Din handlekurv er nå tom!
Kokoskake med sjokoladefyll ala mormor Esther
I serien Elin tester retrokaker har turen kommet til denne kaka, en ganske sofistikert festkake med myk kakebunn og fløyelsmyk sjokoladekrem, dekket med et tynt lag marengs og kokos. Oppskriften fikk jeg tilsendt og er skrevet med vakker håndskrift, en sånn håndskrift du ikke ser annet enn hos mennesker som har levd et langt liv.
Damen som har skrevet så pent heter Esther og er Mariannes (en av mine følgeres) mormor. Esther gikk bort i 2004, men kakeoppskriften lever videre, for i dag ble den bakt – av meg. Etter noen nedturer i retro-kake-testingen fikk jeg i dag en opptur, for denne var virkelig god. Den står seg et par tiår til. Minst.
Som med så mange andre gamle oppskrifter var det heller dårlig med beskrivelse og fremgangsmåte hvordan kaken skulle lages, men Esthers håndskrevne instruksjoner var ganske enkle å forstå. Jeg har tatt meg et par friheter ved å øke sjokolademengde og laget litt mer presise mål på ting, men utover det har jeg i det det store og hele fulgt oppskriften hele veien. Det står at kaken kan dynkes med litt appelsinjuice, det droppet jeg. Du må gjerne dynke. Bruk jus, brus med fruktsmak eller noe annet friskt, for eksempel knuste bringebær.
Det er ikke den enkleste kaka du kan bake, men den er holdbar og klarer minst et par dager uten kjøling. Navnet kokoskake gjorde at jeg dyttet kokos rundt det hele, for inni er det kun sukkerbrød og sjokoladekrem. For å få mer smak ut av kokosen har jeg ristet den. I oppskriften står det heller lite om hvor mye kokos som skal på. At jeg har dekket hele kaka er mitt valg. Du kan godt bare strø litt på toppen. Det står: Pynt – kokos og bær. Kaka kan pyntes med hva du måtte ha av frukt og bær, og siden det er sesong falt valget for meg på norske moreller og bjørnebær.
Tusen takk for at du sendte meg oppskrift, Marianne!
Kokoskake med sjokoladefyll
Bunn
5 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
2. Sikt mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggemassen.
3. Helles i en form, 22-24 cm, kledd med bakepapir.
Ovnstemperatur: 175 grader, midt i ovnen, steketid: ca.30-40 min. Med varmluft er den ferdig på ca. 25 min.
Sjokokrem
150 g smør/ margarin
100 g melis
Piskes
1 egg
50 g melis
Piskes til eggedosis
100 g mørk eller lys sjokolade
1/2 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker
Smeltes sammen
Slik gjør du:
1. Pisk smør/ margarin og melis til du får en lys og luftig smørkrem. Bruk en håndmikser.
2. Smelt sjokolade, vaniljesukker og fløte over vannbad eller i mikroovn. Rør til du har en glatt masse.
3. Hell sjokoladeblandingen i smørkremen. Pisk det godt sammen.
3. Pisk eggedosis av egg og melis. Rør eggedosisen inn i sjokoladesmørkremen.
Marengsglasur
1/2 dl vann
1 ss sitronsaft
100 g sukker
1 eggehvite (40 gram)
Slik gjør du:
1. Ha vann, sitronsaft og sukker i en kjele. Kok i 2-3 minutter, til det ser ut som en litt rennende sirup.
2. Pisk 40 g eggehvite med en mikser, tilsett sukkerlaken i en stråle.
3. Pisk til du har en tykk, fast marengs.
Montering
1. Start med å riste ca. 80 gram kokos. Strø det utover en bakeplate og sett i ovnen på 180 grader i ca. 5 minutter. Må ikke bli brent! Avkjøl.
2. Del sukkerbrødet i tre like deler. Legg ene bunnen på fat.
3. Eventuelt dynk bunnen.
4. Fordel sjokoladekremen mellom de to lagene. La kaken stivne i kjøleskap mens du lager marengs.
5. Lag marengsen og stryk den rundt og oppå kaken.
6. Strø kokos på en stor tallerken, bruk den ene hånden å dytte på kokos på kantene, samtidig som du holder kakefatet under med den andre hånden. Fjern det overflødige ned på tallerkenen igjen. Dryss kokos på toppen.
7. Pynt med bær.
8. Kaken er holdbar i en uke, minst og tåler å stå et par dager uten kjøling.
Ann Elin Strømø
Hva vil du anbefale å dynke denne kaka med?
Elin Krem.no
Sukkerlake, like deler sukker og vann kokes opp. Jus (eple eller appelsin) eller brus, som for eksempel sitronbrus.