Din handlekurv er nå tom!
Flettebakst – flette med åtte
Fletteøvelse – dag 1
Min konditorlærer på Sogn Videregående skole i Oslo het Hans Sickel. Han hadde et fantastisk bibliotek med fagbøker. Dessuten samlet han en rekke utklipp fra tyske fagblader i egne permer. Da han skjønte at dette livet var i ferd med å ebbe ut, tok han kontakt. Han ville noen skulle bringe arven videre. Siste gang jeg besøkte ham reiste jeg derifra med bilen full av faglitteratur og permer. Takk Sickel!
En av disse bøkene er en bok om flettebakst. I Sveits og Østerrike er flettebakverk en sterk tradisjon, og også andre land har sine flette-spesialiteter. Og jeg syntes det er så gøy å lage! Boken er på tysk, og jeg sliter noe så skikkelig. Joda, hadde tysk på skolen jeg, men la meg si det sånn, det eneste jeg husker er et banneord. Derfor har jeg måttet ty til google translate og videoer på Internett. Det er nærmest håpløst å skjønne hvordan disse flettene lages kun ved å se på tegninger, derfor er jeg svært glad for at jeg fant videoene på nettet. Så får jeg ta for meg de litt mer kompliserte flettene i boka når jeg har fått meg en oversetter. Deigen jeg har laget i dag er noe bedre enn den jeg jobbet med i går, derfor går jeg for denne oppskriften – enn så lenge. Om jeg finner ut noe annet undervegs vil jeg fortløpende gjøre endringer.
|
|
|
Deig til flettebakst med flere strenger
500 g hvetemel
3 dl væske (vann/melk)
25 g gjær
75 g sukker
60 g smør/margarin
2 ts salt
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin. Varm væsken til fingervarm, rør ut gjæren og hell blandingen i bakebollen. Tilsett smeltet smør.
2. Deigen eltes godt til den er smidig. La maskinen kjøre opp mot maks fart i 5-7 minutter. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile.
3. La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til ca. dobbel størrelse kan du begynne utbakingen.
4. Se bildene og video for fremgangsmåte!
5. Hev fletten ca. 30 minutter før du steker den på 180 grader i ca. 30 minutter. (Har den en «hul» lyd når du banker på den er den ferdig)
Under ser du hvordan jeg jobber med deigen for å få den lettere å rulle. Klem bollene flate og klem dem sammen ved å brette deigen fra øverst til nederst. Dette gjør jeg for å få en stram og spenstig deig som ikke blir flat når den skal rulles til pølser. Denne klemmingen og rullingen måtte jeg gjenta flere ganger.
Det er helt umulig å rulle en pølse til full lengde på første forsøk. Deigen vil virke strev og vanskelig å jobbe med. Ta det derfor etappe-vis.
Rebecca
Den så nydelig ut 🙂 Tror dessverre jeg må fokusere på å i det hele tatt få til firerfletten skikkelig før jeg tar for meg denne her!
Jeg bor for øyeblikket i Sveits og er ikke så altfor dårlig kjent med fletteloffen deres, «Zopf», som har en veldig lignende oppskrift til det du skrev her. Eneste forskjellen er at det er litt eggehvitepulver i melet (man kjøper eget «Zopfmehl») og at smøret ikke smeltes helt, men bare myknes til romtemperatur før det eltes inn i deigen. Dette gir en helt fantastisk deilig konsistens på brødet, syns jeg. 🙂
Konditor-Elin
Du er jo midt i flettebakst-riket Rebecca 🙂 Jeg har sett hvordan de lager sveitsisk zopf og den er faktisk ikke så vanskelig som denne (mener jeg da). Jeg hadde også i mykt smør i deigen i dag, det funker fint begge deler 🙂 Til din inspirasjon har jeg laget en firer-flette i dag jeg også. Den var faktisk ganske lett!
Stine
Hi Elin, Naa staar loffen i ovnen! Flettingen var faktisk ikke saa vanskelig som jeg hadde forespeilet meg, men jeg strakk deigdelene litt for mye, saa de ble tynnere etterhvert, det maa jeg huske paa aa vaere forsiktig med neste gang!
Et problem jeg har hver BIDIGE gang jeg baker med gjaer, er at baksten sprer seg utover i steden for oppover naar jeg etterhever. Jeg elter med Kitchenaid i ti minutter, synes deigen har en super konsistens, og den dobler alltid storrelse paa forste heving. Jeg klarer ikke aa begripe hva jeg gjor galt! Noen tips? Jeg baker forresten alltid med torrgjaer ettersom de ikke har fersk her jeg bor, kan det ha noe aa si? Takker og bukker for all hjelp xo
Flette-Elin
Hei Stine. For det første er det jo flott at deigen din hever som den gjør på første heving. Det er helt supert! Tørrgjær vs. fersk gjær tror jeg ikke har noe å si for resultatet.Det er imidlertid ikke så lett å jobbe med en «vill» deig, derfor har jeg alltid mindre gjær i en fletteloff. Når du skal rulle lissene må du først banke all luft ut av deigen. Så pleier jeg å brette den sammen mens jeg ruller, altså jeg slår den sammen ved å brette inn ytterkantene inn i mot midten, så trille videre til jeg har en lisse i passe lengde. Det er sånn bakere jobber når de baker brød, og det sikrer et «spenstig» brød som beholder formen (og ikke eser utover). Håper du får et fint resultat Stine, lykke til!
Stine
Hei Elin, tusen takk for svar. Det setter jeg enormt stor pris paa! klem
Torill Solberg
Og, fryd. Har forholdsvis nettopp oppdaget deg og denne bloggen. Baker ikke mange kaker , unntak eple, men derimot endel gjærbakst. Gleder m eg til å bake flettloff neste gang, og takk for alt du lærer bort, dette er kjempeartig 🙂
Konditor-Elin
Det er bare å hive seg på Torill – så snart epletertene er fortært kan du gyve løs på flettebaksten. Jeg har flere fletter, dette er kanskje den vanskeligste. De ligger alle under kategorien gjærdeig. Lykke til!