Din handlekurv er nå tom!
Sjokocrumble med daimkrønsj og epler
Smuldrepai laget med små, søte sommerepler
Eplene som var vanskeligst å få tak i var alltid de med mest glass. Og når jeg sier glass, så mener jeg at eplet virket nærmest gjennomsiktig. Var vi heldige hadde eplene enkelte store gylne flekker med glass, men et og annet solrikt år fikk vi epler som bare var glass. De hang alltid i toppen. Og det var alltid de største gutta som fikk tak i dem.
En gang, litt utpå høsten, gikk jeg bort i hagen til far (som vi kalte farfar). Glasseplesesongen var over, men der – på bakken – nærmest lyste det i mot meg. Et kjempestort, gyllent glasseple. Bare glass. Hele eplet. Det var ikke til å tro.
Å sette tennene i et sånt eple ga en følelse av å spise det reneste gull. Fruktkjøttet er på en måte bare eplesaft. Og i kjernehuset var det enda mer saft. Ofte knasket vi i oss glasseplet, bare for å suge i oss eplesaften som lå i kjernehuset. Eplene hadde kort sesong. Det var sommerepler, og jo lenger utpå høsten vi kom, jo brunere ble kjernene.
Man kan lage mye godt av epler, men akkurat sommerepler er ikke så anvendelige. De blir fort melete og har ikke den (bake)fastheten som høstepler. Men til stekte epler og smuldrepai går det fint. (Eplene jeg brukte heter Julyred og er å få kjøpt i butikken nå).
Til denne smuldrepaien har jeg brukt litt hva jeg hadde i skapet – hva jeg liker godt. Kokos kan du sløyfe, og liker du hakkede nøtter er det utrolig godt å putte i. Du kan også sløyfe kakao om du ikke vil ha sjokosmaken. Jeg hakket en liten plate Daim og blandet i, noe som ga ekstra krønsj.
I stede for å blande sukkeret i det tørre har jeg marinert eplebitene i sukker og sitronsaft. Brunt sukker gir en kjempegod karamellaktig smak (gjerne med litt kanel tilsatt). Eplesaften blander seg med sukker, sitron og kanel og blir en deilig saus i bunnen av forma.
Bruk en litt vid form – 20-24 cm. Min form var i minste laget, men porsjonsformer går fint å bruke. La det steke i rundt en halv time.
Dette er en ganske så mektig dessert, men med store biter av eple i vil det veie opp for det mektige smuldrelokket. Spises medis (for eksempel hjemmelaget) eller vaniljesaus.
|
|
100 g hvetemel
50 g havregryn
30 g kokos
2 ss kakao
1 liten Daim (30 gram) grovhakket
120 g smør i terninger
Til eplene:
ca. 1/2 kg skrelte epler (eller mer)
80 g brunt sukker (demerara)
2 ss sitronsaft
1 ts kanel
Slik gjør du:
1. Skrell eplene og del de i store biter. Legges i blandingen med sukker, kanel og sitronsaft. Rør rundt, slik at eplene blir godt marinert.
2. Vei opp det tørre og og bland sammen.
3. Bruk fingrene og smuldre smøret inn i det tørre. La det bli litt klumpete, men ikke for mye deig.( Det skal fortsatt være litt smulete). Ha i hakket Daim til slutt.
4. Fyll epleblandingen over i en ildfast form (20-25 cm) og dryss over deigen, slik at det dekker eplene.
5. Stek i 25-30 minutter på ca. 180 grader.
6. Spises lun med is eller vaniljesaus.
|
|