Enkel smuldrepai med blåbær
Så godt – så enkelt
Smuldrepai er kanskje verdens enkleste dessert å lage. Du behøver ingen kjøkkenredskaper, bortsett fra en vekt, en bolle og en ildfast form ca. 20-24 cm. Toppingen blandes sammen med fingrene og skal være helt smulete.
Har du lyst på litt ekstra smak kan du tilsette 1 ts kanel og noen hakkede mandler eller nøtter. Jeg har sukret blåbærene i forma litt, men det er en smakssak.
Tilsett så mye sukker du tror dine bær trenger. Du kan lage smuldrepai med en drøss andre typer frukt og bær, gjerne i kombinasjon. Her er noen eksempler: solbær, rabarbra, epler, pærer, kirsebær, bjørnebær, stikkelsbær, plommer, fersken eller nektariner.
Bruk den forma du har og stek til toppingen er gyllen. Serveres med is, vaniljesaus eller skyr/ kesam for et magrere alternativ.
|
|
I forma:
300- 350 g blåbær
30-50 g sukker
Smuldretopp:
100 g hvetemel
75 g smør
50 g havregryn
100 g demerarasukker
Slik gjør du:
1. Bland sammen sukker, havregryn og mel.
2. Skjær smøret i terninger og smuldre det inn med fingrene. Det skal være litt biter igjen av smøret, så ikke bland for godt.
3. Ha bærene i en form, strø på sukker. Dryss smuldredeigen over. Stekes på 180 -200 grader i ca. 30 minutter til toppingen har en gyllen farge.
|
|
Cathrine
Brukte oppskriften, men byttet ut blåbær med norske epler tilsatt litt kanel. Smakte fortreffelig 🙂
Konditor-Elin
Åh, det fikk jeg også lyst på! Fikk tak i noen norske epler i dag – tror det blir dessert i morgen 🙂 Takk for tips Cathrine!
Marte
Jeg prøvde ei lignende oppskrift, men brukte rabarbra – kjempegodt med vanilieis eller krem 🙂 Der er ikke så lenge til rabarbraen dukker opp igjen 🙂
Krem-Elin
Kjempegodt, Marte! Har laget en oppskrift på smuldrepai med rabarbra også jeg, bare søk på rabarbra øverst til høyre på siden 😉
Marita
Hvor stor er forma du bruker ca.? 🙂
Konditor-Elin
Den er 20 cm 🙂
Marita
Supert! Takk for svar 🙂
Solvor
Takk for flott oppskrift ,det er denne jeg pleier å bruke!
Kan denne fryses etter at den er stekt? (Med villbringebær) 😊
Bente
Testet denne nå med bringebær og hageblåbær. Nam! Og så enkelt!
Rayana
Kan man bruke vanlig sukker i stede for demerarasukker?
Konditor-Elin
Ja, går fint.
Ann Arnesen
Hei. Kan man bruke blåbær syltetsy istede ?🙂
Konditor-elin
Ja, om du bruker hjemmelaget syltetøy? Nei hvis det er et kjøpesyltetøy, det vil brenne seg fast i formen.