Ostekake med mascarpone, vanilje og blåbær

Ostekake med mascarpone, vanilje og blåbær

Bilde

Bakt, glutenfri ostekake med fløyelsmyke smaker

Jeg tror jeg har fått meg en ny ostekake-favoritt.  Åh, så god denne er!

Etter jul har jeg hatt noen ingredienser i kjøleskapet som jeg gjerne skulle ha laget noe godt av. Og hva gjør en matblogger da? Jo, hun saumfarer både egne og andres oppskrifter, myser gjennom kokebøker og søker på nettet.

I kjøleskapet hadde jeg en boks mascarpone, en boks kremost og yoghurt. I skuffen hadde jeg en pose mandler. Så var det alle disse bæra da. Som jeg har i fryseren. Skulle gjerne brukt noe av den frosne blåbæra også. Og plutselig snublet jeg over en oppskrift som jeg rett og slett falt pladask for. En bakt ostekake med blåbær. For å være ærlig så er jeg ikke særlig begeistret for bakte ostekaker. Vet ikke helt hvorfor, men det blir ofte litt for mektige og «ostete», hvis du skjønner hva jeg mener. Men med mascarpone i massen var jeg villig til å gi den et forsøk.

Det er ingen ting å lure på folkens, dette er den beste bakte ostekaken jeg noen gang har spist. Og smakene er helt himmelske sammen. Kaken egner seg best å bake dagen før den skal spises. Da får bunnen satt seg skikkelig. Når du lager bunnen, så finmal mandlene så fint du kan. Da vil den henge best sammen (mine mandler kunne vært litt bedre malt). Blåbærene tar du opp fra fryseren samme dag du baker kaken. La de marinere et døgn. Legges på rett før servering.

Picture

Picture

Picture


Bakt ostekake med mascarpone, vanilje og blåbær

Bunn:
250 g mandler
2 ss sukker
2 ss smeltet smør

Ostemasse:
200 g kremost
250 g mascarpone
50 g yoghurt (vanilje eller nøytral)
175 g sukker
4 egg
Frøene av 1 vaniljestang

Blåbærsaus til toppen:
300 g frosne (eller friske) blåbær
50 g sukker
2 ss appelsinlikør (Grand Marnier eller lignende)
3 ss appelsinsaft
revet skall av 1/2 appelsin

Slik gjør du:
1. Kle en springform 20-22 cm med bakepapir og smør sidene godt. 
2. Mal mandler og sukker i en food processor. Hell over i en bolle og bland med smeltet smør. Klemmes hardt sammen i formen. Klem den litt oppover på sidene også. 
3. Stekes på 180 grader til den har gyllen farge (15-20 minutter). Avkjøl.
4. Rør sammen romtemperert kremost, mascarpone, yoghurt, sukker og vanilje. Bruk gjerne en håndmikser, men pass på at du ikke rører for mye.  Visp inn ett og ett egg. 
5. Kle hele springformen med aluminiumsfolie (det sikreste er å ta tre lag).
6. Hell ostemassen i den avkjølte formen og sett den i vannbad på 150 grader.
7. Stekes i ca 1,5 timer. Avkjøles og settes i kjøleskap til den skal spises. 
8. Rør sammen blåbær, sukker, appelsinsaft, zest og likør og la stå i kjøleskap til dagen etter. Bærsausen legges på kaken rett før servering.
 

Picture

Picture

Picture

Picture

Be the first to write a review
52 Kommentarer
  • Randi Moldstad
    Svar
    Skrevet på21:29, 4. mai 2017

    jeg lurer på hvorfor du kler formen i aluminiumsfolie?? Skal den stekes med det?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:13, 5. mai 2017

      Kaken skal bakes i vannbad. Dobbelt (eller trippelt) lag med folie er for å holde vannet ute!

      • Camilla
        Svar
        Skrevet på17:45, 6. februar 2020

        Jeg tok tre lag med folie, men den ble ikke tett og det var vann inne i folien når jeg tok ut kaka🙈Nå står den i kjøleskapet og jeg er redd den er ødelagt av vannet.

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på09:26, 7. februar 2020

          Den er jo ikke ødelagt, bare litt fuktig i bunnen…

  • Gørill
    Svar
    Skrevet på22:52, 25. mai 2017

    Forslag til hva man kan bruke istedet for mandler i bunnen? Pga allergi.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på22:55, 25. mai 2017

      Du kan lage en vanlig kjeksbunn (som til ostekake) 200 -250 g digestive kjeks og 75 g smør (eller mer om du liker).

      • meg igjen
        Svar
        Skrevet på22:56, 25. mai 2017

        .. med da er den ikke lenger glutenfri!

  • Sigrid
    Svar
    Skrevet på11:18, 17. juni 2017

    Blir det forskjell på resultatet om man setter en skål med vann i ovnen, ved siden av kakeformen, i stedet for å sette formen i vannbad?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:21, 17. juni 2017

      Ja. Poenget med å la kaken omsluttes av vannet er at vanntemperaturen aldri blir høyere enn 100 grader. En skål med vann i ovnen vil kun gi litt damp inni ovnen – ikke holde temperaturen konstant.

  • Carina
    Svar
    Skrevet på23:48, 16. november 2017

    Hei denne vil jeg prøve ! Men skal den stekes midt i ovnen eller nederst…?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:24, 17. november 2017

      Midt i eller et hakk ned i ovnen

  • Christel
    Svar
    Skrevet på10:54, 15. januar 2019

    Hei Elin 🙂 Boka di er i hus og står godt fremme i hyllen med de få utvalgte kokebøkene (en måtte vike for å få plass, her er det hard konkurranse!). Veldig kjekk og inspirerende bok! Nå skal det bakes a’gitt 🙂 Lurer på om appelsinlikør er nødvendig, har den en funksjon utenom smak?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:04, 15. januar 2019

      Åh, så stas! Neida, likøren kan droppes. Den er bare tilsatt for smak.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...