Din handlekurv er nå tom!
Skonrokker, skorper eller grove kavringer
Knasende sprø, grove og supergode!
I går leste jeg i avisen at hjemmelagde knekkebrød er noen fettbomber (haha! så tabloid!). Jeg har ikke hevet meg på knekkebrød-trenden, og når havrekjeksene er spist opp har jeg liksom savnet noe knasende sunt og godt etter brødskiva eller noe jeg bare kan spise som en rask lunsj. Kanskje jeg kan blåse liv i noe gammelt? Gjøre noe gammelt nytt igjen? Det måtte bli skonrokker.
Oppskriften er opprinnelig svensk (husker ikke hvor jeg fant den..), men jeg gjorde om på oppskriften og gjorde den grov, la til og trakk i fra litt. Bare så det er sagt, dette er lettvint, selv om deigen i seg selv er noe klissete. Vil du redusere på gjærmengden kan du godt halvere den, men da trenger den en god del lenger tid på å heve. Jeg likte litt at de ble sånn fluffy for jeg er ikke så glad i kompakte kavringer, og disse ble etter min mening helt supre. De bla kanskje litt tynne sånn etter at de var stekt (litt vanskelig å dele) men for meg funka det helt fint.
Spises med smør og syltetøy, med ost eller som du selv liker det best.
100 g fin rug
100 g grov rug
100 g sammalt hvete fin
250-300 g hvetemel
6 dl vann
1 ss sukker
2 ss olje
2 ts salt
50 g gjær
Vil du ha solsikkekjerner eller andre type frø er det bare å putte i etter eget ønske
Slik gjør du:
1. Mål opp alle ingrediensene, ha i en bakebolle (bruk gjene grind eller k-visp).
2. Skrap opp fra bunnen flere ganger, bland deigen på mellomstor fart i ca. 20 minutter.
3. La bakebollen stå på benken i 30 – 45 minutter.
4. Dypp fingrene i vann og plasser biter av deigen (på størrelse med vanlige rundstykker) på en stekeplate med bakepapir.
5. La heve 30 minutter.
6. Steik på 230 grader i 7-10 minutter.
7. Avkjøl litt før du deler skonrokkene i to. Kan være litt vanskelig, så lag gjerne et hakk med en kniv og «riv» dem i to.
8. Legg på en plate og tørk i ovnen på 100-130 grader til de er tørre (sett ovnsdøra litt på gløtt så damp kan komme ut. Det tar ca. 2-4 timer.
|
|
Walter Malling
Hei!
Kjempegode skonrokker, og med litt øvelse går det greit å dele dem. Jeg venter til de er helt kalde. Men er det meningen å bruke fin sammalt rug, eller mener du siktet? Jeg har brukt gin sammalt (og grov sammalt)
Takk!
Elin Krem.no
Jeg ble litt usikker selv, lenge siden jeg lagde disse. Med siktet rug blir deigen litt fastere. Tror jeg har ment fin sammalt.