Smuldrepai med eple

Smuldrepai med eple

I denne smuldrepaien har jeg brukt en mørdeig i bunnen fordi jeg la et lag vaniljekrem under eplene, MEN, hvis du vil lage en hurtig-versjon kan du gjerne slenge skrelte epler rett i forma og KUN lage smuldretoppen. Dryss den over og og stek! Det litt spesielle er at jeg har brukt kardemomme i smuldretoppingen, men det er en smak-sak. Bruk vaniljesukker hvis du ikke liker at det smaker kardemomme.


NÅ er det høytid for en ekte norsk eple-elsker. Jeg har allerede brukt en halv formue på å kjøpe norske epler på butikken (haha!) for nei, de er ikke de billigste, men DET ER DE BESTE! Hadde jeg vært butikksjef nå hadde jeg fjernet alle andre epler et par måneder framover. Og du…har du et epletre som står breddfullt med epler og truer med å falle ned, del dem ut! Jeg er en av dem som ville kastet alt jeg hadde i hendene og kommet sporenstreks (les -jeg ønsker meg gratis epler)

Jeg har forresten lært en ny måte å forsteke paiskallet på: klem folie på kantene av formen. Da jeg så det første gang tenkte jeg bare, hæ? Funker det? Vanligvis pleier jeg å fylle paiskallet med erter, men hey, så mye enklere dette er. Og jada, det funker som bare det.

Mørdeig: 
150 g hvetemel
100 g smør/ margarin
50 g melis
2 ss vann
Bruk romtempererte ingredieser, kna deigen sammen og legg den kjølig en halv time.

Vaniljekrem
2 eggeplommer
1 1/2 dl h-melk
1 1/2 dl kremfløte
50 g sukker
15 g maisennamel
1/4 vaniljestang eller 3-4 ts ekte vaniljesukker

Rør alle ingrediensene sammen i en kjele. Varm til kremen tykner. Hell over i en beholder og sett kjølig.

Fyll:
3-4 epler
evt. litt kanel

Smuldretopp:
100 g mykt smør/margarin
50 g sukker (du kan godt ta mindre sukker om du vil)
150 g hvetemel
2 ss sirup eller honning
1 ts grovmalt kardemomme eller
2 ts vaniljesukker
Bruk fingrene og bland alt så det såvidt begynner å klumpe seg.

Slik gjør du:
1. Start med å lage mørdeigen. La den hvile 30 minutter i kjøleskap.
2. Kok vaniljekrem. Oppbevar kjølig.
3. Kjevle mørdeigen ca. 1.5 -2 mm tykk og kle en paiform ca. 24 cm med mørdeigen. Hvis deigen er vanskelig å kjevle, bare klem deigen ut i formen med fingrene. Sett kjølig 10 min. Prikk deigen. Klem en kant med folie rundt kanten av formen.
4. Stek bunnen på 200 grader i ca. 15 minutter. Ta formen ut av ovnen, fjern folien. Smør på vaniljekrem og legg på biter av skrelte epler. Dryss evt litt kanel på eplene om du liker det.
5. Dryss over smuldre-mørdeigen.
6. Stek på 200 grader til toppen er gyllen ca. 15-20 min.
7. Kan godt oppbevares kjølig til dagen etter. Serveres litt lun, gjerne med is eller krem.

Kjevle/klem ut deigen i formen
Klem folie rundt kanten og for-stek i ca. 15 minutter
Fjern folie
Stryk på vaniljekrem og legg på eplebiter. Jeg glemte å drysse på kanel.
Dryss over smuldredeigen
Settes tilbake i ovnen på 200 grader og stek 15-20 minutter til.
Ser kanskje ut som en fiskegrateng, men neida! Goe greier dette her altså.
Be the first to write a review
2 Kommentarer
  • Kari Kjøniksen
    Svar
    Skrevet på23:32, 8. september 2021

    Ser nydelig ut. Jeg savner filippa-eplene vi hadde i hagen før, syrlige og fantastisk gode. Du fikk med kardemommen her også, ja😄😄

  • Lillian
    Svar
    Skrevet på10:51, 2. oktober 2021

    Fantastisk eplepai! Grovmalte kardemommekjerner i toppingen og din nydelige vaniljekrem i bunnen gjorde virkelig susen. Dette er herved en favoritt!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...