Kokosbollekake – skumkake

Kokosbollekake – skumkake

Eggehviter til overs..

Det er starten av januar, og isteden for å dra frem grovmelet og lage noe sunt dere helst vil ha (haha!) dropper jeg det elegant og går heller for å bruke opp eggehvitene i kjøleskapet. Eggehviter har flere ukers holdbarhet når de oppbevares innpakket i kjøleskapet, og kan også fryses. Jeg har skrevet litt om egg her om du fikk lyst til å lese litt fakta.

Dette er en tradisjonell, god gammeldags kokosbollekake med gelatin. Den har veldig lang holdbarhet i kjøleskap (en uke, minst). Pakk den godt inn så den ikke tørker ut. Har du lyst på en litt større utfordring, lag en kake av denne kokosbolle-oppskriften uten gelatin.

Jeg er i det store og hele tilhenger av at sukkeret løses opp når man skal piske eggehvite og sukker, og måten jeg gjorde det enkelt på denne gang var å bruke finkornet sukker som jeg «la i bløt» i eggehviten. En slags sveitsisk marengs, uten varming. Latmannslivet lenge leve! Pisk eggehvite og sukker til den kommer godt opp i volum. Den kommer ikke til å bli stiv, men pisk så lenge at du får en seighet idet. Gelatinen legges i bløt og smeltes med en desiliter kokende vann, det går lekende lett. Bare hell alt i røra og pisk videre. Det er ferdig når du ser det blir sånne fine folder i bollen mens du pisker.

Det enkleste er å sette en ring av en springform/ kakering på fatet som kaken skal serveres. Så «støper» du kaken rett i ringen, på fatet. Lot min kake stå til dagen etter, men den stivner fint på et par timer. Hvor mye sjokolade og kokos du vil ha på toppen bestemmer du selv. Jeg droppet delfiafettet (tilsettes for å gjøre sjokoladen mer flytende), men bruk det gjerne du – det gjør sjokoladen lettere å påføre.

Har gjort det litt opp til deg å velge hvor mye sukker du vil bruke. Jeg har brukt 300 g, men syntes den kanskje den ble litt tam? 350 gram tror jeg vil gi en bedre smak på hele kaka.

Hvordan få en pent snitt uten at sjokoladen knekker? Bruk en glovarm kniv når du skjærer.

Kokosbollekake/ skumkake (24-26 cm form)
6 eggehviter (180-200 g)
300-350 g sukker (gjerne finkornet)
1 vaniljestang eller 2 -3 ts vaniljepasta eller 4-5 ts vaniljesukker
8 plater gelatin
1 dl kokende vann

100 g sjokolade (enten lys eller mørk)
2-3 ss delfiafett (valgfritt)
kokos

Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av eggehvite og sukker, strø i sukkeret litt etter litt (eller bruk finkornet sukker og legg det i bløt sammen med eggehviten i 10-15 min før du pisker det opp til en marengsmasse)
2. Legg gelatinen i kaldt vann i minimum 10 minutter.
3. Ha i vanilje.
4. Rør ut gelatinen i kokende vann og hell i bollen med marengs. Fortsett å piske til massen begynner å ‘danne landskap’ i bollen mens du pisker.
5. Hell massen i en ring plassert på fatet du skal servere kaken på.
6. La stå kjølig til den stivner (tar et par timer).
7. Varm en kniv og skjær langs kanten av ringen. Fjern ringen forsiktig.
8. Smelt sjokolade over vannbad eller i mikroovn (sammen med deilfiafett). 9. Stryk ut på toppen av kaken. Strø på kokos.

Alt du trenger for å lage denne kaka!
Legg gelatin i vann. Jeg valgte å røre eggehvite og finkornet sukker sammen og la det stå noen minutter. Du kan like gjerne lage marengs på vanlig måte ved å drysse sukker i eggehviten mens du pisker.
Pisk så du får en blank, litt seig masse
Rør ut gelatinen i kokende vann og tilsett, rør videre på full guffe til du får en sånn konsistens
Hell massen i en ring (du kan også bruke ringen til en springform) på et fat, så slipper du å flytte kaken. Sett i kjøleskap for å stivne i noen timer, eller til dagen etter.
Varm en skarp kniv og dra langs kanten på ringen. Fjern den forsiktig. Smelt sjokolade i vannbad eller i mikro. Stryk den ut på kaken (jeg valgte å spøryte den på)
Dryss på kokos
Kokosbollekake eller skumkake. Populært, enten du skal feire en som er 9 eller 90.
Be the first to write a review
15 Kommentarer
 • Kari Kjøniksen
  Svar
  Skrevet på08:15, 10. januar 2020

  Åååååå, denne bringer gode minner. Husker den ble kalt Olsen på en strek, uten at noen visste hvorfor.

 • Silje Bastlid-Hausken
  Svar
  Skrevet på08:16, 27. januar 2020

  Kaka så digg ut. Må testes 😀
  Har det noe å si på hardheten på «sjokoladelokket» om en bruker delfiafettet eller ei? Tenker på enkelheten til å skjære opp kakestykkene om du er med på hva jeg mener 😊
  Skal brukes i konfirmasjon så da er det nok barn som skal finne seg kake sjøl ☺️

   • Maria
    Svar
    Skrevet på07:38, 7. februar 2020

    Denne må testes. ❤ Spørsmål. Skal vaniljen i gelantinen eller i eggehvitene og skal gelatinen over i røren når den er varm?😋

   • Åse Dybedal
    Svar
    Skrevet på12:11, 18. februar 2022

    Hei!

    Jeg holder på å lage kaken.
    Hvor stor er ringen du bruker, rundt kaken 24 cm?

    Mva
    Åse

 • Silje
  Svar
  Skrevet på11:39, 11. mai 2020

  Fin oppskrift. Hvis man skulle bytte ut sukkeret med kunstig søtning, hvilken vil du anbefale? Aller hest kalorifri søtning.

   • Anne-May
    Svar
    Skrevet på10:18, 13. mai 2020

    Prøv Tagatesse, det bruker jeg i suksessterte og det fungerer utmerket. I Life butikker får du også kjøpt sukkerfri sjokolade som smaker godt. Kan brukes på toppen.

 • Hedda
  Svar
  Skrevet på17:17, 14. mai 2020

  Hva er erfaringen din med holdbarhet på denne kaka? Hvor lenge kan den stå i kjøleskap, og er det eventuelt greit å fryse den? Sier i samme slengen TAKK for så gode oppskrifter og artig innhold på blant annet instagram om dagen 😀

  • Hedda
   Svar
   Skrevet på19:23, 14. mai 2020

   Ser etter å ha googlet litt at det står, men at jeg ikke har klart å få det med meg når jeg leste første gang;)

 • Sunniva Sandsmark
  Svar
  Skrevet på17:19, 30. desember 2021

  Hei, Elin
  Har du prøvd en annen topping enn sjokolade på skumkaka? Kan det være godt med gele i stedet…? (for noen som ikke er så glad i sjokolade…) 😉

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...