Halvgrove rundstykker i langpanne

Halvgrove rundstykker i langpanne

Bilde

Saftige og lette, smågrove rundstykker 

Lettvinte og saftige rundstykker til de tidlige frokostene, den sene kveldsmaten eller til den improviserte lunsjen. 
Stadig vekk havner disse billige, halvstekte rundstykkene i handlekurven min. Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg er over gjennomsnittet lat. Og latskap er bra, det! Det gjør meg kreativ, fordi jeg ofte ikke gidder å gjøre ting så omstendelig og derfor finner nye måter å gjøre ting på. Jeg tør påstå at latskap er bra for helsa. (Hør på doktor Elin!) Når man er lat kobler kroppen ut – tar fri – man fyller batteriene – hjernen konsentrerer seg om ingen ting, og plutselig kommer arbeidslysten og ideene igjen. Er det ikke ofte slik?

Så, da jeg svirret rundt på butikken her om dagen, og var i ferd med å slenge noen sånne billige rundstykker i kørja, sa jeg til meg sjøl: Hør her, Elin, så lat er du ikke. Det er sommer. Du baker så og si hver eneste dag nå for tiden. Kan du ikke bare slenge sammen en deig, sånn innimellom, og bake ut noen rundstykker som du kan putte i frysern og servere til frokost? 

Som tenkt, så gjort. Jeg lage dobbel porsjon, for sikkerhets skyld. Det skulle holde til maaange late sommerdager fremover. 

Halvgrove rundstykker i stor langpanne

7 dl kaldt vann
750 – 850 g hvetemel
250 g sammalt hvete fint
25 g gjær
15 g salt
4 ss olje
1 ss sukker
1 egg
(egg og sukker kan sløyfes!)

Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin (med krok), tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justerere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel. 
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i mot maks fart i 7-10 minutter. 
3. Deigen settes på benken (eller i kjøleskap om du vil vente lenger med å bake den ut) (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse  (1-2 timer på benken) deles den opp ca. 50 grams store deigemner.
5. Trill til runde kuler – deretter til avlange pølser. 
6. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. La heve under et klede (eller helst plast) en time – halvannen. 
7. Pensle godt med vann før de stekes. 
8. Stekes på 240 grader i ca. 15 minutter.

Les mine 12 tips til å lykkes med gjærdeig her

Bilde

Brukte den største langpanna som hører til ovnen. Rekker med 7×4. Vekt per deigemne er ca. 50 gram. Du behøver ikke veie alle. Rull en pølse, vei en bit og del opp resten av deigpølsa i ca like store emner. Trill til boller, deretter til litt avlang form. Sett til heving under et klede en halv time til tre kvarter. 
Bilde

Forvarm ovnen til 240 grader (over og undervarme eller varmluft). Penslet 2 ganger med vann før jeg satte brettet midt i ovnen. Steker du med varmluft går det fortere enn med over og undervarme. (Beregn ca. 15 minutter med over/undervarme). 
Bilde

Bryt av og spis! Eller bryt av og frys i porsjoner du selv ønsker. Varmes på ca. 100 – 150 grader i 5-10 minutter, så har du ferske rundstykker.  I dag har jeg laget en hel haug som allerede har havnet i poser i fryseren. Hurra for late sommerdager!
27 Comments
  • Aud
    Reply
    Posted at 20:45, 25. July 2016

    Denne skal prøves. Ser nydelige ut 😃

  • Posted at 14:31, 26. July 2016

    Ser velsmakende 🙂

  • solfrida
    Reply
    Posted at 00:27, 28. July 2016

    Skal definitivt serveres
    til helgefrokosten med smør og appelsinmarmelade og nytraktet kaffe 🙂

  • Chatrine
    Reply
    Posted at 10:44, 4. August 2016

    Jeg regner med at det går, men spør allikevel. Kan jeg lage disse ennå grovere? Bare bytte ut sammalt med grovt?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 10:55, 4. August 2016

      Det går bra. Sammalt fint og sammalt grovt er det samme, bare litt forskjellig malt.

  • Inger
    Reply
    Posted at 17:02, 4. August 2016

    Går det ikke veldig lang tid å heve ,når du bruker kaldt vann.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:56, 5. August 2016

      I alle år har jeg brukt fingervarm væske og eltet deigen litt sånn når jeg tror den er ferdig. Nå har jeg lært et og annet om elting. At deigen må eltes mye lenger enn det jeg har gjort før. Når man elter deigen kraftig i rundt 10 minutter vil temperaturen i deigen automatisk stige. Hadde jeg brukt 37 grader på vannet ville deigen blitt for varm, med det resultat at gjæren ville dødd. Derfor bruker jeg kald væske. Om deigen ikke blir særlig varm når du elter den vil det ikke ta nevneverdig lenger tid. Det er min erfaring.

  • Nina B
    Reply
    Posted at 21:55, 11. August 2016

    Hei! Jeg bakte disse rundstykkene i dag, deigen ble etterhvert grei, men lurer på om det er riktig mengde mel og vann som er oppgitt? Deigen ble veldig løs, og jeg måtte tilsette en god del ekstra mel… Så det ble litt motsatt av det du skriver om å ikke tilsette mel, men heller spe med mer væske. Elta lenge etter at siste melet var tilsatt og rundstykkene ble både fine og velsmakende til slutt 🙂

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:11, 12. August 2016

      Hei Nina. Mel oppfører seg forskjellig. Noe er tørrere (har stått lengre i skuffen eller i hylla på butikken) og vil suge mer væske enn mel som kommer rett fra pakka. Uansett – dette er en type grunnoppskrift hvor jeg stadig må justere, enten den ene eller den andre veien. Det viktigste er å bruke øynene og se hva deigen trenger! Må den ha mer mel er det viktig å få tilsatt det helt i starten, slik du har gjort.

  • Posted at 17:14, 13. August 2016

    Lagde disse med spelte – ble kjempegode😀

    • Posted at 17:16, 13. August 2016

      Mente selvfølgelig spelt mel

  • Ingrid
    Reply
    Posted at 11:34, 2. September 2016

    Kasta nettopp deigen til denne.
    Hadde gleda meg sånn til å prøve disse, men deigen var jo helt umulig å jobbe med 🙁
    Får prøve igjen senere med MYE mindre vann.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 21:18, 2. September 2016

      Hei Ingrid. Takk for kommentar. Siden det er flere som nevner at det er for mye væske endrer jeg oppskriften! Takk for at du sier i fra og lykke til neste gang.

  • Marie
    Reply
    Posted at 20:50, 12. September 2016

    Lykken er stor!Dine oppskrifter er supre.Takk!

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 21:58, 12. September 2016

      Værsågod. Så stas!

  • Ameneh Moradi
    Reply
    Posted at 16:34, 27. December 2016

    Hei
    Jeg har bakt dette brød det ble veldig bra men papirene satt fast på jeg vet ikke hvorfor

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 19:03, 27. December 2016

      Du må passe på å bruke bakepapir, ikke matpapir.

      • Ameneh
        Reply
        Posted at 09:02, 3. January 2017

        Takk😊

  • Ann C.
    Reply
    Posted at 18:10, 30. December 2016

    Hei Elin!
    Jeg tenkte å prøve meg på kaldheving av denne deigen. Setter du deigen i kjøleskap ved punkt 3 i oppskriften og gjør punkt 4 og utover neste dag? Eller baker du ut rundstykkene og setter dem til kaldheving over natten ved punkt 6?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 18:57, 30. December 2016

      Jeg ville rullet ut emnene og satt til kaldheving punkt 6. Du kan godt halvere gjærmengde 🙂 Husk å la heve en time i romtemperatur før du steker.

      • Ann C.
        Reply
        Posted at 19:11, 30. December 2016

        Takk for kjapt svar! Da blir det som du foreslår 🙂 Jeg ønsker meg et eget innlegg om kaldheving, gjerne med oppskrift på rundstykker 😊

      • Konditor-Elin
        Reply
        Posted at 19:12, 30. December 2016

        Er ikke særlig dreven kaldhever selv, sikkert derfor det ikke er et innlegg om det…MEN – nå skal det bli! Det lover jeg Ann C. Lykke til!

  • Hege
    Reply
    Posted at 11:12, 5. February 2017

    Hei Elin, disse rundstykkene er bare helt fantastisk gode. Jeg lurer dog på, skal det være 15g salt, syntes det ble i overkant mye?
    Takk for svar

    • Bake-Elin
      Reply
      Posted at 14:22, 5. February 2017

      Hei Hege. Ja, det skal være 15 gram. Smakte det salt, syntes du? Hvis du mener det kan du godt redusere mengden, men etter min smak må det såpass til for at det skal bli godt bakverk.

  • Linda Marie
    Reply
    Posted at 11:42, 28. March 2017

    Nydelige rundstykker. Saftige, myke, og bare kjempegode! Har lett etter en oppskrift som holder seg mer enn noen få timer på benken; disse var like gode dagen etter. Tusen takk for nok en god oppskrift! 😀

  • Vibeke
    Reply
    Posted at 20:46, 14. August 2017

    Bruker du fersk gjær eller tørrgjær?

    • KOnditor-Elin
      Reply
      Posted at 23:26, 14. August 2017

      Fersk. Men det er opp til deg. Tørrgjær funker fint.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits