Din handlekurv er nå tom!
Pai med frukt og bær
Sommerlig fruktterte med sprø bunn
Selvfølgelig kan du lage en fruktpai på den enkleste måten med å kle småformer med deig, fylle med frukt og så putte rett i ovnen. Det går bra det også. Jeg lager alltid små fruktpaier på denne måten (se bilde av formene fylt med rabarbra lenger ned på siden) ettersom deigen da bare er rundt 2 mm tynn. Men, skal du lage en pai fylt med mye frukt og bær er sjansen for at du får en rå og bløt bunn stor hvis du ikke for-steiker bunnen litt.
Først og fremst så er det viktig å lage en god mørdeig. Jeg bruker melis fremfor sukker i deigen fordi sukkeret alltid vil løse seg opp kontra sukker, hvor man ofte får sukkerkorn i deigen. Etter min mening blir mørdeigen mer sprø og «smooth» i munnen når den er laget med melis. Lag gjerne dobbel porsjon og legg i kjøleskap eller fryser. Denne deigen holder et par uker i kjøleskap, og lager du passe store flak som du fryser har du mulighet til å lage en rask dessert på null tid (former kan også fores med deig og settes i fryseren, så er det bare å fylle på bær og putte i ovnen.)
Husk at du ikke skal jobbe særlig mye med deigen etter at melet er tilsatt. Jo mer du knar, jo mer utvikler du glutenet – noe vi ikke ønsker i en slik deig. Da blir det fort en sprettball som krymper når den blir stekt.
Jeg bruker smør i denne deigen. Det gir den et lavt smeltepunkt. Mørdeigen smelter nærmest i fingrene dine. Å bruke en avkjølt deig vil gjøre livet lettere for deg når du lager en pai eller en tertebunn. Pakk rester inn i plast og putt i kjøleskapet så fort du kan. Er deigen for kald når du starter kjevlingen (slik at den sprekker) – vent litt, så går det lettere.
Så må jeg si litt om bærfyllingen. For at den ikke skal bløte opp bunnen er det flere triks i boka. Det ene er å forsteike skallet. Det andre er å pensle bunnen med eggehvite med det samme den kommer ut av ovnen. Det tredje er å legge noen smuler av sukkerbrød i forma. (Jeg har avskjær av sukkerbrød i en pose i frysern). Strø noen smuler i bunnen. Det vil suge opp noe av saften fra frukten og bærene. PS. Bruker du tinte bær – la de renne litt av seg (i en sikt eller i et døslag) før du fyller paien.
Så velger jeg å la trinn for trinn bildene tale for seg (les tekst under bildene). Lykke til!
Mørdeig:
Melis 100g
Margarin/ Smør 200g
Hvetemel 300g
Egg 1
Kaldt vann 2 ss
ca. 700 g frukt/ bær (for eksempel rabarbra, bringebær, blåbær eller kirsebær)
2 ss maisenna
3 ss melis
Serveres lun med pisket krem, vaniljesaus eller is.
Slik gjør du:
1. Start med å lage mørdeigen. Bland romtemperert smør og resten av ingrediensene sammen med fingrene eller bruk «spiral» redskapen til håndmikseren. Bland dette så det såvidt henger sammen, kna sammen på benken og pakk inn i plast. La deigen hvile ca. 30 minutter.
2. Finn frem en form ca. 20 cm i diameter. Det beste er å bruke en keramisk form/ glass eller metall. Kjevle deigen ca. 3 mm tykk og legg over forma. Prikk bunnen med en gaffel.
3. Klipp av overflødig deig, men la det være igjen en god kant øverst. Ha litt aluminiumfolie eller bakepapir (krøll sammen og brett ut noen ganger, så blir den lettere å forme) og fyll i erter, linser, mynter eller ris. Pakk inn resten av deigen og legg tilbake i kjøleskapet.
4. Stekes på nest nederste rille i ovnen på 230 grader. Fjern ertene etter 15 minutter og senk temperaturen til 200 grader. Stek videre til du har en gyllen overflate.
5. Pensle bunnen med eggehvite mens den enda er varm. Strø i litt kakesmuler (sukkerbrød) om du har.
6. Legg i blandingen med bær. Kjevle ut et lokk og legg over. Lag små hull i lokket så damp kan komme ut.
7. Stek videre på 200 grader nest nederste rille. Sett gjerne på pizza-funksjon (undervarme + varmluft) på ovnen. Hvis ikke – bruk bare varmluft på 200 grader. Stek til det begynner å boble opp av hullene på paien (minimum 30 minutter). (Om du syntes den blir litt mørk, legg over litt folie mot slutten av steketiden. Bruker du frosne bær beregn litt lenger steketid enn om du bruker friske/tinte frukt eller bær.
|
|
|
|
Kari Kjøniksen
Jeg pleier å legge et tynt lag konfektmarsipan i bunnen etter forsteking, så legger jeg i bær, lokk og steker. Blir kjempegodt med stikkelsbær, rabarbra eller kirsebær
Konditor-Elin
Det var en knallgod kombo! Nydelig godt 🙂