Skikkelig saftige kanelboller

Skikkelig saftige kanelboller

Picture

Svenske bullar med kanel og sukker

Kanelbullar, kanelboller, kanelknuter eller kanelsnurrer? Jeg lagde nøsteboller med smør og sukker. 
I morgen feirer svenskene kanelbullens dag og jeg henger meg på! Disse ble laget i helgen, og ettersom helgemodusen tok meg GLEMTE jeg helt å ha kanel i fyllet. Vet du, det gjorde ikke så mye. Det ble bare enda mer smak av karamell. Seigt og godt.

Her har jeg tatt utgangspunkt i en svensk oppskrift fra Maria Blohm, men jeg har justert den noe ettersom vi ikke har rågsikt (blanding av hvetemel og rugmel) i vårt melsortiment. Har også justert væskemengde (opprinnelig skulle det være 5 dl væske – ble veldig stiv og hard deig…)

Deigen er ganske stor, og vil du dele den i to kan du gjerne det. Om du velger å lage nøster som jeg har gjort kan det være en fordel om deigen er kald når du begynner å skjære strimler. Legg gjerne den sammenbrettede deigen på et brett og ha i kjøleskap. Da er det lettere å tvinne. 

Du må gjerne ha på fyll og rulle sammen deigen – som en rullekake. Skjær deigen i stykker på 1-2 cm og legg i former eller rett på brett. 

Mange spør meg om perlesukkeret jeg bruker. Det er kjøpt i Sverige. Jajamensann. 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?


Saftige kanelbullar (ca. 35 stk)
3 dl kald melk 
3 dl kaldt vann
875 g hvetemel
75 rug finmalt
25 g gjær 
200 g smør
100 g sukker
5 g kardemomme
2 ts salt

Fyll
150 g romtemperert smør
250 g sukker (halvbland gjerne med brunt sukker)
15-25 g kanel (ettersom hvor mye kanelsmak du liker) 
Rør sammen!

Har du lest mine 12 tips for å lykkes med gjærdeig?

1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett væske, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 -15 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Settes på benken til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) kjevle ut et rektangel og smør utover fyllet. 
6. Brett deigen inn mot midten, så brettes den andre delen over. Snu deigen og kjevle ca. 1/2 cm tykk. Bruk en trinse (pizzaskjærer) og lag strimler. 
7. Tvinn snørene rundt fingrene, som et nøste. Plasser på et brett med bakepapir. La heve ca. 30-45 min.
8. Pensle med egg og strø på perlesukker. Stek på 225 grader nederst i ovnen ca. 10 minutter. 
9. Avkjøl på rist.

Picture

Picture

Kjevle deigen ut til et rektangel og stryk på fyllet. Brett deigen inn mot midten, så over den første delen. 
Picture

Picture

Snu deigen. På dette stadiet kan du godt putte hele deigen i kjøleskapet. Da blir det lettere å lage nøster. Kjevle deigen utover så den blir ca. 1/2 cm tykk. Lag remser på ca. 1 cm.  
Picture

Tvinn rundt fingrene. La enden på remsen komme under bollen når den settes på plate. 
Picture

Jeg prøver å tvinne stramt. Da får du boller som ikke flyter utover så mye. Sett bollene til heving ca. 1/2 time til 3 kvarter. 
Picture

Pensle bollene med egg. 
Picture

Strø på (svensk) perlesukker
Picture

Ja, noe av fyllet vil renne ut. Det går fint – det er fortsatt mye smak i kanelbollene. 
Picture

Avkjøl på rist og spis!
Picture

And now – it’s time to fika! 
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits