Din handlekurv er nå tom!
Epletid
Noen epleoppskrifter….
Eplemos Kokes opp under svak varme. Tilslørte bondepiker Eplemos ca.500g Slik gjør du: Eplekake sukker og kanel Smør og sukker piskes luftig. Tilsett eggene, ett for ett. Mel og bakepulver røres inn til slutt. Has i en smurt kakeform. Eplene skrelles og legges på toppen. Mandler, kanel og sukker strøs på toppen. Steketemperatur ca. 180- 200 grader |
Høst er epletid, og har du et tre fullt – hvorfor ikke lage noe godt? Du kan fryse båter, tørke, lage eplemos, lage eplete av skallet, eplesaus, steke som dessert eller rett og slett spise det rått. Eplet (særlig skallet) er vitaminrikt og inneholder minst seks mineraler. Men frøene er giftige i større mengder!
Eplet sies å ha sin opprinnelse fra Kaukasusfjellene og historien går helt tilbake til steinalderen. Eller enda lenger tilbake skal vi ta bibelhistorien bokstavelig. Skjønt, flere vil ha det til at det ikke var et eple Eva spiste av i Edens have, heller en aprikos eller en fiken. Egyptere, Romere og Grekere spiste alle epler i gammel tid. 400 e.kr finnes 37 forskjellige epleslag nedskrevet, og i dag over 1000! Komersielle krefter jobber kontinuerlig for å komme frem til «det perfekte eplet» som gir gode avlinger, er resistent mot sykdommer, god på smak og med et tiltalende utseende selv etter pakking og lang transportering. I Norge ble det første epletreet plantet i Hardanger for 200 år siden. Vi dyrker epler i hele Sør-Norge, helt opp til Møre og Romsdal, som for øvrig er verdens nordligste område for kommersiell fruktdyrking. Eplets mangfoldige bruksområder kan ikke måle seg med noen annen frukt. Det kan nytes hele dagen, til hvilket som helst måltid, i hvilken som helst rett. Eple kan spises i kjøttretter, i salater, på brødskiva, i desserter, rått, bakt, kokt eller stekt. Av epledrikke finner vi bl.a Eplemost, Cider eller eplebrennevinet Calvados. Mange sverger til eple-eddik som et vidundermiddel for de fleste plager. Et par spiseskjeer i et glass vann 2-3 ganger daglig skal gi ny egergi og hjelpe på alt fra halsbrann til blodomløp. Fra et gastronomisk synspunkt kan epler deles inn i tre grupper: |