Din handlekurv er nå tom!
Smultringer
Grethes smultringer
5 egg Smult/ matfett til koking Start med å piske eggedosis av sukker og egg. Pisk seterrømme og fløte til krem i en annen bolle. Bland eggedosis med krem og rør inn det tørre. Juster melmengde (ikke ha i alt med en gang), deigen skal være litt klissete. Jeg benytter eltekrok når jeg lager denne deigen, men ikke elt for mye. Jeg pleier å lage deigen en dag i forveg, så blir den lettere å jobbe med. Oppbevar smultringdeigen kaldt, og ta ut litt og litt deig som kjevles til ca. 2-3 mm tykkelse. Bruk en smultringutstikker og legg over på et brett med matpair. Det enkleste er å ha èn som koker og èn som kjevler deig og stikker ut. Kok smultringene i smult eller matfett. Det tar en stund før fettet blir varmt, test med en liten deigklump. Når fettet er varmt nok kommer klumpen opp igjen til overflaten med det samme. Nå litt brannvern: |
Berit
Skal det virkelig kjevles så tynt? Har aldri lagd smultringer, men ser for meg at det kanskje blir mer sykkeldekk enn bilringer..? Hva med kardemomme?
Konditor-Elin
Noen liker tykke smultringer, andre tynne. Det er smak og behag! Du lager den tykkelsen du liker best. Og selvfølgelig skal det være kardemomme 🙂 4 gram eller 2 ts.Takk for at du påpekte det Berit!
Martha G Kaald
Hvorfor sprekker smultringene på midten under steking
Konditor-Elin
Det kan ha forskjellige årsaker, alt ettersom oppskriftene er forskjellige (røre som stekes sprekker for eksempel raskere enn om man kjevler ut deigen og steker). Et annet triks er å snu smultringene raskt nok. Det gjør at de ikke sprekker.
Anita Hollingsether
hvis jeg vil bake bare en liten porsjon , for eksempel en femtedel av din oppskrift, hvor mange smultringer blir det da, sånn omtrent? Og hvordan vil ingrediens-mengdene bli? ut`?
Elin Krem.no
Dette er ikke en veldig stor oppskrift. Antall smultringer avhenger av størrelse på utstikker.
Anita Hollingsether
Kan man koke smultringer i støpejernsgryte som er glassert innvendig, og utvendig? Eller å den være uglasert?
Elin Krem.no
Du kan koke i hvilken kjele som helst..
Kristina Holm
Hvor meget creme fraiche skal Jeg bruge og hvad fedt % ?
Elin Krem.no
ett beger er ca. 3 dl – 35% fett
Hilde
Hei! Supergod oppskrift, smultringene forsvant på et blunk i familieselskapet i romjula 😀
Skal lage igjen nå i helgen, og lurte på, er det et «must» at smultringene må ligge kjølig før steking? Hadde vært så enkelt å bare stikke ut, og la de ligge på brett her på kjøkkenet fram til jeg begynner å steke. Men lurer på om det gjør noe for resultatet om de står i romtemp frem til steking? 🙂
Elin Krem.no
Hei Hilde. Nei, ikke noe must, men deigen vil bli fastere om den ligger kjølig og dermed bli lettere å få fine og runde under steking.
Ingunn Krogfoss
Kan deigen stå to døgn i kjøleskap før utbaking? Jeg lagde deigen i går kveld og får ikke bakt den ut i dag allikevel. Kan den stå til i morgen?
Elin Krem.no
Går helt fint
Linda Marie Wangen
Tenkte vi skulle prøve oss på smultringer i år, men jeg lurer på hvor mange pakker smult bør jeg kjøpe for å få nok fett til å steke i?
Linda Marie Wangen
Eller, det blir jo Flott matfett jeg skal kjøpe, men en enslig pakke gir jo ikke nok til å steke i😊
Elin Krem.no
Det kommer an på hvor stor kjele du har. Velger du en kjele som du kan steke ca. 5-6 smultringer av gangen, regn med å bruke 1.5 – 2 kg fett.
Lise
Er det nok med 500 g Flott matfett til disse smultringene?😊
Elin Krem.no
De kan sikker gå, men det er bedre å ha for mye fett enn for lite. Kommer jo også an på hvor stor kjele du bruker? Mindre kjele krever mindre fett.
Ingri Gisnås Øverland
Hvorfor blir mine smultringer sprøe?
Har brukt samme oppskrift i årevis og ikke blitt sprø før i år
Elin Krem.no
Det kan hende du har slumpet litt på hevemiddelet? Litt for mye bakepulver? Eller kanskje fettet ditt har vært litt varmere enn vanlig? Uansett, de blir myke igjen. Bare putt i pose og så i fryser.
Roger
Hei,
Vi bor i Cape Town så vanskelig å få tak i hornsalt, hva kan en bruke isteden? Google translate kom ikke med en god oversettelse.
Mvh,
Elin Krem.no
Prøv bakers ammonia, ammonium carbonate eller ammonium bicarbonate.
Eirin
Tenkte å prøve meg på smultringer for første gang og fant selvsagt frem din oppskrift – har brukt mange av dine andre oppskrifter med god suksess!👍🏻😀 Et lite spørsmål 1/3 l fløte blir vel strengt tatt 3,33dl, men kan det holde å bruke en liten pakke på 3dl tror du?🤔
Elin Krem.no
Ja, 3 dl er riktig (jeg skal endre)Denne oppskriften ble lagt ut mens kartongene var fylt med 1/3 liter, det er endret nå.
Eirin
Supert! Takk for kjapt svar👍😀 Da blir deigen laget i kveld og smultringene stekt i morgen😍
Torild Dahl
Glemte å ha i kremfløte æ , går det greit uten tror du? No har deigen stått ett døgn i kjøla.😊
Elin Krem.no
Bare prøv..
Smultringer
Hei:) Stekte desse smultringane i dag og var veldig gode! Er det meininga at smultringane skal vere sprø når dei er nystekt, eller har eg steikt dei for hardt/høg varme? Dei er ikkje svidd, men var kanskje ikkje så lyse som dine på bilde. Gjennomsteikt var dei.
Og så har eg et spørsmål ang smulten(flott matfett). Er det meninga at det skal bli «brukt opp»/forsvinne i gryta, eller skal mengden av fett være det samme når en er ferdig å steike ? Har ikkje steikt smultringane på for lav varme ihvertfall, så dei har ikkje ligge å trekt til seg for mykje. Lurer på kva som er normalt da dette er relativt nytt for meg 🙂
Elin Krem.no
Mine smultringer er relativt sprø når de er ferdige, men blir myke etter hvert. Det skal minske litt på fettet i gryta, men ikke så mye egentlig. Vi koker 400 smultringer og da har vil ca. halvparten av 1.5 kg fett tilbake.
Mybakery jessheim
Prøvde disse første gang 2021. Helt utrolig enkelt og SÅ godt. Skal lages hvert år nå😋
Kari Kjøniksen
Ang. mye smult igjen etter steking. I gode gamle dager laget man rosettbakkels først, deretter fattigmann, hjortetakk og så smultringer i samme smult. Det er fordi smulten gir mørkere bakst etter hvert, så de kakene som er lysest, stekes først. Dette ifølge min farmor, som jeg arvet min bakelyst fra.
Lina johansson
Kan jeg kjevle dem ut å legge dem på brett med plast over. Sette dem kaldt for å koke dem da jeg kjevlet alle ferdig?
Elin Krem.no
Det beste er å stikke ut, legge på brett og sette kaldt frem til de skal kokes. Jeg pleier å legge dem på matpapir og kan godt legge flere lag på hverandre, så lenge de er kalde.
Lina johansson
Lagde smultringer i går etter din oppskrift. Veldig gode på smak! Jeg brukte termometer så temperaturen. Mellom 180 og 200°C.
Smultringene fikk en smått krakelert yte, ikke jevne og fine som jeg ellers sett.
Mvh Lina
Elin Krem.no
Temperaturen er riktig. Grunnen til at de ble litt småkrakelert kan være at du ikke har snudd smultringene raskt nok eller at det er for mye hevemiddel. Det kan også skje dersom deigen er veldig bløt. Hyggelig å høre at de falt i smak!
Linda Johnsen
Skal prøve disse! 😍😍
Kan man bruke olje istedenfor Flott matfett? Hvilken olje da? Raps,solsikke..?
Elin Krem.no
Det selges egen olje beregnet på frityr (står på emballasjen). Det viktigste er å velge en type som tåler høy varme, som også er nøytral i smak, som for eksempel rapsolje, solsikkeolje, peanøttolje eller soyaolje.
Liv Anne joensen
Krise!!!!! Deigen har stått kaldt i natt. Plutselig slår det meg: Jeg har glemt å ta i bakepulver og hornsalt. Hva gjør jeg? Kan jeg ta litt mel og blande i hevemiddel ? Vil det fungere
Elin Krem.no
Ja, det er jo bare å få det inn i deigen, men det blir jo litt vanskelig å få det jevnt fordelt med kald deig..lykke til!
Liv Anne Joensen
Det gikk bra👍 blandet hevemiddelet inn i noen dl mel og kjørte noen runder i mixeren , etter å ha myknet deigen litt i stekeovnen😂
Nå er de ferdig kokte og de smakte veldig godt. Takk for hjelpa😊