Hel napoleonskake

Hel napoleonskake

Picture

Fars favoritt? Mors favoritt også! 

Det er farsdag, og jeg vet akkurat hva min mann ønsker seg. Napoleonskake. For vanskelig, sier du? Har du prøvd, da? 
Si napoleonskake, og du får et vell av historier om hvor den beste finnes, når den sist ble spist, og om den var så god som den burde være. Det er synd, men sant, jeg blir så ofte skuffa når jeg kjøper ferdig napoleonskake. Det handler selvfølgelig om at den kaka har stått i kjøledisken aaaaltfor lenge. Det gjør at bunnen blir seig, kremen får skorpe og melisen blir til et hardt lokk. Ikkje bra. Derfor lager jeg den heller sjæl. Og, ja – du må gjerne bruke ferdig deig. Skal du lage egen butterdeig har du oppskirft her. Da må du helst trene litt først. Butterdeig er noe vi konditorer får på svenneprøven – ikke uten grunn. Det er vanskelig. 

Oppskriften på hel napoleonskake er akkurat det samme som denne oppskriften jeg har på napoleonskake her. MEN, denne gangen er den laget hel, slik at du kan sette den på et kakebord, så folk kan forsyne seg selv. PS. Husk å ha en skarp kniv tilgjengelig…

Napoleonskake
3-4 plater butterdeig (eller se her hvordan du kan lage den selv
400 g vaniljekrem 
3 dl kremfløte Hvordan piske krem?
2 plater gelatin
melis og vann
rom

Slik lager du napoleonskake:
1. Lag kokt vaniljekrem - avkjøl i kjøleskap.
2. Tin frosne butterdeigsplater i 15-20 minutter under et klede. Kna deigen sammen og la den hvile litt. Kjevles tynt utover på en bakeplate kledd med bakepapir. 
3. Kjevle deigen 1-2 mm tynn og prikk godt med en gaffel. 
4. La deigen hvile en halv time før steking midt i ovnen på 210 grader 15-20 minutter, til bunnen har fått en gyllen farge. Stek den heller litt for lenge enn for kort (ved for kort steking blir den gjerne seig).
5. Avkjøl før du deler bunnene i to like store firkanta deler. 
6. Pisk slapp kremfløte og bland inn ca. 400 g vaniljekrem. La gelatinplater ligge i kaldt vann i 5 minutter og smelt i 2 ss kokende vann. Ha litt av vaniljekremen i gelatinen, før du blander alt inn i resten av kremen. Stryk kremen utover den ene bunnen. 
7. Legg på den andre delen med bunnen opp. 
8. Bland melis og vann og noen dråper romessens (eller bruk 1 ss ekte rom)til du har en passe fast glasur. Stryk utover med en palett (stekespade).

Picture

Det er meningen at de fine smørlagene skal ødelegges når man lager napoleon, Derfor skal deigen knas sammen før den kjevles og prikkes godt med en gaffel. 
Picture

Skjær ut to like store deler med bunn. 
Picture

Ha på melis og vann – tilsatt ROM-smak (veldig viktig faktisk!)
Picture

For å gjøre kaka litt festpynta, legg på en god dose med friske bær. Værsågod far! (Se, så glad han ble! )
4 Comments
  • Posted at 10:28, 9. November 2017

    Herlig oppskrift! Du er best! 😉

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 10:33, 9. November 2017

      Takk Ivar!

  • randi
    Reply
    Posted at 11:14, 4. December 2017

    hei og gratulerer med flott bok som eg skal få hand om!! angåande napoleonskake, skal denne type kake i frys eller på kjøl?
    tusen takk for super bakeside og veldig gode instruksar;-)
    randi

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 11:20, 4. December 2017

      Denne holder seg best på kjøl. Når butterdeig fryses vil den bli seig etter opptinig.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits