Din handlekurv er nå tom!
Brioche-boller tangzhong
Brioche er en deig med ekstra mye egg og smør. Til disse bollene har jeg tatt utgangspunkt i oppskriften jeg brukte til å lage Brioche hamburgerbrød. Har kuttet ut saltet, tilsatt kardemomme og mer sukker, ellers er den lik.
Denne deigen er en drøm! Så mjuk, så blank og god å jobbe med. Selv om det er en bløt tangzhong-deig hadde jeg ingen problemer med å bake den ut. Som dere veit er jeg tilhenger av å oppbevare bløte deiger (særlig de som er laget med tangzhong) i kjøleskapet. Det behøvde jeg ikke i dag. (Å oppbevare deigen i kjøleskapet den første hvilen hjelper deg å bake ut deigen om den skulle bli for bløt. Hevetiden vil ikke bli lenger. Så snart du starter å jobbe med deigen vil den bli temperert raskt).
Svenskene kaller disse bollene for solboller, og det kunne jo ikke passet bedre for utenfor hos meg er det verdens fineste sommerdag.
Brioche-boller tangzhong med vaniljekrem
Jevning:
50 g hvetemel
250 g melk eller vann (2.5 dl)
————————–
650 g hvetemel
120 g sukker
35 g gjær (eller 8.4 gram tørrgjær eller 3.5 ts)
2 ts kardemomme
200 g kaldt smør i terninger
0.75 dl melk eller vann (75 gram)
200 g egg (ja, du skal veie) eller mål opp ca. 2 dl
En halv porsjon vaniljekrem
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker/vaniljepasta)
2 stk eggeplommer
Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.
Smør og sukker
Slik gjør du:
1. Lag jevning av melk/ vann og hvetemel. Varm til det tykner. Avkjøl. Bland jevning med resten av ingrediensene i en bakemaskin ( vent med smøret), tilsett kald væske.
2. Elt på middels fart i 10-15 minutter. Tilsett smør. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten. Kjør gjerne opp farten på maskinen de siste fem minuttene.
3. Deigen settes på benken til den hevet til ca. dobbel størrelse. Sett den gjerne i kjøleskapet en time eller to. (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hvilt en times tid, del opp i 22 emner på ca. 70 gram.
5. Trill til boller, sett på bakeplate med bakepapir og klem paddeflate.
6. La heve i ca. 30-45 min (med tørrgjær kan det gå lenger tid). Spray eller pensle med vann under heving så de ikke tørker ut.
7. Ha vaniljekremen i en sprøytepose. Lag kratere i midten av bollen og sprøyt i vaniljekrem.
8. Stekes litt ned i ovnen på 225 grader i ca. 8-12 minutter.
9. Pensle bollene med smør og dypp i (fint) sukker.
Petya Martinova
Buenos días desde España, soy vuestra seguidora en Instagram. Esta receta me llamo a la atención, pero no entiendo porque antes de amasar la masa hay que espesar la harina y el agua. Estaré muy satisfecha si me lo aclaren. Uso traductor Pons, es mejor que Google Gracias y buen día!
Saludos Petya!
Elin Krem.no
Det er fordi tangzhong gjør deigen mer saftig og holdbar fordi deigen (ved å lage jevning først) kan ta opp mer væske.
Petya Martinova
Muchísimas gracias! Los he hecho y han salido riquísimos.
liv Jorunn Jacobsen
Vil gjerne ha oppskrift å prøve!
Elin Krem.no
Oppskriften står i innlegget over her.
Kristin
Disse er knallgode! Men kan jeg sette deigen i kveld og la den stå i kjøleskapet over natta? Skal ha de med i en bursdag i morra. Takk for alle gode oppskrifter!
Elin Krem.no
Ja, det kan du. Husk å redusere gjærmengden til det halve.
Kristin
Takk for raskt svar! 🙂
Viktoria Stridh
Dersom man skal fryse de, skal man da ha på smør og sukker?
Elin Krem.no
Nei, det er ikke særlig smart (fordi sukkeret vil smelte bort).
Tonje Mathiesen
Skal man eie eggene med eller uten skall? 😇
Elin Krem.no
uten
Therese Madsen
Helt nydelige😍 luftige og myke. Enkle og lage også 😍🥰