Tidenes Quleste juleoppdrag

Tidenes Quleste juleoppdrag

Det store kartongQuppet

I dag klarer jeg ikke la Q-ordspillene ligge, for jeg er sprekkferdig av stolthet og kan endelig fortelle deg historien om hva som skjedde noen hektiske dager i september.
Endelig! Endelig! Endelig! I dag kan jeg røpe hva jeg har gledet meg til å fortelle hele høsten:

I år har jeg laget julekartongene til Q-Meieriene!

Og ja, det er jeg som har gjort alt. Eltet og bakt, kokt, pisket, rørt og smakt. Og knipset bilder!
– Men åssen har du fått til detta da, Elin? Jo, nå skal du høre:

Jeg er en svoren Q-fæn, og litt tidligere i høst inngikk jeg en avtale med Q-Meieriene om et samarbeide. Da nevnte jeg i en bisetning at jeg hadde noen ideer til oppskrifter som kunne egne seg på kartongen til Q-Kremfløte. Noe skikkelig fristende. Så, mandag den 9. september la jeg ut denne meldingen på krem.no’s Facebookside:

Hadde polet vært oppe i dag (stengt på valgdagen må vite) skulle jeg dratt sporenstreks og kjøpt noe boblevann. For makan til oppdrag jeg har fått i dag. Kan dessverre ikke røpe noe her i kveld, men det jeg skal i gang med nå kommer du garantert til å legge merke til. Sier som Fleksnes: – Å du hellige jul! 

Den dagen fikk jeg nemlig en telefon fra Q-Meieriene. De sa: – Det vi nå skal spørre deg om vet vi ikke om du kan klare å få til, men vi har veldig lyst til at du skal lage julekartongene til Q-Meieriene i år. Finne oppskrifter, bake, ta bilder – gjøre alt selv. Problemet er at vi har veldig dårlig tid. Du må ha alt ferdig innen en uke. Klarer du det, Elin?

Yes! Yes! Yes! Jeg ropte inni meg og fikk nesten litt pusteproblemer. Svaret kom før jeg engang hadde fått tenkt meg om.
– Klart jeg kan! Så måtte jeg klype meg i armen og summe meg litt, før jeg spurte om de var klar over at jeg ikke var proff fotograf, at jeg bare hadde blogget ett år, at jeg aldri hadde stylet matbilder for andre? Eller forresten, det siste sa jeg ikke. Men det behøvde jeg heller ikke. Q stolte på meg. De hadde virkelig troen på at dette skulle gå bra.

Jeg må virkelig berømme Q-Meieriene. At de turte! De tok en sjanse og valgte å gå nye veier- atter en gang! Og det er jo akkurat det jeg digger med Q. De utfordrer og tør å tenke nytt. For meg var og er dette tidenes Quleste oppdrag. Bare tanken på hva jeg skulle i gang med fikk meg til å strutte av energi. Så kan det sikkert være på sin plass å takke opphavet for å ha gitt meg over-optimistisk tro på egne evner.

Vi skulle lage seks kartonger, og jeg ble straks koblet med Q-Meierienes seniordesigner som fortalte meg hvordan de ønsket at dette skulle se ut. Ganske raskt gikk det opp for meg at her var det bildene som ville bli den største utfordringen.

Allerede dagen etter hadde vi plukket ut hva som skulle lages og jeg snakket litt med designer Marit. De hadde sterke meninger om uttrykket. Q-Meieriene likte mine lyse og enkle bilder, de ville ha noe i samme stil. Og alt skulle helst stables. Stables? – Ja, tenk at det skal fylle flaten på kartongen, sa Marit. – Også må vi ha bånd. – Jeg er motstander av bånd, sa jeg. – Er så lei av å se alle disse båndene som knytes på hva-det-skulle-være. Jeg vil ikke ha bånd!

Dette var på dag tre. Hadde så vidt startet å ta bilder. Og det var ikke bare båndene som utløste bekymrings-rynke i panna. Jeg fikk beskjed om å tenke på at disse kartongene skulle stå ved siden av hverandre i kjøledisken. At de skulle harmonere. Min ide var å ha sølvkuler i bakgrunnen på alle kartongene. De første bildene ble tatt, og jeg fortalte ideen. – Nei, det går ikke sa Marit. Dette kommer ikke til å se bra ut på kartongen. Det blir bare noe grått som flyter i hverandre. Neivel. Jeg fortsatte å ta bilder. Uten kuler. Prøvde litt av hvert. Så ringte Marit fra Q igjen. – Det blir kjempefint med kulene. Jeg har ombestemt meg, vi kjører kulene på alle kartongene. Men vi må ha bånd!

Marit er søt. Hun visste jo hva hun ville ha, men måtte på pedagogisk vis forklare og undervise grunnleggende design-lære til denne litt små-trassige nybegynneren. – Nå er det NESTEN perfekt, hørte jeg Marit si gang, på gang, på gang. – Vinkelen er nesten sånn jeg vil ha det, men ta bort den julepynten du har lagt på. Den blir for dominerende i bildet, sa hun.
Som jeg sleit. Hun var over fjellene. Jeg sukket og svettet i sol-steiken på Jessheim.

Isen smeltet, kremdotten falt sammen på et blunk, kakene tørket inn. Glasuren skinte kun et halvminutt. Og jeg klarte knapt å spise selv. Det fløt julestæsj over alt, kjeler og panner på alle benker, mat som ble forringet bare du så på det og en sol så sterk at jeg ikke kunne ta bilder etter klokken ett på dagen.

Disse dagene trillet jeg rundt i Q-bobla. Meldte meg ut av familie-liv, droppet feiring av bryllupsdagen og drømte om desserter og julekuler om natten. Mamma turte ikke engang ringe å spørre hvordan det gikk.

Det ble en meget bratt læringskurve for fru Nilsen. Og bånd ble kjøpt inn i hauger. Etter å ha vært trassig en stund tenkte jeg; bare gjør som de sier! Det er de som er ekspertene her. Det du skal gjøre er å lage dette så bra som mulig for Q. Etter hvert ble jeg mester i å dandere bånd rundt det som skulle fotograferes. Etter kyndig instruksjon, vel og merke.

Lørdag ettermiddag, dag fem, var vi i mål. Jeg hadde klart det på under en uke, med svært god hjelp fra sjefsdesigner Marit i Q. Takk for tålmodigheten, Marit!

I dagene etterpå ble jeg i tvil. Dette duger ikke, tenkte jeg. Det er ikke bra nok. De første dagene sendte jeg mail på mail til Q-Meieriene: Funker det? Ser det bra ut? Er det godkjent på øverste nivå?

Ble det bra nok, da?

I går fikk jeg denne uttalelsen fra administrerende direktør i Q-Meieriene:

– Vi ønsket i år å gjøre noe annerledes og tenke nytt når vi skulle lage juledesign til Q melken. Vi spurte vår flotte samarbeidspartner og blogger Elin, som står bak krem.no, om dette var noe hun kunne tenke seg å hjelpe oss med.

Elin kastet seg over oppgaven med glede og begeistring, og under stramt tidspress og bratte læringskurver, er vi imponert over hva hun har fått til.

Elin har levert alt fra bakverk til foto og vi er ekstremt stolte av å kunne presentere resultatet. Tusen, tusen takk til Elin for en fantastisk jobb og innsats, sier Q-sjefen Bent Myrdahl

Snakk om flott attest!

Nå gjenstår det bare å få responsen fra «publikum». Flere millioner julekartonger skal stå på tusenvis av bord over det ganske land i hele desember. Håpet er at de skal bli inspirert til å følge oppfordringen på kartongen: «Bak med Elin til jul». På samtlige kartonger står det at de kan gå inn på krem.no for informasjon og inspirasjon.  Snakk om å spre det søte budskap.

Jeg får frysninger!

I løpet av den neste uken vil vi dag for dag presentere alle kartongene.  Å finne det riktige bildet til hver kartong var en lang prosesss, og her viser jeg noen bilder som IKKE ble brukt.
Be the first to write a review
23 Kommentarer
 • Cecilie G
  Svar
  Skrevet på01:47, 22. november 2013

  Gratulerer : ) Det ser jo så fint ut så gleder meg til å se kartongene.
  Skikkelig bra !!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på02:27, 22. november 2013

   Takk Cecilie! Jeg gleder meg også 🙂

 • Linda
  Svar
  Skrevet på02:23, 22. november 2013

  Så utrolig kult, kjempe gratulerer til deg, vi kjøper bare Q-melken her i huset og nå gleder jeg meg stort til å få se de nye kartongene <3

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på02:29, 22. november 2013

   Ja er det ikke bra? Tusen takk for gratulasjon! 🙂 🙂

 • Skrevet på03:03, 22. november 2013

  Nå har jeg gått i spenning i flere dager, og snakk om utløsning… 🙂 Dette er jo kjempemorsomt. Jeg fikk gåsehud flere ganger når jeg leste prosessen din. Stresset var også å ta og føle på 🙂
  Gratulerer! Vel fortjent!
  Gleder meg til å se kartongene.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på03:20, 22. november 2013

   TUSEN TAKK Tove :)))

 • Therese
  Svar
  Skrevet på03:16, 22. november 2013

  FANTASTISK, Elin!!! Du er så flink!!! Gleder meg til å ha kartogene på bordet hver morgen! Klem fra Therese

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på03:21, 22. november 2013

   Åh, så stas!! Klem til deg også 🙂

 • Skrevet på03:33, 22. november 2013

  Så morro, gratulerer så masse!! Du er superflink!:-D

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på03:41, 22. november 2013

   Takk, du Superflinke Siv baker og steiker-blogger 🙂

 • Ingun
  Svar
  Skrevet på06:34, 22. november 2013

  Gratulerer! Stolt av deg!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på06:57, 22. november 2013

   Tuuusen takk Ingun 🙂

 • Skrevet på06:54, 22. november 2013

  Det er sinnsykt kult, du må være ekstatisk! Gratulerer så mye med oppdraget!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på06:58, 22. november 2013

   Helt ekstatisk, JA!!! 🙂 Takk Marie!

 • Skrevet på07:04, 22. november 2013

  Å så gøy:) 🙂 spennende.Forstår godt at du havnet i en julete Q boble da;) hehe. Gleder meg til å se. Gratulerer masse <3

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på07:49, 22. november 2013

   Takk Bente!

 • Nina Westvik Hansen
  Svar
  Skrevet på11:13, 22. november 2013

  Så gøy Elin:)) Gratulerer med nok en kjempe jobb;)

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på11:42, 22. november 2013

   Takk Nina 🙂

 • Hilde
  Svar
  Skrevet på13:42, 22. november 2013

  Dette er bare så gøy!!!!! Stolt over å ha ei slik søster! Jeg er rett og slett imponert over hva du får til !

  • Søstra
   Svar
   Skrevet på14:07, 22. november 2013

   Takk for at du er min største fæn 🙂

 • Skrevet på11:32, 23. november 2013

  For et oppdrag, for en ære! Gratulerer så masse med deg 🙂 Har sett første kartongen også, og den ble kjempefin – gleder meg til å se resten 🙂
  Vær stolt av deg selv, det har du all grunn til 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:26, 23. november 2013

   Det varmer virkelig å få sånne kommentarer. Tusen, tusen takk! Gleder meg til å vise dere resten 🙂

 • Maja
  Svar
  Skrevet på10:30, 29. november 2013

  Du er bare sååå Qul Elin! dette imponerer meg og jeg syns bildene og oppskriftene er superfine! Gratulerer så mye. Jeg liker stilen din der du sier ja først og tenker etterpå – det er da man kjenner man lever. Bra jobba!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...