Appelsinkake med mandler – helt uten tilsatt fett og mel

Appelsinkake med mandler – helt uten tilsatt fett og mel

Bilde

Glutenfri kake med frisk sitrussmak – kun 4 ingredienser

Jeg hamstret mandler før jul da det var så billig. Nå har jeg brukt mandlene og laget en nydelig, litt annerledes langpannekake hvor sitrussmaken tilsettes på en spesiell måte. Snakk om saftig, glutenfri kake med ekstra god smak! 

På forsommeren i fjor bakte jeg en rekke kaker for bladet BAKE og Opplysningskontoret for brød og korn. Kakene var utvalgte bidrag til en konkurranse. Ett av bidragene besto av en kakebunn tilsatt kokt sitron som var most. Det gå en utrolig god smak. 

Å tilsette sitrussmak på denne måten hadde jeg ikke gjort før. Man moser altså hele den kokte frukten, noe som gir en veldig frisk og god sitrussmak. Kokingen demper den bitre smaken i skallet, men gir den veldig gode smaken av frisk sitrusfrukt.

Jeg brukte både appelsin og sitron i denne kaka. Det hadde kanskje holdt med én frukt. Det blir litt mye fuktighet, noe som gjør den vanskelig å steke. Det kan fort bli mandelpudding med appelsinsmak. Derfor har jeg skrevet 1-2 små appelsiner i oppskriften. For å være på den sikre siden kan du veie den ferdigmoste massen. La det heller bli litt tilbake. 

Mandlene må være finmalt. Ofte skriver jeg at det bare er godt med litt tyggemotstand, at mandlene kan være i litt større biter, men her finnes det ikke noe mel som binder kaka sammen. Derfor blir mandlene det «melet» som skal gjøre den jobben. Tåler du gluten vil jeg anbefale å erstatte 100 g av mandlene med 100 g hvetemel, da får du en bedre «kakekonsistens».

Den lille langpanna ble full. Jo høyere den blir – jo lenger tid tar det før den blir ferdig stekt. Kaka må for all del ikke bli for lite stekt. Den skal stå helt til du ikke får noe røre på bakepinnen når den stikkes i kaka.

​Bruk øynene og bakepinnen fremfor å se på klokka. 

Det blir mange gode råd her men om du ikke får med deg noen ting annet – husk dette:
Vent til kaka er helt kald før du skjærer i den.  

Vil du heller lage en rask appelsinkake for lathanser?

Appelsin og mandelkake
1-2 små appelsiner eller 1 liten appelsin og 1/2 sitron – (ca. 200g -300g most masse)
200 g sukker
6 egg (plommer og hvitter hver for seg)
250 g finmalte mandler (mandelmel)
evt. mandelflak på toppen
​ 
Slik gjør du:
1. Kok sitrusfrukten i vann i 45 minutter – 1 time. Avkjøles. 
2. Del den avkjølte appelsinen i store biter og fjern steiner. Ha bitene i en beholder og finmos med en stavmikser. 
3. Pisk eggedosis av halvparten av sukkeret og eggeplommene. Pisk til den har en kremet og lys farge. 
4. Rør inn most sitrusfrukt og finmalte mandler.
5. Pisk eggehvite med litt av det resterende sukkeret. Pisk til marengsen begynner å bli stiv. Ha i resten av sukkeret og pisk til massen er stiv. 
6. Vend eggehvitene inn i blandingen. Ta litt og litt av gangen.  
7. Helles i en langpanne (jeg brukte en liten langpanne ca. 25 x 36 cm) 
8. Stekes på 180 grader midt i ovnen på varmluft eller over/ undervarme. Legg aluminiumsfolie over kaka den første halvtimen. Stek videre til den er ferdig og har en gyllen farge. Bruk en stekepinne og sjekk om kaka er gjennomstekt. Den trenger mellom 45 minutter til 1 time. Det er VELDIG VIKTIG at kaka er gjennomstekt. (Hvis ikke faller den sammen og blir en bløt pudding). 

 

Bilde

Kok sitrusfrukt, avkjøl og ta ut stener. Mos med en stavmikser.
Bilde

Finmost sitrusfrukt.
Bilde

Her er sitrussmak tilsatt i eggedosisen (som er pisket med eggeplommer og halvparten av sukkeret). Mandlene blandes inn. 
Bilde

Pisk eggehviter med resten av sukkeret og vend inn i massen. 
Bilde

Ha i en liten langpanne. Strø evt. noen mandler på toppen. 
Bilde

Stek med folie over den første halvtimen. Sånn ser den ut etter ca. 45 minutter. Trengte egentlig enda noen minutter). 
Bilde

Mandelkake med frisk smak av appelsin – for deg som ikke tåler gluten eller som vil ha et litt magert alternativ. 

8 Kommentarer
  • Mari
    Svar
    Skrevet på15:53, 27. januar 2016

    Det blir litt feil å si at kaken er uten fett. Mandler består nesten av 50 % fett 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:19, 27. januar 2016

      Det vet jeg, men jeg anser ikke mandler for fett selv. Har imidlertid endret overskriften, så alle skal forstå hva jeg mener.

  • Line Kristin Fauske
    Svar
    Skrevet på21:34, 28. januar 2016

    Hei. Kan man eventuelt erstatte noe av mandelmelet med glutenfritt mel kanskje?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:53, 28. januar 2016

      Absolutt verd å prøve Line 🙂

  • Line Kristin Fauske
    Svar
    Skrevet på21:55, 28. januar 2016

    Då får eg teste det. Er ikkje gluten allergikere, men denne oppskriften var så spennende!! Dessuten baker eg bl.a alltid gulrotkake med glutenfritt mel, for då blir den saftigere.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:58, 28. januar 2016

      Få høre hvordan det går da! Som nevnt i teksten – til deg som tåler mel : du får en bedre konsistens på kaka om du bytter ut noe av mandelmelet med vanlig hvetemel 🙂

  • Helene
    Svar
    Skrevet på15:10, 31. januar 2016

    Jeg lagde kaken med 100 g hvit sjokolade som jeg smeltet i appelsinmosen i stedet for å vispe eggedosis (kaka ble litt lavere enn på bildet) – det ble en kjempegod kake som jeg ser for meg kan bli en slager når vi skal ut på tur 🙂 Både mannen min og jeg syntes kaka var best dagen etter.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:15, 31. januar 2016

      Det er så gøy å høre når dere finner på nye ting med oppskriftene mine. Supert tips Helene – tusen takk for at du deler 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits