Safting, sylting og hermetisering med Atamon

Sponset / Safting, sylting og hermetisering med Atamon

Picture

Hvordan lykkes med sylting og safting?

ANNONSE. Ta vare på frukt og bær og lag noe godt du kan ta frem når snøen har lagt seg. Lag gele, syltetøy, marmelade, hermetisert frukt og saft. Med ATAMON behøver du ingen fryser.
Det er safte- og syltetid, og ettersom jeg har noen gamle norgesglass stående kunne det jo passe å hermetisere litt. Eller lage litt syltetøy og saft? JA! Jeg ivrer etter å forvalte frukt og bær og ønsket meg en saftkoker til bryllupet (og fikk det!). Du kan få kjøpt alt av fukt og bær i butikken, eller du kan spørre noen om å få plukke bæra deres. Det er SÅ mange som lar gamle rips- og solbærbusker stå uplukket. Bare si i fra – JEG KOMMER!

​Sist jeg skulle hermetisere (til min unnskyldning, jeg var tenåring) endte det med et tykt lag med mugg på toppen (brukte ikke ATAMON da). Vil du vite litt om lettvint hermetisering harfrukt.no en enkel forklaring her

Først måtte jeg skaffe nye strikker til de gamle norgesglassene. Gamle strikker funker dårlig, det blir ikke skikkelig tett. Du behøver slett ikke bare bruke norgesglass. Nå får du masse fine, nye typer glass for sylting og hermetisering, bare stikk på kjøkken-utstyrbutikken, så får du se. Ikke koster det mye heller. Husk at grønnsaker også kan puttes på glass!

Om du ikke orker safting og hermetisering kan du jo alltids lage litt syltetøy? Masse gode oppskrifter finner du her

Hva er ATAMON og hvorfor skal du bruke det når du safter og sylter? 
Atamon er natriumbensoat og bensoesyre og hemmer veksten av spesielt gjær og muggsopp (og tildels bakterier) og sikrer en lang holdbarhet på saft, marmelade, syltetøy og saft.

Atamon påvirker ikke utseende, lukt eller smak og konserverer syltetøy, marmelade, saft og frukt. Atamon konserverer også grønnsaker syltet i eddik.

​Atamon tilsettes etter koking, da en del av konserveringsevnen forsvinner dersom det kokes. Brukes også til desinfisering ved å skylle glass og flasker før disse fylles.

Picture

HERMETISERING
Vask glass godt (dypp i en kjele med kokende vann), skyll med kokt vann tilsatt ca. 2 ss Atamon før du heller på for eksempel plommer (mine er uten skinn) og sukkerlake (500 g sukker til 1 liter vann). Legg strikkene i vannet tilsatt Atamon. Sett på strikkene og skru på lokk. La avkjøle før du skrur til glasset godt. Snu glasset for å sjekke at det ikke kommer luft til.

Forslag til hva du kan hermetisere: plommer, pærer, moreller, kirsebær, stikkelbær, jordbær. Grønnsaker kan også hermetiseres.
​DU FINNER  MASSE OPPSKRIFTER HER

Picture

Picture

SYLTETØY/ MARMELADE/ GELE 
Rør bær uten koking, eller kok bær med sukker. Tilsett Atamon etter koking og fyll på tette glass skylt med Atamon.

Bær du kan lage syltetøy/ marmelade/ gele av: bringebær, jordbær, blåbær, stikkelsbær, eple, pære, sitrusfrukt, rips, solbær, bjørnebær, kirsebær, jordbær og rabarbra.

​Du finner en masse oppskrifter HER

SAFT

Samme prosess som tidligere – vask og desinfiser flasker. Skyll med ATAMON-vann. (Jeg bruker en saftkoker, men du kan lage saft uten saftkoker også)

​Tilsett Atamon i saften etter koking og fyll på (tette) flasker.

Oppskrifter på Saft finner du HER

Picture

ATAMON pulver – finnes på Meny, Spar og Joker.
Picture

Flytende ATAMON finnes på Meny, Spar, Joker og alle Coop.
Be the first to write a review
2 Kommentarer
 • Halldis lilleås
  Svar
  Skrevet på17:42, 13. september 2020

  Har pressa ca 10 liter eplesaft uten sukker. Altså ukokt! Vil denne safta verte holdbar( ikkje gjæring) om eg har i atamon. ? Og kor mykje PR liter( har flytande Atamon)

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på15:36, 14. september 2020

   Det kan jeg dessverre ikke svare på.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...