Din handlekurv er nå tom!
Kaldheving
Bak på kvelden, få ferske bakverk til frokost.
I denne oppskriften har jeg brukt nesten 5 dl væske. Opprinnelig står det 3.5 dl (jeg har tatt utgangspunkt i brukt denne oppskriften) men med gjærdeig kan man ikke følge en oppskrift slavisk med hensyn til væskemengde. Jeg ønsket en litt løs deig, men fast nok til å kunne rulle boller av den. Jeg fikk akkurat den konsistensen jeg ville ha, (rullet bollene i hendene mine med litt mel på fingrene).
ca. 4 -5 dl kald væske
250 g hvetemel
125 sammalt hvete fin
125 sammalt rug fint
5 g gjær
10-12 g salt
Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske og gjær i ca. 10 minutter.
2. Tilsett salt. Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene.
3. Ta litt olje på fingrene eller bruk litt mel og trill ca. 12-14 rundsykker. Sett på en bakeplate og dekk til med plast. Sett i kjøleskapet til dagen etter.
4. Dagen etter: Fyll en kum med varmt vann og plasser platen oppå. Legg et klede over. Hev i ca. 30 minutter. Sett ovnen på 280-300 grader.
6. Pensle/ spray rundstykkene med vann. Sikt over litt sammalt hvete (fint) om du ønsker.
7. Bruk en sylskarp kniv eller et barberblad og lag et snitt i hvert rundstykke.
8. Sett rundstykkene på nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann inn i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 240 grader. Er du redd for at ovnen din kan gå i stykker? Plasser en langpanne i bunnen (den må bli like varm som resten av ovnen.
9. Stek i 10-12 minutter.
|
|
Birgitte K
Hei Elin!
Selv om jeg har passert 50, er jeg ikke spesielt glad i eller flink til å bake. Det går i ferdige melposer og helt enkle ting.Man blir jo ikke glad i ting man ikke får til. Men tilfeldigvis oppdaget jeg bloggen din, og da ble jeg så glad. Du forklarer så bra, så nå tror jeg jammen jeg skal prøve meg på dine kaldthevede rundstykker. God helg til deg og dine!
Hilsen Birgitte
Liksom-baker- Elin
Flott! Sånt gjør meg glad å høre. Lykke til – og om det ikke går på første forsøk – prøv igjen!
Jannicke
Hei! Disse fikk jeg lyst å bake! Men er det 5 gr tørrgjær eller vanlig gjær?
Liksom-baker-Elin
Vanlig gjær
berit Isebakke
Kan man kaldheve fylte horn på samme måte?
🤗
Liksombaker_elin
Jada, det kan du i teorien med all gjærbakst, og mindre emner (som horn og rundstykker) egner seg godt. Lykke til!
Regine Maurstad
Hei. Jeg har tittet på mange oppskrifter om kald heving nå og de fleste deiger skal stå ute på benken. Kan dine rundstykker det også over natten så slipper man at brettet tar opp så mye plass i kjøleskap?
Skal lage dine rundstykker i dag:). Foresten en fantastisk side du har 🙂
Konditor-Elin
Kaldheving er akkurat det navnet sier KALD heving. Jeg vet ikke hvordan resultatet blir om man hever rundstykker over natt i romtemperatur – da vil jeg tro du må redusere gjærmengde enda mer. Har ikke testet det.
Karin Vist
Hei!
Jeg planlegger å kaldheve bolledeig. I min oppskrift er det ca 1 kg mel, 5 dl melk og 1 pk fersk gjær. Hvor mye må jeg redusere gjærmengden til?
Elin Krem.no
hvor lenge skal deigen stå kaldt? En natt? Da kan gjærmendgde halveres. Skal den stå enda lenger, bruk enda mindre gjær.
Kristin Nordvoll Mork
VELDIG spent, hvordan gikk det med kaldheving av bollefoccacia?
Ragnhild Svartdahl
10gr salt- deigen smaker kjempe salt!!! Riktig mengde???
Elin Krem.no
Ja, riktig mengde. Ta mindre om du ikke liker det.
Hanna
Kan man kaldheve skillingsbolledeig i flere dager? Bakes den ut på forhånd eller baker man den ut samme dag man skal bruke den?
Elin Krem.no
Jeg har aldri prøvd å kaldheve over flere dager, bare fra en dag til den neste. Du bestemmer selv om du vil sette bollene på plate og kjøle, eller om du vil bake ut deigen dagen etter.