

Nettstedet Moseplassen utfordret meg til å bli med på Humlestafetten for å sette søkelys på det faktum at humlene i dagens samfunn ikke har det så lett. Og jeg gjør det så gjerne!

Vi går nå inn i en fantastisk blomstrings-tid, og i tillegg til å gi deg litt fakta om hvordan bevare humlene jeg vil samtidig gi deg noen råd om ville, spiselige blomster du kan bruke til å pynte kaker. Humle-vennlige sådanne!

Humler og bier er våre viktigste polinatorer, og står for 1/3 av verdens matproduksjon. Uten polinerende insekter er det vanskelig og dyrt å dyrke mat. Om det ikke skjer en endring snart kan det få alvorlige konsekvenser, og det kun om få år.

I Norge har vi 34 humlearter og flere og flere arter er truet, blant annet Kløverhumle, som er blitt svært sjelden. Kløver er en vill-blomst hvor både blomster og blader kan spises, men det vanligste er kanskje å river av kronbladene og suge på dem. Kløver pollineres av humler med lang tunge, og dyrkes kommersielt. Rødkløver er helt grunnleggende for økologisk landbruk og færre humler gir kritisk dårlig frøproduksjon.

Så hva kan du gjøre for å bevare humlene og biene? Så en blomstereng! Har du en plen som du hater å klippe, javel – la den gro da. Så strør du heller på noen frø av humle-vennlige villblomst-favoritter. Så har du både kakepynt og humle-selskap hele sommeren gjennom.

Her er andre ting du kan gjøre for å bevare humla:
Plant humlevennlige blomster. Oversikt finner du her.
La være å bruke gift. Gift dreper ikke bare skadedyr, men også humla.
Lag  humlebolig om du har mulighet. Les mer om det her.
Så må du selvfølgelig huske å fortelle alle andre du kjenner om hagens søteste dame: Humla.

Picture

Dette innlegget handler aller mest om humler, men dersom du vil vite hvordan jeg har laget denne Humlekaka får du det her:

Jeg stekte av to plater med rullekakebunner.
Ut av disse platene skar jeg ut seks runde bunner (brukte en tallerken på ca. 18-20 cm).

Så lagde jeg dobbel porsjon av smørkremen jeg har brukt i denne rullekaken. For å få en litt sommerfrisk smak tilsatte jeg skall og saft av 1 sitron og 2-3 ss bringebærsyltetøy (sløyfet vaniljesmaken).

Så la jeg bunnene lagvis sammen med litt bringebærsyltetøy  og et tynt lag smørkrem i mellom.

En mektig, men samtidig frisk sommerkake som ikke behøver å stå kjølig. Den tåler med andre ord både lange kjøreturer og mange timer på et sommerlig kakebord.

Ville, spiselige humlefavoritter du kan pynte kakene dine med:

Kløver, både rød og hvit
Fiol / (Stemor)
Roser
Jordbærblomster
Løvetann

Her finner du flere spiselige humlefavoritter du kan plante på balkongen eller så i hagen.

Det er blitt veldig populært å pynte kaker med blomster, men for meg skurrer det litt når man legger giftige planter på en kake. Som for eksempel Peoner. De er fantastisk vakre, men er giftige.

Picture

Blomkarse på terrassen? Det er også en spiselig og ikke minst – humlevennlig blomst som egner seg både i salater og som pynt på kaker og desserter.

Moseplassen har laget en fin oversikt med over 20 forskjellige spiselige blomster her

Eksempler på kaker jeg har pyntet med spiselige blomster

Picture

Picture

Picture

Skyr med Gjøksyre. Kan også brukes til pynt på kaker og i desserter

Venstre: Konfirmasjonskake pyntet med friske Stemorsblomster

Picture

Troikakake  Også disse har jeg pyntet med  Stemorsblomster
Picture

Be the first to write a review
6 Kommentarer
  • Skrevet på10:22, 18. juni 2014

    Flott, stemningsfullt bilde Elin!

    • Inspirert-av-MMF-Elin
      Svar
      Skrevet på10:58, 18. juni 2014

      Tusen takk Ina. Jeg måtte teste ut det vi gjorde på kurset i praksis!

  • Maja
    Svar
    Skrevet på12:33, 18. juni 2014

    Å der meldte seg bakelysten igjen gitt… får ta det til helgen tenker jeg.

  • Skrevet på13:42, 19. juni 2014

    Wow! Så delikat en kake!
    Kjempefint innlegg Elin, sååå glad for at du tok utfordringen og ikke bare blogget men også bakte en helt egen kake for humla 🙂
    Jeg har skrevet om ni spiselige humleblomster i dag og da lenket jeg hit. Lånte ett av bildene dine i thumbnailstørrelse, regner med det er ok, om ikke så sier du i fra 🙂
    Ha en summende super sommer!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:30, 19. juni 2014

      Veldig stas å få være med Anne. Flott innlegg om spiselige humlefavoritter. Takk for link til siden min!

  • Skrevet på15:00, 14. juli 2014

    For et fristende, smakelig og ikke minst informativt bidrag til humlestafetten 🙂
    Sommerhilsen fra Huldra 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...