Kringle

Kringle

I går skulle jeg lage ei kringle. Det blei ei kringle, men veien dit ble kronglete. Altfor kronglete!

For det første – jeg glemte å ha i smør, men oppdaget det og eltet det inn etter at deigen var ferdig (brukte en ostehøvel på smøret og tilsatte det flak for flak).
Så tilsatte mer væske enn oppskriften tilsier. Det er fordi jeg liker mjuk og saftig gjærbakst. Til boller går det greit, men det blir jo en veldig bløt deig og bløt deig er ikke like enkel å forme til kringle. Særlig når fyllet er fast. Gjør du som meg (tilsetter mer væske enn oppgitt) – sett deigen i kjøleskapet en times tid, slik at den blir fastere å jobbe med.

Apropos fyll – jeg brukte mitt hjemmelagde sjokoladefyll med hasselnøtter, det falt i smak for noen, andre likte det ikke. Her er det fritt frem å bruke det fyllet du liker! Smør på smør, strø på kanel og sukker, bruk marsipan i tynne skiver, nøttepålegg, nugatti, nutella, makronfyll eller hva du måtte finne på.

Stekingen kan være litt vanskelig å angi tidsmessig for blir kringla di tjukk trenger den kanskje noe lenger tid i ovnen enn om den er tynn. Ekstra vanskelig ble det å steke min, ettersom den var tynn på et sted og kjempetjukk på et annet sted. Jaja, jeg fiksa det greit!

Ikke vakker, men GOD. Supermjuk og helt uten rårand.

Boller – grunnoppskrift
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?


Slik maler du kardemomme selv


Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Skrap opp fra bunnen av bollen flere ganger om nødvendig og elt deigen godt på lav fart. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. La den stå en times tid på benken.
7. Kjevle deigen til et rektangel. Stryk på ønsket fyll og rull sammen.
8. Skjær pølsen i to og tvinn hver del, før du tvinner den sammen til en rund kringle. Settes på plate.
8. Settes til etterheving i ca. 30 minutter.  Pensle med egg
9. Stekes på nederste rille på  220 grader varmluft i ca.15- 20 minutter (avhenger av kringlens tykkelse)
10. Avkjøl på rist.

Kjevle deigen til et rektangel. Smør på fyll og rull sammen. Skjær pølsen i to og tvinn de to delene sammen. Sett på plate (form som en ring) og stek på 220 grader (varmluft i 15-20 min). Avkjøles før du har på litt melisglasur.

Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits