Din handlekurv er nå tom!
Skolebrød – latmannsversjonen
Lag skolebrød som en diger pizzakake!
Jeg fant ut at jeg skulle markere det på min måte, nemlig ved å lage en latmannsversjon. Fra før av har jeg grundig beskrevet mitt forhold til OLABOLLA (som er skolebrød på Jessheimsk) men nå som avslutningene og sommerfestene står i kø trenger vi noe som går litt kjappere å lage. Dette er nesten som å bake pizza – du kjevler deigen ut og ruter den opp. Legg på vaniljekrem og stek!
Husk at du trenger GOD tid når du skal lage gjærdeig. Min deig hever 1 – 1.5 timer før jeg starter utbaking. Har du dårlig tid kan du tilsette mer gjær, men jeg anbefaler det ikke…
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Fra Opplysningskontoret for brød og korn har jeg fått litt fakta:
Bollen dukket trolig opp på 1950-tallet og har med tiden blitt en av folkets favoritter. Skolebrød er en av de mest spiste hvetebollene i Norge. Den er spesielt populær blant skoleelever. Også i utlandet faller skolebrødet i smak, blant annet i Disneyland og på et bakeri i New York kan man få kjøpt norske skoleboller. Skolebrød er den kategorien søtbakst norske bakerier selger mest av, ca. 8000 tonn hvert år.
Ta turen innom et bakeri på skolebrødets dag og nyt et grisegodt skolebrød. Eller bak selv.
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
Vaniljekrem – du finner oppskriften her
Kokos og melis
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter.
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) Del deigen i to og kjevle ut på et bakepapir, akkurat som en pizzabunn. Dra papiret over på bakeplaten. Bruk et pizzahjul og del opp i passe store firkanter.
6. Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
7. Legg på en kladd med vaniljekrem på hver rute.
8. Stekes nederst i ovnen på 220 grader (over/undervarme) ca. 15 minutter.
|
|
|
|
Thomas Frydenberg
Ser fantastisk velsmakende ut. Takk for nok et flott innlegg og riktig god helg til deg!
Olabolle-Elin
Bare hyggelig Thomas – god helg!
Sumita
Hei! Kan man lage disse på forhånd, og fryse de ned? Altså før du tar på glasur og kokos?
Konditor-Elin
Det går kjempefint!
Sumita
Takk for svar! Da blir det skoleboller til barnebursdag:) fikk lagd vaniljekremen din i dag; enkel oppskrift å følge, og det smakte:)
Konditor-Elin
Kos dere og lykke til med bursdag!
Torunn Vedvik.
Hei Elin kan jeg bruke tørrgjær ?
Konditor-Elin
Ja, det kan du. Bruk en halv pakke ca. 6 gram.
Majbrith Christensen
Hej Elin, dk her 😊 Jeg vil lave skoleboller til hyggedag med vore voksne børn på lørdag (de elsker dem fra ferier i Norge) men…jeg vil lave dem originalt runde som de kender dem. Jeg tænker at bruge din opskrift her, men hvor mange vanlige skoleboller kommer der ud af denne opskrift?
Skal jeg trykke en fordybning efter bollen har hævet til cremen?
Klem majbrirh
Elin Krem.no
Hei! Det blir ca. 15 stk. Ja, lag fordypningen etter heving og legg på kremen, da går det best å steke 🙂
Joanna
Elsker denne oppskriften! Har laget den flere ganger – perfekt resultat hver gang. Det som er så bra med disse skolebrødene er at de blir flate (fortsatt luftige), slik at man kan bruke mye vaniljekrem uten at man får en kjerne av rå deig slik som man ofte får når man lager større skoleboller.
Siren Elise Olsen
Hei. Blir det en hel langpanne av den grunnoppskriften på søt gjærbakst som står her..
Elin Krem.no
Denne deigen blir til to plater. Vil du putte all deigen i en langpanne, lag bollefocaccia.