Din handlekurv er nå tom!
Skikkelig saftige kanelboller
Svenske bullar med kanel og sukker
Her har jeg tatt utgangspunkt i en svensk oppskrift fra Maria Blohm, men jeg har justert den noe ettersom vi ikke har rågsikt (blanding av hvetemel og rugmel) i vårt melsortiment. Har også justert væskemengde (opprinnelig skulle det være 5 dl væske – ble veldig stiv og hard deig…)
Deigen er ganske stor, og vil du dele den i to kan du gjerne det. Om du velger å lage nøster som jeg har gjort kan det være en fordel om deigen er kald når du begynner å skjære strimler. Legg gjerne den sammenbrettede deigen på et brett og ha i kjøleskap. Da er det lettere å tvinne.
Du må gjerne ha på fyll og rulle sammen deigen – som en rullekake. Skjær deigen i stykker på 1-2 cm og legg i former eller rett på brett.
Mange spør meg om perlesukkeret jeg bruker. Det er kjøpt i Sverige. Jajamensann.
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Saftige kanelbullar (ca. 35 stk)
3 dl kald melk
3 dl kaldt vann
875 g hvetemel
75 rug finmalt
25 g gjær
200 g smør
100 g sukker
5 g kardemomme
2 ts salt
Fyll
150 g romtemperert smør
250 g sukker (halvbland gjerne med brunt sukker)
15-25 g kanel (ettersom hvor mye kanelsmak du liker)
Rør sammen!
Har du lest mine 12 tips for å lykkes med gjærdeig?
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett væske, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter.
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 -15 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Settes på benken til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) kjevle ut et rektangel og smør utover fyllet.
6. Brett deigen inn mot midten, så brettes den andre delen over. Snu deigen og kjevle ca. 1/2 cm tykk. Bruk en trinse (pizzaskjærer) og lag strimler.
7. Tvinn snørene rundt fingrene, som et nøste. Plasser på et brett med bakepapir. La heve ca. 30-45 min.
8. Pensle med egg og strø på perlesukker. Stek på 225 grader nederst i ovnen ca. 10 minutter.
9. Avkjøl på rist.
|
|
Esra
Fantastisk oppskrift og fått masse skryt for baksten, tusen takk!
synnøve wikan
skal man ha vesken oppi kald?
Elin Krem.no
Ja. Les mer her: https://krem.no/hjem/slik-lykkes-du-med-st-gjrdeig/
Camilla Svestad
Varmluft eller over/undervarme når man steker?
Elin Krem.no
Begge deler funker bra
Therese
Hei, kan kan jeg bruke posegjær? Evt hvor mye!
Elin Krem.no
Hva er posegjær? Tørrgjær? Halv pakke gjær er det samme som en halv pakke tørrgjær.
Therese
Tørrgjær mente jeg selvfølgelig 🙂 Skal jeg da bruke en halv pk?
Og kan jeg sløyfe kardemomme, da jeg ikke har det tilgjengelig denne gang.
Elin Krem.no
Ja, en halv pakke tørrgjær. Sløyf kardemomme om du vil 🙂
Elsa Karin Rødelv
Hei. Blir det samme oppskrift om jeg bruker speltmel?
Elin Krem.no
Det vet jeg ikke. Har ikke prøvd å bake disse med spelt.
Synnøve
Har baka med spelt, funkar fint med samme oppskrift.
Laga ei deig til pølsebrød og ei til kanelsnurrar. Den siste blei veldig klisjete, mens den til pølsebrød var heilt perfekt. Laga igjen i dag, droppa egget og hadde marginalt meir mjøl. Tipp topp 👍
Astri Andreassen
Hei, mine boller flyter så utover, snurra de så stramt jeg kunne. Hva kan jeg gjøre annerledes? Veldig god på smak da☺️
Elin Krem.no
Hvis de flyter utover kan det være de har etterhevet litt for lenge.
Emilie
Kan denne lages på kvelden og kaldheve i kjøleskap? 🙂
Elin Krem.no
Ja. Halver gjærmengde.