Julekake

Julekake

Picture

Nystekt julekake er en fin gave å gi til jul. Smaker forøvrig like godt sommer som vinter.
Picture

Form julekaka som en stor bolle. Bruk en skarp kniv og lag et snitt i siden rundt det hele.
Picture

Snittet skal gå noen cm inn.
t viser seg av over halvparten av oss ønsker seg spiselige julegaver i år. Dette er kanskje gaven til grandtante i år? Gaven kan fint fryses!

JULEKAKE
Du bør helst ikke ha det travelt når du skal lage julekake. Deigen krever lang hevetid og steketid. Den tradisjonelle julekaken skal ha sukat og rosiner, men dette kan naturligvis sløyfes. Denne deigen gir to eller tre julekaker.

Melk 4 dl
Smør 100g
Sukker 150g
Egg 1
Gjær 50g
Kardemomme 2 ts
Hvetemel ca. 750 – 800g
Rosiner
Sukat

Slik gjør du:
1. Smelt smøret i melken, pass på at det ikke blir for varmt.
2. Smuldre i gjær og bland alle ingrediensene i en bakemaskin / kna deigen til en smidig deig.
3. La deigen heve til dobbel størrelse.
4. Kna deigen godt sammen og del den opp i to emner.
5. Lag kakene så runde som mulig. Skjær et snitt rundt kanten (ca. midt på) og press knyttneven godt ned i julekaka. Brett opp kanten slik at det blir en flat og jevn overflate på toppen.
6. Settes til heving minimum 30 minutter.
7. Pensles med egg tilsatt 2 ss vann.

Ovnstemperatur: 175 grader

Steketid: 45-50 minutter.

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

Picture

Kjør knyttneven helt til bunns, slik at det blir et skikkelig «krater» i midten.
Picture

Pensle «topplokket» med egg før de går i ovnen.
Picture

Sett på kaffen og finn frem det gode smøret. Perfekt pausemat i julestria 🙂
Be the first to write a review
19 Kommentarer
  • Målfrid Høgstavoll
    Svar
    Skrevet på15:18, 23. desember 2015

    Kan man lage dobbel porsjon og så steke i to høyder på varmluft? Litt lavere temp i tilfelle?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på17:04, 23. desember 2015

      Hei Målfrid – det går an å prøve, kommer litt an på hvor god ovnen din er. Ikke gå ned på temperaturen, med julekake i to høyder vil ovnen din trolig jobbe for å holde jevn temperatur. Skulle du se at kaken blir mørke – skru heller ned.

  • Frode Meskau
    Svar
    Skrevet på11:52, 30. oktober 2016

    Kjempegod kake. Har bakt den mange ganger siden du la den ut. Men hvordan er det mulig å lage den med bare 5-600g mel?? Skrivefeil?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på17:26, 30. oktober 2016

      Hei Frode. Jeg har bakt denne mange ganger den siste uka, og jeg tror du har rett. Det skal mer mel i. Selv tilsetter jeg mer mel på skjønn slik at konsistensen blir bra. Skal ta en dobbelsjekk, veie og rette det opp. Takk for at du sa i fra!

    • Julekakebaker-Elin
      Svar
      Skrevet på19:43, 30. oktober 2016

      Jeg satte sporenstreks i gang med å bake julekake, og nå har jeg veid melet, rettet opp i oppskriften og håper med det at enda flere vil lykkes! Takk igjen Frode 🙂

  • Mette Celius
    Svar
    Skrevet på14:06, 14. desember 2016

    Du hadde meg helt til sukaten… blæh! ;D

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:33, 14. desember 2016

      Sukat er undervurdert! Men bytt den gjerne ut med tørket tranebær. Veldig godt 🙂

  • Alison
    Svar
    Skrevet på18:55, 8. november 2017

    Kjenner du hvor man kan kjøpe god sukat ? Store biter som man får i Italia ?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:31, 8. november 2017

      Dessverre – syntes det er vanskelig nok å finne i Norge..

    • Hege Karlsen
      Svar
      Skrevet på11:19, 14. november 2019

      Sjekk hos Carl Heftye på Karl Johan (Kirkeristen) i Oslo, de har utrolig mye forskjellig. De har ikke nettside, men har egen side på Facebook https://www.facebook.com/CarlHeftye

  • Astrid
    Svar
    Skrevet på16:43, 14. desember 2017

    Hei er det mulig å steke den i brødform, istedenfor å ha den rund?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på19:48, 14. desember 2017

      Sjølsagt!

  • Ingrid
    Svar
    Skrevet på15:30, 21. desember 2017

    Hei.
    Litt blond her jeg står å baker. Skal egget i oppskriften i deigen, eller kun brukes til pensling?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:22, 21. desember 2017

      I deigen – men det er ingen krise om du skulle glemme det…

  • Rikke Ellstrøm
    Svar
    Skrevet på18:54, 8. desember 2018

    😂😂🙈oisann… jeg har bakt julekaka nå flere ganger. Bare brukt egg til pensling. Men den ble veldig god uten egg i…. 😊👍

  • Ida Lampe
    Svar
    Skrevet på11:57, 25. mars 2021

    Har bakt julekaken mange ganger, senest i dag. Hvorfor ikke skrive to egg i oppskriften?
    Senest i dag bakte jeg, uten egg i deigen.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:08, 25. mars 2021

      Skjønner ikke spørsmålet? Det står ett egg i oppskriften, men det går fint å sløyfe.

  • B
    Svar
    Skrevet på20:55, 6. desember 2021

    Hei! Går det an å forme den som fletteloff?
    Jeg er helt hekta på fletter…eller det kan påvirke smak og saftighet?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:18, 7. desember 2021

      Det må du gjerne. Har ingen ting å si.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...