Din handlekurv er nå tom!
Skogsbærkake
Black forest gateau er en klassiker i kakeverdenen, og endelig har jeg fått ut fingern og laget min versjon.
Grunnen til at det har tatt meg tjuefire år å lage den, er kanskje fordi jeg alltid syntes kaka ser bedre ut enn den smaker. Sånn, da var det sagt. Haha! Og til deg som tror dette er en Schwarzwälder Kirschtorte – jeg må skuffe deg. Men, du må gjerne bytte ut skogsbær med kirsebærkompott og helle kirsch i kremen. DA får du en Schwarzwälder.
For at det ikke skal bli helt bløtkake har jeg laget en bunn som er litt mer sjokoladekake i konsistens. Det gir et par utfordringer, fordi fløtekremen i kaka er veldig myk i forhold til bunnen som er mer fast. Når man skal kutte i en sånn kake tyter kremen fort ut. Det kan greit løses ved å dynke kaka riiiiikelig og la den stå et døgn i kjøleskapet før den skal spises.
Du må ikke, men en kakering er å foretrekke når kaka skal settes sammen. Jeg foreslår at du legger den sammen, pakker den inn på dag 1 og setter kjølig til dagen etter. Så kan du stryke den opp og gjøre kaka helt ferdig dagen etter.
Opprinnelig skal det være flortynne flak av sjokolade som dekker hele kaka, men å stå å skave sjokolade en halv dag gadd jeg ikke, så jeg kjørte bare biter av sjokolade i en foodprocessor. Gikk så fint så.
Black forest gateau – skogsbærkake
Bunn (form ca. 22 cm)
5 egg
200 g sukker
50 g mørk sjokolade
135 g smør/margarin
3 ss flytende kaffe
150 g hvetemel
15 g kakao
1.5 ts bakepulver
Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker. Pisk så lenge at det blir en tykk konsistens.
2. Mens eggedosisen pisker, vei opp smør/margarin og hakket sjokolade. Hell på kaffe. Smelt i mikroovn eller over vannbad.
3. Hell blandingen i eggedosisen og rør sammen (bland sammen men ikke rør for mye/ for lenge)
4. Ta ut visp og sikt inn mel, kakao og bakepulver. Sikt inn litt etter litt. Vend inn med en slikkepott, eller kjør på sakte fart med mikseren.
5. Hell kakerøra i en springform ca. 22 cm.
6. Stek på 180 grader, varmluft, midt i ovnen. Steketid ca. 30-45 minutter. Bruk en bakepinne for å sjekke når bunnen er ferdig. Henger det deig på? Stek videre.
Fyll og dekor:
400 g Skogsbærblanding (frossen) eller bringebær, blåbær, etc
80 g sukker
ca. 7.5 dl kremfløte
ca. 8 ss sukker
Kremen blir ekstra god med litt vaniljesmak (tilsett vaniljesukker eller vaniljepasta), eller om du vil tilsette litt likør (kirsebær eller appelsin) for å gjøre smaken på kremen litt mer voksen.
150 g mørk sjokolade
Coctailbær
Montering:
Kok opp bær med sukker. La avkjøle. Bak bunnen og avkjøl den helt før du deler den i tre like store deler.
Pisk kremfløte med sukker. Beregn ca. 3 dl av den totale mengden kremfløte til å stryke opp kaka + dekor.
Sil gjerne av en del av væsken fra bærene. Legg nederste del av bunnen på fatet kaka skal serveres på (den kan bli vanskelig å flytte senere). Dynk godt med saft fra bærene. Legg på et godt lag med bær. Slå på kakering (om du har) før kremen strykes på. Gjenta på neste lag. Til slutt legges siste del av kakebunnen opp ned, så du får en rett flate øverst på kaka. La den sette seg et par timer, eller stå til dagen etter, før du tar av ringen og stryker opp kaken med krem.
Del sjokoladen i biter og putt i en foodprocessor. Kjør til det blir fint. Dryss sjokoladen på en stor tallerken og bruk hånden når du klemmer sjokoladen på kanten av kaken. Dryss av overflødig. Dryss på sjokolade på toppen.
Putt en stor stjernetyll i en sprøytepose og lag store kremrosetter. Dytt på noen coctailbær om du vil (eller andre bær).