Din handlekurv er nå tom!
Focaccia på 60 sekunder
Latmannsvarianten av Focaccia
Denne oppskriften strider i mot ALT jeg står for (lang eltetid, kald væske, glutentest etc) MEN når King Arthur Flour legger ut oppskrift på latmannsutgave av Focaccia, var jeg ikke vanskelig å overtale.
Dette er nemlig for godt til å være sant. At en deig som bare er rørt sammen på 60 sekunder kan gi et godt resultat? Jeg var skeptisk. Meget skeptisk. Resultatet? Jeg ljuger ikke når jeg sier at det nok ikke ble min favoritt. Den ble saftig, luftig og god, men smakte ingen verdens ting (annet enn litt urter og salt).
Meeeen, når det er sagt – dette tror jeg mange vil elske, fordi det er enkelt og veldig kjapt å barer røre sammen.
Og oppskriften, den får du her:
415 g hvetemel
1.5 ts salt
35 g olivenolje (eller ta den oljen du har)
3.5 dl varmt vann (ikke over 40 grader)
20 g fersk gjær eller 5 g (ca. 1 ss) tørrgjær
flaksalt, rosmarin eller annet krydder, olivenolje til å smøre formen og til å ha på toppen.
For enda mer smak: tilsett gjerne soltørket tomat, fetaost eller urter i deigen.
Slik gjør du:
1. Smør en langpanne ca. 20 x 30 cm med olje (bruk litt formfett i bunnen om du har). Du kan også bruke en springform ca. 26-28 cm.
2. Rør ut gjæren i vannet. Bruker du tørrgjær, bland det inn i melet. Ha alle ingrediensene i en bakebolle, sett i en grind (k-visp) og rør sammen i 60 sekunder. Pass på å røre opp bra bunnen så alt blandes sammen. Du kan også røre det sammen for hånd.
3. Hell den suppete deigen i formen.
4. La heve i ca. 1 time. Jeg fylte vasken med vann og satte formen over dampen.
5. Ha litt olivenolje på toppen av deigen. Bruk fingrene og lag små fordypninger. Dryss på litt flaksalt og ønsket krydder (for eksempel rosmarin, provencekrydder (eller lignende).
6. Stek på 200 grader, litt ned i ovnen i ca. 25-30 min. Om den ikke tar farge, sett på grill-elementet og stek siste 5 minutter under sterk varme.
PS. Du kan gjerne la denne deigen heve i bollen i ca. 30-45 minutter, så ha den over i formen og heve nye 45 minutter. Da vil den kanskje utvikle mer smak…
PPS. Vil du at denne skal blir himmelsk god? Gjør dette: Halver gjærmengde og lag deigen på vanlig måte. Pakk deigen inn i plast og sett i kjøleskapet over natta. Ha den i formen, hev på vanlig måte og stek!
Suna Aukrust
Veldig lettvint og rask oppskrift, som vi bruker mye, både til middag, lunsj og ekstra kveldskos. Barna elsker den! Bruker basilikumolje isteden for vanlig olivenolje i deigen, det gir mer smak, og masse urter på toppen:)
Gry Dillan
Jeg bakte denne raske focaccaen som tilbehør til ertesuppe og stekte den i springform 26 cm. Det ble helt perfekt, Luftig og flott! Takk for oppskrift😊