Din handlekurv er nå tom!
Havrebriks
Latmannsrundstykker
Som nevnt på Instagram opptil flere ganger – latmannslivet har tatt meg, og derfor gjør jeg ting så enkelt som mulig om dagen. Akkurat som mine latmanns-olaboller ble en stor hit, håper jeg du også vil takke meg for disse. En ting skal jeg skynde meg å si: å lage ting på latmannsmåten betyr ikke at man tar snarveier med å øke gjærmengde, droppe god og lang eltetid og hviletid. Nei, det kan vi ikke, skjønner du. Da blir det ikke godt. Mens deigen hever både en og to ganger satser jeg derfor på at du har en bok, ei hengekøye og noe godt og friskt i glasset. FOR – sola skinner!!!
800 g hvetemel
200 g havremel (har du ikke havremel – kjør havregryn i foodprocessor eller bruk vanlig hvetemel)
7.5 dl vann
20 g gjær
15 g salt12 tips for å lykkes med gjærdeig leser du her.
Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin, tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justerere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel.
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i mot 15 minutter.
3. Deigen settes på benken (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (1.5- 2 timer) kjevles den til et rektangel – ca. 50 cm x 30 cm. Tykkelse ca. 2 cm.
5. Bruk en pizzakutter (trinse) og del opp i passe store firkanter.
6. Dypp firkantene på et tørkerull-papir dynket i vann før du legger det over i en skål med havregryn, havremel eller lignende.
7. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. La heve under et klede (eller plast) en time – halvannen.
8. Stekes på 280 grader på nederste rille i ca. 15 minutter.
|
|
Anne Hilde
Så lurt 🙂 De såg veldig gode ut 🙂 God sommer 🙂
Latmannsbaker-Elin
God sommer til deg også Anne Hilde! Disse ble knallgode!
Trine
Hei!
Fristende oppskrift, som vanlig 🙂 Bare for å være helt sikker, skal de virkelig stekes på 280 grader? Hilsen Trine.
Alle-kan-bake-Elin
Hei Trine, ja, jeg har testet litt forskjellig. Du kan godt steke på 240 grader, det går det også, men jeg ønsket farge på bakverket, og ikke minst sprøhet. Disse ble kanskje litt for harde i skorpa for enkelte, men jeg liker bedre at de har farge og sprøhet fremfor et blast og mjukt bakverk.
Dianne
Hei!
Tusen takk for kjempe gode resultater av knallgode havrebriks! Lagde både Havrebriks og skolebrød på latmannsversjonen før nattevakt igår til kollegers store glede.
De ble revet bort like fort som de kom!
Tusen takk for oppskrift
Konditor-Elin
Hurra – så glad jeg blir av å høre det Dianne. Takk for tilbakemelding!
Linda Mariw
Kan man gjøre disse litt grovere, uten at de blir fort tørre? Bør jeg i såfall bruke fullkorsnhvetemel (Fibra) eller sammalt hvetemel?
Konditor-Elin
Hei Linda. Fibra eller sammalt hvete blir nesten det samme. Skal du bytte ut mer av det fine melet med grovt vil jeg anbefale deg skålding. Altså, at du kjører sammen det grove melet med kokende vann og lar det stå en halv time minst. Så tilsettes resten av ingrediensene og evt resterende væske – kjøres så sammen som en vanlig deig. Lykke til!
Linda Marie
Åh, supert! Da skal jeg prøve det, med kanskje 200 gram grovt mel. Det er så kjipt å bake gjærbakst som blir så innmari fort tørr, så dersom baksten kan ligge på benken til dagen etter uten å være tørr og ekkel, så blir det fort en favoritt 🙂 Takk!
Kresne-Elin
Helt ærlig? Jeg spiser aldri gjærbakst dagen derpå uten at den har vært innom ovnen en tur. Da forsvinner mye av den seige, tørre følelsen. Lykke til!
Ingunn Jakobsen
Hei, skal bake havrebriks i barnehagen i morgen. Hvilken gjær-type bør jeg bruke?
Mvh Ingunn
Elin Krem.no
blå ferskgjær 🙂