Albykringle i langpanne

Albykringle i langpanne

 

Da jeg for noen måneder siden spurte dere hva jeg skulle bake til krem.no var et av svarene: Albykringle. Kringlen man har laget og servert på Galleri F15 i Moss i flere tiår.

Så tenkte jeg ikke mer på den saken, helt til jeg forleden fikk vite at et familiemedlem satt på den originale oppskriften. Den hadde hun hatt i skuffen i snart 40 år. Og dermed måtte den prøves!

Det skal sies at jeg har googlet, den finnes på nett, men ikke helt lik som denne. I tillegg har jeg funnet en film av hvordan de lager disse kringlene, men jeg lurer på om de har gjort et og annet med original-oppskriften, for i Moss lager de stenger. Og strør vanlig sukker på toppen, ikke perlesukker.

Denne deigen er mer som en suppe – jeg hadde ikke sjanse til å forme den til noe som helst. Det var vanskelig nok å få den i en langpanne. Ja, det er et skikkelig klin, men vil du ha Albykringle, ja, da må du bare tåle det.

Langpannen jeg brukte er ca. 30 x 40 cm, men du kan gjerne bruke en litt større langpanne om du vil ha den enda litt tynnere.

Jeg har ikke endret noe i den originale oppskriften BORTSETT fra gjærmengde. Det var HINSIDES mye gjær i oppskriften (100g), så jeg reduserte til under det halve. Selv da vokste den ut av hendene mine. Hadde jeg laget denne på nytt ville jeg halvert mengden enda en gang (så det bare ble 20 gram gjær) og latt den få heve lenger. For, dette smaker ikke så mye annet enn sukker og smør. Om deigen får tid til å heve, utvikle smak ville det gitt en helt annen opplevelse (tror jeg, da).

Jeg har aldri smakt originalen, så ha meg unnskyldt, men denne kringla får en helt grei firer i fra meg….

 

 

Albykringle
600g hvetemel
5 dl melk
100 g smeltet smør
50 g sukker
2 egg
40 g gjær (eller mindre..)

Fyll:
200 g sukker
200 g mykt smør
3 ss eplemos
3 ts vaniljesukker (i oppskriften stå det bare smak til med vaniljesukker..)
Røres lyst og luftig.

Til toppen: 100 g mandler (hakket eller flak) og perlesukker etter ønske

 

Slik gjør du:
1. Varm melken og smelt smøret i melken. Avkjøle noe før du rører ut gjæren.
2. Vei opp det tørre i en bakebolle, tilsett egg og smør/melk/gjær.
3. Bruk gjerne en grind  (k-visp) og rør sammen i ca. 5-10 min på lav fart (sto ingen ting om tiden i oppskriften, jeg bare tipper her..) Har du ikke bakemaskin kan du bare røre den sammen.
4. Du behøver ikke forheve deigen. Kle en langpanne med bakepapir. Hell halvparten av deigen ut i langpannen. Ta vann på fingrene og klem den ut.
5. Smør på mykt fyll.
6. Ha på resten av deigen og klem den utover så den dekker fyllet helt.
7. La heve 20-30 min. Dryss på mandelflak og perlesukker.
8. Stek på 200 grader (over/undervarme) i 30 minutter.
9.  Avkjøl før du skjærer i stenger og deler i biter.

Del deigen i to og klem den ut i en langpanne kledd med bakepapir (fukt hendene så går det lettere). Stryk på det myke fyllet. Legg på siste del av deigen og klem den utover så den dekker fyllet. La heve 20-25 min. Dryss på mandler og perlesukker. Stek på 200 grader i 30 minutter (over/undervarme)

La kaken hvile litt i formen før du drar den ut og over på rist. Del i tre lengder og skjær i passe store biter etter avkjøling.

Mange har spist denne på Galleri F15, her er min versjon! Håper du liker den.

3 Kommentarer
  • Kari Kjøniksen
    Svar
    Skrevet på14:57, 22. mai 2019

    Hei. Denne skal testes, har spist Albykringle maaaaange ganger på galleri F15.
    Forøvrig tror jeg de bakte dem som du gjør, men i lange former. Ikke fritt på plata. Gleder meg til å prøve denne

  • Kari Kjøniksen
    Svar
    Skrevet på16:24, 23. mai 2019

    Jeg har som mossing spist mang en Albykringle. Denne ble god, men siden fyllet synker, valgte jeg å ha mesteparten av deigen i forma først og bare litt over fyllet. Brukte 25 gram gjær og lot den heve i 60 minutter.
    Resultatet ble bra, men i neste batch tar jeg nok i litt salt for å gi mer kontrast i smaken.
    Takk for oppskriften.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits