Hot cross buns

Hot cross buns

Bilde

Lune boller med krydder og rosiner

I disse før-påsketider har jeg laget en britisk variant av lune rosinboller. De kalles hot cross buns og er en påsketradisjon vi godt kan adoptere hit til landet. Jeg har fornorsket oppskriften litt slik at du selv velger om du vil tilsette krydder og tørket frukt.
I følge Wikipedia spises disse lune, lett krydrede bollene tradisjonelt på langfredag, for å markere at fasten er over. I “nyere tid” spises de gjerne hele fastetiden. Korset på toppen av bollene symboliserer Jesus’ korsfestelse, mens krydderet skal minne om de krydrete salvene Jesus ble ble smurt inn med etter sin død.  

Jeg har tatt utgangspunkt i en vanlig bolleoppskrift. Til vanlig har jeg kun kardemomme i deigen, men til hot cross buns kan du tilsette rikelig med andre smaker. Rosiner og tørkede tranebær er veldig godt og for å gjøre baksten enda saftigere kan den tørka frukten legges i bløt en halv time før du blander deigen sammen. Bruk gjerne annen tørket frukt om du heller liker det. Kanel og revet appelsinskall gir også veldig god smak i bollene (valgfritt).

Korsene på toppen er laget av å røre sammen mel og vann. Visste ikke helt hvordan konsistensen på denne røra skulle være, men slapp av – det går bra! Min røre var kanskje litt for rennende, men det ble da fine kryss likevel.  

Hot cross buns
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
2 ts kanel (valgfritt)
50 g rosiner (valgfritt)

50 g tørkede tranebær eller annen tørket frukt (valgfritt)
revet skall av en appelsin (valgfritt)
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

røre til kryss
50 g mel
ca. en halv til 1 dl vann 
Begynn med mel og litt vann. Spe ut med vann etter hvert. Blandes sammen til du har en litt fast, rennende røre. 

glasering:
3-4 ss ripsgele eller aprikosmarmelade
2 ss vann
kokes opp 
la koke inn i ca. 5 minutter

Slik maler du kardemomme selv

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker “kort” når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Helt mot slutten tilsettes rosinene, krydderet, appelsinskallet og tørket frukt. Elt de forsiktig inn så de ikke blir revet istykker.

5. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
6. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) Lag biter på ca. 50-60 gram eller mer. Rull til boller og sett litt fra hverandre på en plate kledd med bakepapir (se bilde)
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
8. Rør sammen mel og vann til en litt fast suppe. Hell i en pose, klipp hull og lag kryss over bollene.

9.  Stekes på 220 grader (over/undervarme) 7-10 minutter.
10. Mens bollene enda er varme, pensle på den varme marmeladen (eller bruk ripsgele). Avkjøl og spis. 

Bilde

Bilde

Vei opp deigbiter på ca. 60 gram. Sett på plate med litt mellomrom. Dette er ca. halv porsjon. Lager du hele deigen får du brettet fullt. Kan også lages i langpanne. 
Bilde

Bilde

Lag røren til korsene og hell i en vanlig plastpose. Klipp hull på enden og lag kryss. (Min røre ble litt tynn).

Bilde

Supersaftige boller med litt kryddersmak som tradisjonelt spises på langfredag (for å markere slutten på fastetiden). Smaker best rett fra ovnen. 

1 Comment
  • Hanne
    Reply
    Posted at 23:43, 13. April 2017

    Disse ble utrolig gode! Blir nok et fast innslag de årene vi ikke skal besøke familie i Storbritannia i påsken. Takk for en god oppskrift!

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits