Smultringer

Smultringer

Picture

Dette er familiens julefavoritt! Vi lager rundt 400 stk som deles ut til famile og venner hvert år. Smultringene porsjoneres i poser og oppbevares i fryseren. Farlig gode!
Grethes smultringer

5 egg
300g sukker
1/3 l fløte
1 beger seterrømme
2 ts bakepulver
2 ts hornsalt
2 ts kardemomme 

700 – 800g hvetemel

Smult/ matfett til koking
Gir 150-200 smultringer

Start med å piske eggedosis av sukker og egg. Pisk seterrømme og fløte til krem i en annen bolle. Bland  eggedosis med krem og rør inn det tørre. Juster melmengde (ikke ha i alt med en gang), deigen skal være klitt klissete. Jeg benytter eltekrok når jeg lager denne deigen, men ikke elt for mye. Jeg pleier å lage deigen en dag i forveg, så blir den lettere å jobbe med.

Oppbevar smultringdeigen kaldt, og ta ut litt og litt deig som kjevles til ca. 2-3 mm tykkelse. Bruk en smultringutstikker og legg over på et brett med matpair. Det enkleste er å ha èn som koker og èn som kjevler deig og stikker ut.

Kok smultringene i smult eller matfett. Det tar en stund før fettet blir varmt, test med en liten deigklump. Når fettet er varmt nok kommer klumpen opp igjen til overflaten med det samme.

Nå litt brannvern:
Når man jobber med kokende fett er det viktig å huske at man ALDRI skal forlate en smultgryte mens den står på en varm kokeplate. Ha alltid et lokk eller et brannteppe i nærheten. Skulle gryta ta fyr, legg på lokket. Du skal under INGEN OMSTENDIGHETER helle vann på en varm gryte med fett. 

Picture

Kjevle ut små leiver ad gangen. Stikk ut smultringemner og legg på et brett.
Picture

Brettet står kjølig en stund før de små ringene går i gryta.
Picture

Ikke ha for mange smultringer i gryta samtidig. Med det samme de er lagt i, snus de. Det forhindrer at smultringene sprekker.
Picture

Snus atter et par ganger..
Picture

..til fargen er lys gyllen. Så er julebakverket ferdig!
Picture

La smultringene få renne av seg på et par lag med tørkepapir.
Picture

Tretusenfirehundreog…neida. Ikke riktig så mange, men med dobbel porsjon ble det bortimot 400 hull med mat omkring.
12 Kommentarer
  • Skrevet på21:48, 28. november 2015

    Skal det virkelig kjevles så tynt? Har aldri lagd smultringer, men ser for meg at det kanskje blir mer sykkeldekk enn bilringer..? Hva med kardemomme?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på00:49, 29. november 2015

      Noen liker tykke smultringer, andre tynne. Det er smak og behag! Du lager den tykkelsen du liker best. Og selvfølgelig skal det være kardemomme 🙂 4 gram eller 2 ts.Takk for at du påpekte det Berit!

  • Martha G Kaald
    Svar
    Skrevet på14:26, 15. desember 2017

    Hvorfor sprekker smultringene på midten under steking

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:47, 15. desember 2017

      Det kan ha forskjellige årsaker, alt ettersom oppskriftene er forskjellige (røre som stekes sprekker for eksempel raskere enn om man kjevler ut deigen og steker). Et annet triks er å snu smultringene raskt nok. Det gjør at de ikke sprekker.

  • Anita Hollingsether
    Svar
    Skrevet på14:24, 14. desember 2018

    hvis jeg vil bake bare en liten porsjon , for eksempel en femtedel av din oppskrift, hvor mange smultringer blir det da, sånn omtrent? Og hvordan vil ingrediens-mengdene bli? ut`?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:40, 16. desember 2018

      Dette er ikke en veldig stor oppskrift. Antall smultringer avhenger av størrelse på utstikker.

  • Anita Hollingsether
    Svar
    Skrevet på14:28, 14. desember 2018

    Kan man koke smultringer i støpejernsgryte som er glassert innvendig, og utvendig? Eller å den være uglasert?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:41, 16. desember 2018

      Du kan koke i hvilken kjele som helst..

  • Kristina Holm
    Svar
    Skrevet på14:02, 16. desember 2018

    Hvor meget creme fraiche skal Jeg bruge og hvad fedt % ?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på18:58, 16. desember 2018

      ett beger er ca. 3 dl – 35% fett

  • Hilde
    Svar
    Skrevet på11:09, 12. januar 2019

    Hei! Supergod oppskrift, smultringene forsvant på et blunk i familieselskapet i romjula 😀
    Skal lage igjen nå i helgen, og lurte på, er det et «must» at smultringene må ligge kjølig før steking? Hadde vært så enkelt å bare stikke ut, og la de ligge på brett her på kjøkkenet fram til jeg begynner å steke. Men lurer på om det gjør noe for resultatet om de står i romtemp frem til steking? 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:20, 14. januar 2019

      Hei Hilde. Nei, ikke noe must, men deigen vil bli fastere om den ligger kjølig og dermed bli lettere å få fine og runde under steking.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits