Din handlekurv er nå tom!
Halvgrove rundstykker i langpanne
Saftige og lette, smågrove rundstykker
Så, da jeg svirret rundt på butikken her om dagen, og var i ferd med å slenge noen sånne billige rundstykker i kørja, sa jeg til meg sjøl: Hør her, Elin, så lat er du ikke. Det er sommer. Du baker så og si hver eneste dag nå for tiden. Kan du ikke bare slenge sammen en deig, sånn innimellom, og bake ut noen rundstykker som du kan putte i frysern og servere til frokost?
Som tenkt, så gjort. Jeg lage dobbel porsjon, for sikkerhets skyld. Det skulle holde til maaange late sommerdager fremover.
Halvgrove rundstykker i stor langpanne
7 dl kaldt vann
750 – 850 g hvetemel
250 g sammalt hvete fint
25 g gjær
15 g salt
4 ss olje
1 ss sukker
1 egg
(egg og sukker kan sløyfes!)
Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin (med krok), tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justerere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel.
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i mot maks fart i 7-10 minutter.
3. Deigen settes på benken (eller i kjøleskap om du vil vente lenger med å bake den ut) (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (1-2 timer på benken) deles den opp ca. 50 grams store deigemner.
5. Trill til runde kuler – deretter til avlange pølser.
6. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. La heve under et klede (eller helst plast) en time – halvannen.
7. Pensle godt med vann før de stekes.
8. Stekes på 240 grader i ca. 15 minutter.
|
|
|
|
Aud
Denne skal prøves. Ser nydelige ut 😃
Ruth Solvik
Har laget disse flere ganger. Passe størrelse for både store og små, og smaker veldig godt! Supre å ha i fryseren!😊
messing kjøkkenbatteri
Ser velsmakende 🙂
solfrida
Skal definitivt serveres
til helgefrokosten med smør og appelsinmarmelade og nytraktet kaffe 🙂
Chatrine
Jeg regner med at det går, men spør allikevel. Kan jeg lage disse ennå grovere? Bare bytte ut sammalt med grovt?
Konditor-Elin
Det går bra. Sammalt fint og sammalt grovt er det samme, bare litt forskjellig malt.
Inger
Går det ikke veldig lang tid å heve ,når du bruker kaldt vann.
Konditor-Elin
I alle år har jeg brukt fingervarm væske og eltet deigen litt sånn når jeg tror den er ferdig. Nå har jeg lært et og annet om elting. At deigen må eltes mye lenger enn det jeg har gjort før. Når man elter deigen kraftig i rundt 10 minutter vil temperaturen i deigen automatisk stige. Hadde jeg brukt 37 grader på vannet ville deigen blitt for varm, med det resultat at gjæren ville dødd. Derfor bruker jeg kald væske. Om deigen ikke blir særlig varm når du elter den vil det ikke ta nevneverdig lenger tid. Det er min erfaring.
Nina B
Hei! Jeg bakte disse rundstykkene i dag, deigen ble etterhvert grei, men lurer på om det er riktig mengde mel og vann som er oppgitt? Deigen ble veldig løs, og jeg måtte tilsette en god del ekstra mel… Så det ble litt motsatt av det du skriver om å ikke tilsette mel, men heller spe med mer væske. Elta lenge etter at siste melet var tilsatt og rundstykkene ble både fine og velsmakende til slutt 🙂
Konditor-Elin
Hei Nina. Mel oppfører seg forskjellig. Noe er tørrere (har stått lengre i skuffen eller i hylla på butikken) og vil suge mer væske enn mel som kommer rett fra pakka. Uansett – dette er en type grunnoppskrift hvor jeg stadig må justere, enten den ene eller den andre veien. Det viktigste er å bruke øynene og se hva deigen trenger! Må den ha mer mel er det viktig å få tilsatt det helt i starten, slik du har gjort.
Eva
Lagde disse med spelte – ble kjempegode😀
Eva
Mente selvfølgelig spelt mel
Ingrid
Kasta nettopp deigen til denne.
Hadde gleda meg sånn til å prøve disse, men deigen var jo helt umulig å jobbe med 🙁
Får prøve igjen senere med MYE mindre vann.
Konditor-Elin
Hei Ingrid. Takk for kommentar. Siden det er flere som nevner at det er for mye væske endrer jeg oppskriften! Takk for at du sier i fra og lykke til neste gang.
Marie
Lykken er stor!Dine oppskrifter er supre.Takk!
Konditor-Elin
Værsågod. Så stas!
Ameneh Moradi
Hei
Jeg har bakt dette brød det ble veldig bra men papirene satt fast på jeg vet ikke hvorfor
Konditor-Elin
Du må passe på å bruke bakepapir, ikke matpapir.
Ameneh
Takk😊
Ann C.
Hei Elin!
Jeg tenkte å prøve meg på kaldheving av denne deigen. Setter du deigen i kjøleskap ved punkt 3 i oppskriften og gjør punkt 4 og utover neste dag? Eller baker du ut rundstykkene og setter dem til kaldheving over natten ved punkt 6?
Konditor-Elin
Jeg ville rullet ut emnene og satt til kaldheving punkt 6. Du kan godt halvere gjærmengde 🙂 Husk å la heve en time i romtemperatur før du steker.
Ann C.
Takk for kjapt svar! Da blir det som du foreslår 🙂 Jeg ønsker meg et eget innlegg om kaldheving, gjerne med oppskrift på rundstykker 😊
Konditor-Elin
Er ikke særlig dreven kaldhever selv, sikkert derfor det ikke er et innlegg om det…MEN – nå skal det bli! Det lover jeg Ann C. Lykke til!
Anne Hilde
Laget i går, sååå gode! Til og med i dag tok jeg de opp og bare tinte de på benken, så myke og gode 🤩 må nok bare lage en porsjon til i dag! Disse fikk bein å gå på 🤩 takk for all god inspirasjon 🤩
Hege
Hei Elin, disse rundstykkene er bare helt fantastisk gode. Jeg lurer dog på, skal det være 15g salt, syntes det ble i overkant mye?
Takk for svar
Bake-Elin
Hei Hege. Ja, det skal være 15 gram. Smakte det salt, syntes du? Hvis du mener det kan du godt redusere mengden, men etter min smak må det såpass til for at det skal bli godt bakverk.
Linda Marie
Nydelige rundstykker. Saftige, myke, og bare kjempegode! Har lett etter en oppskrift som holder seg mer enn noen få timer på benken; disse var like gode dagen etter. Tusen takk for nok en god oppskrift! 😀
Vibeke
Bruker du fersk gjær eller tørrgjær?
KOnditor-Elin
Fersk. Men det er opp til deg. Tørrgjær funker fint.
Evy Arnesen
Hei!
Sikkert dumt å spørre, men er dette en dobbel porsjon eller?
Elin Krem.no
Nei
Pernille
Helt super oppskrift! Jeg brukte Sandmalt grovt hvetemel isteden for finmalt for det var det jeg hadde i skapet. Trengte ikke justere på noe, det ble supergode myke rundstykker som falt i smak hos hele familien 😊
Marlen M
Dette er yndlingsoppskriften min. Jeg bruker kun denne, varierer grovmelet med hva jeg har. Nydelige, luftige boller. Tusen takk for du deler.
😊🤗
Kadi K
Heia!
Lurte på om du kan komme tips om hvordan jeg får min ovn til å steke optimalt. Ovnet mitt går bare til 230, men den har alle heve og dampfunksjoner. Burde jeg heve bollene i ovn med damp? Og så steke de med intervalldamp?
Skjønner at du kan ikke si hva fasiten er, men regner med du har mer erfaring enn jeg. 😀
Elin Krem.no
Jeg har dessverre ikke dampfunksjon, men alle bakere hever med damp, så ja, det er veldig flott om det er mulig. Intervalldamp vet jeg ikke hva er, men det er vanlig å steke brød og rundstykker med damp det første halve minuttet. Da bør ovnen være ekstra varm (helst 280 grader). Eller så varm den kan bli.
Hanne
Hei! Lagde dobbel porsjon av disse og de ble veldig gode – både store og små likte de veldig godt! Alltid en suksess med dine oppskrifter.