Sommerens blåbær i lun pai
Er du glad i å forme ting med hendene dine er en pai dekorert med mørdeig veldig gøy å lage. Her får du se hvordan denne ble laget.
Valentinsdagen blir sjelden markert her i huset. Det måtte jeg gjøre noe med. Denne ble laget på impuls, egentlig skulle jeg jo lagt ut denne FØR valentinsdagen. Men, altså. Det er da aldri for sent å spre litt kjærlighet i hverdagen.
Jeg følger en drøss Instagrammere, og en som har imponert meg i det siste er Jo Harrington (@jojoromancer). Hun lager de nydeligste paier, veldig enkle og dekorative. Altså, helt i min gate. Hun inspirerte meg til å lage noe vakkert selv. Paien er ikke stor, men akkurat passe for fire personer. Har du ikke firkantet form kan du bruke en rund. Pass på at deigen ikke blir for tynn eller for tykk. Begge deler vil gi deg utfordringer med steketid.
Har du lyst til å prøve? Få se hva du lager, da! Merk bildene dine på Instagram (om du er der) med #kremno eller last opp på Facebook.
Mørdeig
Melis 100g Margarin/ Smør 200g Hvetemel 300g Egg 1 Kaldt vann 2 ss
Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene til en deig (ikke arbeid deigen for mye). Jeg brukte fingrene og smuldret alt sammen.
2. Legg deigen kjølig en halv timer før du bruker den.
ca. 300 g blåbær (jeg brukte frosne bær) + 3-6 ss sukker som drysses over bæra.
Formen er firkantet 20 x 20 cm med løs bunn. Du kan bruke en rund form tilsvarende størrelse.
Paien stekes på 180 grader i ca. 45- 50 minutter (avhenger av tykkelse). Den vil safte en god del, så legg gjerne litt folie i bunnen av ovnen så det ikke fester seg blåbærsaft.
Kjevle ut deigen ca. 1-2 mm tykk og stikk ut. Kle fomen først og prikk den med en gaffel. Sett formen med deig i kjøleskapet mens du lager pynten. Jeg har en drøss med utstikkere som ble kjøpt inn for en femtilapp på ebay da jeg skulle lage
konfirmasjonskake til Emma. Du kan også få kjøpt masse utstikkere på norske nettsider eller i butikker der de selger bakeutstyr.
Brukte en trinse (pizzahjul) til å skjære strimler. Ikke skjær strimlene med kniv, det fungerer dårlig. Fukt elementene så de fester, enten med vann eller et sammenvispet egg. Brukte bokstaver, en hjerteutstikker, to størrelser blad og en blomst-utstikker.
Når paien er ferdig – pensle med et sammenvispet egg. Det gir fin glans.
Stek den litt ned i ovnen, på 180 grader – til den er passe gyllen. Den trenger 40-50 minutter. Som nevnt – bærene safter en hel del, derfor blir den jo gjerne litt annerledes etter steking. Men fyttikatta så god! Vi spiste den litt lun med is til.
Vaniljesaus eller krem er også kjempegodt til. Nam!
Sølvi
Blir ikke paien «soggy» når den ikke blir forstekt?
Konditor-Elin
Nei, Sølvi, og her er grunnen: Den inneholder så lite bær. Blåbærene koker nærmest inn på tiden det tar å steke bunnen. Hvis du lar den stå lenge før den spises vil saften fra blåbærene trekke inn i bunnen, men tar du den mens den er lun vil saften renne ut på (din) tallerken.