Din handlekurv er nå tom!
Lyst grovbrød med havregrøt
Supersaftig gourmetbrød
Brødet på bildet er bakt i går, men jeg har tatt bildene i dag. Skorpa er fortsatt sprø og brødet saftig og ferskt. Hvordan? Pakk brødene inn i lin. Jeg hadde en liten duk laget av lin, og i går kveld ble brødene svøpt inn. Med andre ord, du kan gjerne bake disse brødene dagen før de skal spises, men ikke legg dem i plast!
Ettersom jeg kun har en ovn stekte jeg brødene i to omganger. Først det runde, så de formstekte. Det førte til at de firkanta brødene ble litt for mye hevet, men det gjorde ikke så mye. De ble bare ekstra luftige.
For fin skorpe, sett brødet inn i en knall varm ovn og senk temperaturen. Kast inn litt vann i bunnen av ovnen samtidig som du setter brødene inn. Stek i 30-35 minutter. De kan få litt mørk farge, skru heller med varmen litt mot slutten.
Fordeig (poolish) lages kvelden før
2 dl kaldt vann
200 g hvetemel
1 g gjær (en bit på størrelse med lillefingerneglen din)
Rør ut gjær i vannet, rør inn melet. Skal bare røres såvidt sammen. Dra en plastpose over bollen og la stå på benken til dagen etter.
Dag 2
475 g hvetemel
125 g sammalt rug fin
125 g sammalt hvete fin
225 g kokt havregrøt (avkjølt)
5 dl vann kaldt / romtemperatur
10 g gjær
20 g salt
Slik gjør du:
1. Kok grøten og avkjøl.
2. Tilsett grøt i bollen med fordeigen. Ha i resten av ingrediensene bortsett fra salt. Kjør deigen i maskin på middels fart 10-15 minutter.
3. Tilsett saltet og elt videre på litt raskere fart 5 minutter.
4. Dra en pose over bollen og la den stå 2 timer. Etter en time, dra deigen fra kanten inn i mot midten. Dette gjør deigen mer spenstig.
5. Ha mel på bordet og hell deigen ut av bollen. Del i tre like deler (ca. 500 g per emne). Trill til runde kaker og legg et håndkle over. La ligge 15 minutter.
6. Velg om du vil ha runde eller formstekte brød. Runde brød: Dra deigen fra yttersiden og innover, slik at du får en stram overflate. Legg brødet på en bakeplate med bakepapir med den stramme siden opp. Formstekte brød: Klem deigen litt utover, brett deigen inn fra alle kanter, som en konvolutt. Brett til slutt deigen innover, akkurat som når du ruller sammen kanelsnurrer. Legg et håndkle over og la det heve ca. 1 – 2 timer.
7. Pensle eller spray på vann, dryss med siktet rug fint og lag et mønster med en sylskarp kniv eller helst et barberblad.
8. Sett ovnen på 260 grader. Sett brødene inn på nederste rille og kast inn en dl vann i ovnen samtidig. Skru ned ovnen til 230 grader og stek i 30-35 minutter.
9. Ta brødet ut av ovnen og ut av formene. Avkjøl før du skjærer i brødet.
Rundt brød: Rull det stramt sammen, på samme måte som når du lager boller.
|
|
AnnE
Mmm så godt ut, men lurer på; kan ban bruke sån fordeig til alle slags gjærdeider? Mannen min tåler ikke så godt gjær, men på denne måten blir det jo fint lite… kunne selvfølgelig prøvd meg på moderdeig/surdeig(slik man mater en gang i uka for å holde ved like) men det synes jeg er litt styr…
takk for mange fine oppskrifter. Digger insta storiesene dine!!
Konditor-Elin
Ja, du kan bruke enda mindre gjær også. Lar du deigen heve hele dagen kan du redusere fra 10 g til 5 g. Et annet tips: du kan kjøpe surdeig ferdig. Se i kjøledisken.
AnnE
Takk for svar!
Jeg bor på Sardinia, så har ikke samme matvarer her, dessverre -noen ganger, men å ha tilgang på diger grønnsakshage og frukthage med alle typer appelsiner, clementiner, mandariner osv osv overveier det jeg evt ikke får tak i her 😀
Marianne Terøy
God kveld
Kan jeg lage fordeigen tidlig på morgen å ikke heve over natten?
Elin Krem.no
Nei. Da er jo hele vitsen borte.
Konditor-Elin
Så eksotisk! Lykke til!
Linda Marie
Jeg har tenkt å sette fordeigen nå i kveld, blir spennende å prøve dette! 🙂 Men går det an å bruke fullkornshvetemel i stedet for noe av hvetemelet i deigen som skal settes dag 2? Har et lite ønske om et grovere brød..
Konditor-Elin
Hei Linda Marie, ja du kan bytte ut noe av det fine melet med fullkornshvete – brødet vil da bli noe mer kompakt.
May Linda
Spennande oppskrift👍🏻 Gjerne fleire oppskrifter på grove bollar/brød🤞🏻 Så eit lite spørsmål: har det noko å seie om ein lagar havregrauten med melk eller vatn?
Elin Krem.no
Neida, har lite å si om du bruker melk eller vann.
Kristin Bjørkøy
Har du noe mål på vann/melk/havregryn til havregrøten?
Elin Krem.no
dessverre, det har jeg ikke..
Silje Ballo Lassesen
Utrolig godt brød! Har rukket å bli en storfavoritt blant små og store her i huset. Hva er årsaken til at man skal tilsette saltet senere? Hva gjør det med deigen?
Elin Krem.no
Salt hemmer glutenutvikling. Av den grunn tilsettes det senere. Salt setter smak og forsterker glutennettverket.
Else Marie Eriksen
Har bakt dette flere ganger. Kjempegodt, men jeg får alltid en veldig løs deg tiltross for at jeg er veldig nøye med oppmålingen. Hva kan jeg gjøre feil?
Elin Krem.no
Jeg tipper du elter deigen for lite og for lite kraftig?