Din handlekurv er nå tom!
Grove horn – tangzhong
Det nærmer seg skolestart og mange spør etter noe de kan putte i matboksen. Denne halvgrove deigen er laget med tangzhong (saftig, mjukt og mer holdbart). Ettersom jeg ikke har laget horn på lenge, lenge, lenge, ble det dagens prosjekt. Vil du gjøre det enkelt, kan du bruke deigen til å lage både rundstykker og brød, eller du kan fylle hornene med ost og skinke eller annet valgfritt fyll. Mulighetene er mange.
Halvgrove horn – tangzhong
Jevning:
250 g vann (2.5 dl)
50 g hvetemel
varmes til ca. 65 grader og avkjøles
1.5 dl vann
125 g sammalt hvete fint
125 g sammalt hvete grovt
____________________
Etter 30 min, tilsett:
200 g hvetemel
10 g fersk gjær
0.5 dl vann
etter ca. 15 minutter elting tilsettes:
25 g smør/margarin
2.5 ts salt
Slik gjør du:
1. Lag en jevning av mel og vann. Det behøver ikke koke, kun oppnå 65 grader. Avkjøl før den tilsettes i bakebollen. Rør inn 1.5 dl kaldt vann. Vei opp det grove melet, bland sammen og la stå på benken ca. 20-30 min.
2. Tilsett resten av ingrediensene bortsett fra salt, smør. Elt deigen på lav fart.
3. Elt deigen i ca. 15 min, tilsett salt og smør.
4. Elt videre, sett opp farten på slutten. Eltet deigen totalt i ca. 20 min.
5. Dra en pose over bollen og la den stå i romtemperatur i ca. 45 min – 1 time.
7. Del deigen i to. Trill dem runde. Deigen er klissete, så bruk litt mel. Kjevle deigen 3-4 mm tynn. Del den i åtte biter.
8. Strekk hver trekant, fukt i hver ende og rull sammen. Etter at du har rullet hornet sammen, bruk begge hender og rull det litt tynnere, som en pølse med to spisse ender. Form til et horn. Plasser på brett.
8. Fyll gjerne en oppvaskkum med varmt vann og sett brettet over. La etterheve i ca. 45 min.
9. Spray på vann (eller pensle) før brettet settes i ovnen.
10. Stek på varmluft ca. 250 grader i 8- 10 minutter (et hakk ned fra midten i ovnen).
11. Avkjøl. Kan fryses, men også spises uten frysing i tre dager eller mer. Pakk godt inn i plast.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Lag jevning, avkjøl noe og ha i bakebollen. Rør inn 1.5 dl kaldt vann og det grove melet (125 g sammalt hvete fint og 125 g sammalt hvete grovt). Bland sammen og la stå på benken ca. 20-30 min. Tilsett vann, gjær og hvetemel. Elt deigen på lav fart og tilsett salt og smør etter ca. 15 min.
Glutentest:
For grove deiger er det vanskeligere å ta glutentest. Jo mer grovt mel i en deig, jo vanskeligere. I denne deigen er nesten halvparten hvetemel, derfor kan man fint ta en test på om glutenet er godt utviklet eller ei. Les mer om glutentest her.
Etter at deigen har hvilt på benken en times tid, del den i to. Rull to store boller av deigen. Deigen vil være klissete, så bruk enten olje på fingrene, eller mel. Kjevle til en rund leiv på 3-4 mm. Del i åtte biter. Ta hver bit, dra den godt og fukt med vann i begge ender, før du ruller sammen. For å få en pen fasong, bruk begge hender og rull deigen til en pølse med to spisse ender.
Sett hornene på plate. Bruk en pensel og påfør vann eller bruk en sprayflaske til å holde deigemnene fuktige under heving. La etterheve ca. 45 min. Stek på varmluft ca. 250 grader ca. 8-10 min (et hakk ned i ovnen). Avkjøl på rist.
Hornene er bakt med tangzhong og er myke. De bør være spiselige (uten å være for tørre) dagen etter de er stekt – jeg har akkurat bakt, så har ikke testet! Pakk godt inn i plast. Ypperlige å fryse.
Vegard Albertsen
Ser spennende ut! Skal prøves😋 Blir resultatet annerledes hvis det sammalte melet er av typen spelt?
Elin Krem.no
Spelt har ikke samme glutenegenskapene, så deigen kan ikke eltes på samme måte. Kan dessverre litt for lite om spelt, men generelt kan jeg si at spelt ikke skal eltes lenge.
Mia
Går det fint med tørrgjær?
Elin Krem.no
Ja. Bruk 1 ts, og sørg for at deigen er lunken.
Shan Amedi
Hvor lenge holder disse seg i fryseren?
Elin Krem.no
Pakket i plast – minimum tre måneder.
Mia
Denne må eg prøve . Skal smøret være romtemperert eller smelta ?
Elin Krem.no
Fast, ikke smelta.
Solveig
Resultatet ble som beskrevet; digge, saftige horn! Tusen takk for ny favorittoppskrift Elin 🙂 Gleder meg til å servere de til gjester 🙂
Nina Tandle
Eg ønskjer meg ein større porsjon, doblar eg alt i oppskrifta eller held det med det som skal i etter jevninga? Kva med gjærmengde?
Elin Krem.no
Til denne oppskriften kan du doble alt.
Lisbeth Solheim
Testet tangzhong-metoden for første gang i går, -skillingsbollene ble kjempegode! 🙂
Og så greit at det gåt an å bruke metoden på grovere deiger også!
Bare stusset litt på når du penslet/sprayet med vann, oppe i beskrivelsen ser det ut som du gjør det etter etterheving, før steking, mens under bildene står det før etterheving?
=)
Elin Krem.no
Beklager forvirringen, jeg sprayer gjerne bakverkene under hele etterhevings-perioden fordi de ikke skal tørke ut. Under etterheving, altså.
Lisbeth Solheim
Tusen takk for oppklaringen! 🙂
Silje Therese Hettervik
Hei. Ønsker å prøve denne oppskriften, da jeg lagde focaccia brød med tangzhong. Men jeg lurer på en ting, kan jeg sette de ferdig utformede hornene på et brett inni kjøleskapet og steke de morgenen etter? Takk for svar! 😊
Elin Krem.no
Det kan du gjerne. Bruk da kun halv gjærmengde 🙂
Turid
Bakte disse i dag. Synes deigen var litt for klissete for kjevling, så det Bøe rundstykker, og de smakte helt uuuutmerket!
Men jeg er mest vamt til eltefrie over natta, så jeg er usikker på om det er verdt merarbeidet sånn i lengden. Nå i korona-tida så er det vel nærmest bare et pluss at det tar litt lenger tid.
Marianne
Jeg laga disse i dag, som rundstykker og 1 brød. Fulgte oppskriften, men tilsatte 3 ss chiafrø bløtlagt i en dl kokende vann. Ble kjempegode. Kommer nok til å bake disse igjen.
Tusen takk for gode oppskrifter og gode råd i bøttevis.