Lyst grovbrød med havregrøt

Lyst grovbrød med havregrøt

Picture

Supersaftig gourmetbrød

Havregrøt i brød gjør det saftig og smakfullt. Dette ble et skikkelig gourmetbrød! 
Så har jeg gjort det igjen. Bakt et halvgrovt brød. Og denne gang ble resultatet overraskende bra. Brødet ble et sånt brød som du ikke får lov til å skjære i brødskjærer på butikken. Det er med andre ord ikke lett å skjære opp, fordi det er så mykt inni (men har en fin skorpe utenpå). Litt sånn fransk landbrød. 

Brødet på bildet er bakt i går, men jeg har tatt bildene i dag. Skorpa er fortsatt sprø og brødet saftig og ferskt. Hvordan? Pakk brødene inn i lin. Jeg hadde en liten duk laget av lin, og i går kveld ble brødene svøpt inn. Med andre ord, du kan gjerne bake disse brødene dagen før de skal spises, men ikke legg dem i plast! 

Ettersom jeg kun har en ovn stekte jeg brødene i to omganger. Først det runde, så de formstekte. Det førte til at de firkanta brødene ble litt for mye hevet, men det gjorde ikke så mye. De ble bare ekstra luftige. 

For fin skorpe, sett brødet inn i en knall varm ovn og senk temperaturen. Kast inn litt vann i bunnen av ovnen samtidig som du setter brødene inn. Stek i 30-35 minutter. De kan få litt mørk farge, skru heller med varmen litt mot slutten. 

Lyst grovbrød med havregrøt (3 brød)

Fordeig (poolish) lages kvelden før
2 dl kaldt vann
200 g hvetemel
1 g gjær (en bit på størrelse med lillefingerneglen din)

Rør ut gjær i vannet, rør inn melet. Skal bare røres såvidt sammen. Dra en plastpose over bollen og la stå på benken til dagen etter. 

Dag 2
475 g hvetemel
125 g sammalt rug fin
125 g sammalt hvete fin
225 g kokt havregrøt (avkjølt)
5 dl vann kaldt / romtemperatur 
10 g gjær
20 g salt

Slik gjør du:
1. Kok grøten og avkjøl. 
2. Tilsett grøt i bollen med fordeigen. Ha i resten av ingrediensene bortsett fra salt. Kjør deigen i maskin på middels fart 10-15 minutter. 
3. Tilsett saltet og elt videre på litt raskere fart 5 minutter. 
4. Dra en pose over bollen og la den stå 2 timer. Etter en time, dra deigen fra kanten inn i mot midten. Dette gjør deigen mer spenstig. 
5. Ha mel på bordet og hell deigen ut av bollen. Del i tre like deler (ca. 500 g per emne). Trill til runde kaker og legg et håndkle over. La ligge 15 minutter. 
6. Velg om du vil ha runde eller formstekte brød. Runde brød: Dra deigen fra yttersiden og innover, slik at du får en stram overflate. Legg brødet på en bakeplate med bakepapir med den stramme siden opp. Formstekte brød: Klem deigen litt utover, brett deigen inn fra alle kanter, som en konvolutt. Brett til slutt deigen innover, akkurat som når du ruller sammen kanelsnurrer. Legg et håndkle over og la det heve ca. 1 – 2 timer. 
7. Pensle eller spray på vann, dryss med siktet rug fint og lag et mønster med en sylskarp kniv eller helst et barberblad.
8. Sett ovnen på 260 grader. Sett brødene inn på nederste rille og kast inn en dl vann i ovnen samtidig. Skru ned ovnen til 230 grader og stek i 30-35 minutter. 
9. Ta brødet ut av ovnen og ut av formene. Avkjøl før du skjærer i brødet. 
 

Picture

Picture

Deigen har stått i 2 timer. Bruk mel (deigen er klissete) og del opp i tre like store emner på ca. 500 g.
Picture

Forme deigen til runde kaker. Legg et over et håndkle og la ligge i ca. 15 minutter. 
Picture

Picture

Picture

Firkanta brød: Klem deigen litt sammen og brett den inn i mot midten fra alle fire kanter. Rull brødet til slutt stramt sammen på samme åte som du ruller sammen kanelsnurrer. Legg i former. 
Rundt brød: Rull det stramt sammen, på samme måte som når du lager boller. 
Picture

Sett brødene til heving 1-2 t. Jeg pleier å fylle oppvaskkummen med varmt vann. o
Picture

Picture

Spray på vann/ pensle, sikt over litt mel.
Picture

Bruk et barberblad eller en skarp kniv og lag et mønster. Stek!
Picture

Brødet stekes i 30-40 minutter på ca. 230 grader. 
Picture

Det runde brødet ble stekt først. De formstekte ble dermed litt for mye hevet, men så luftig og godt, da! 
6 Comments
  • AnnE
    Reply
    Posted at 09:01, 20. January 2018

    Mmm så godt ut, men lurer på; kan ban bruke sån fordeig til alle slags gjærdeider? Mannen min tåler ikke så godt gjær, men på denne måten blir det jo fint lite… kunne selvfølgelig prøvd meg på moderdeig/surdeig(slik man mater en gang i uka for å holde ved like) men det synes jeg er litt styr…
    takk for mange fine oppskrifter. Digger insta storiesene dine!!

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 16:07, 20. January 2018

      Ja, du kan bruke enda mindre gjær også. Lar du deigen heve hele dagen kan du redusere fra 10 g til 5 g. Et annet tips: du kan kjøpe surdeig ferdig. Se i kjøledisken.

      • AnnE
        Reply
        Posted at 11:05, 22. January 2018

        Takk for svar!
        Jeg bor på Sardinia, så har ikke samme matvarer her, dessverre -noen ganger, men å ha tilgang på diger grønnsakshage og frukthage med alle typer appelsiner, clementiner, mandariner osv osv overveier det jeg evt ikke får tak i her 😀

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:57, 22. January 2018

      Så eksotisk! Lykke til!

  • Linda Marie
    Reply
    Posted at 17:13, 22. January 2018

    Jeg har tenkt å sette fordeigen nå i kveld, blir spennende å prøve dette! 🙂 Men går det an å bruke fullkornshvetemel i stedet for noe av hvetemelet i deigen som skal settes dag 2? Har et lite ønske om et grovere brød..

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 21:43, 22. January 2018

      Hei Linda Marie, ja du kan bytte ut noe av det fine melet med fullkornshvete – brødet vil da bli noe mer kompakt.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits