Madeleines

Madeleines

Madeleines er en klassisk liten fransk kake som godt kan sammenlignes med en muffins eller en mini formkake. Men madeleines er liksom noe litt mer fjongt. Litt mer eksklusive. Det er faktisk første gang jeg lager dem og spenningsmomentet for meg var om jeg klarte å få til den karakteriske kulen denne kaka skal ha på magan. Sikkert bare jåleri, men det er nå engang sånn disse kakene skal se ut.

I håp om å få til det rette utseendet lot jeg røra stå på benken i litt over to timer. Om du ikke har tålmodighet, eller om du bryr deg katta om den humpen – røra kan godt helles rett i formene og stekes også. Det smaker jo like godt.

Jeg har brukt en fransk oppskrift med brunet smør. Det gir en ekstra god smak. Kakene blir gode bare med smeltet smør også, og dette er en grunnoppskrift du kan tilsette all verdens krydder og smaker. Putt gjerne i kardemomme eller sitron. Det er helt opp til deg hva du liker!

Mine kaker ble litt for mye stekt og dermed litt tørre. Da kan du gjøre et par ting: 1. lage en sukkerlake av like deler sukker og vann. Pensles på kakene rett etter at de kommer ut av ovnen. 2. Legge kakene i en pose i kjøleskapet uten å lukke posen helt.

Røra dras sammen med en ballongvisp. Formene er av silikon og perfekte. Kjøpt på Søstrene Grene for et par år siden (tviler på du finner dem der lenger). Så og si alle nettbutikker som selger bakutstyr har madeleine-former. Du kan godt bruke muffinsformer om du ikke har annet.

Madeleines (18 stk)
100 g brunet smør – silt av (du trenger ca. 130 gram)
2 egg
90 g sukker
110 g hvetemel
2 ss honning
1 ts vaniljeekstrakt (eller 2 ts vaniljesukker)
1 ts bakepulver

Slik gjør du:
1. Start med å brune smøret. Del opp i terninger og ha i en kasserolle. Sett gjerne på et lokk mens det smelter, det kan sprute. La smøret skumme opp, ikke rør i smøret, bare sveiv kasserollen rundt. Ta av platen når smøret er nøttebrunt. Avkjøl til romtemperatur.
2. Visp sammen egg, vanilje, sukker og honning.
3. I en annen bolle, rør sammen mel og bakepulver.
4. Bland sammen det våte og det tørre.
5. Tilsett avkjølt smør og rør til det blir glatt.
6. La stå på benken i minimum 2 timer.
7. Evt smør formene (dersom du ikke har silikonformer) og ha røren i formene.
8. Stek midt i ovnen på over/ undervarme på 200 grader i ca. 10-12 minutter.
Kakene kan fryses.

Rør sammen det våte + sukker, bland sammen mel og bakepulver i en annen bolle. Bland det tørre med det våte. Smøret tilsettes til slutt

Konsistensen skal være middels tykk og rennende. Den vil bli litt tykkere av å stå.
Fyll formene. Jeg bruker en sprøytepose fordi jeg syntes det er lettere.

Ferdig stekt.
Be the first to write a review
1Kommentar
  • Heidi Grønnevik
    Svar
    Skrevet på10:38, 6. mars 2022

    Premiere på Madeleines her i dag, røra in the making. Ville si at jeg fant former på Grene sist uke, det var tilfeldigvis sammenfallende med at du skrev om Madeleines på insta; wohoo!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...